A főhős Te vagy!

A világ egyik legkockább dolga a lapozgatós könyvek világa – az ember egyedül ül a szobában, dobálja a kockákat és drukkol, hogy végre sikerüljön már legyőzni azt a kurva gyíkkirályt, meg hogy vajon itt most meg szabad-e enni a piros bogyót arról az izé bokorról, vagy akkor kalandod itt véget ér.

A műfajt Ian Livingstone és Steve Jackson alapította 1982-ben, az első Fighting Fantasy könyv (Amerikában ezen a néven futott a sorozat) a Tűzhegy varázslója volt. A könyv azonnal hatalmas sikert aratott, Livingstone és Jackson pedig egyre több Titánban játszódó történetet írt – nem csak lapozgatósakat, hanem regényeket is, sőt, később megjelent egy bestiárium is az univerzum szörnyetegeinek felsorolásával. Volt néhány modern környezetben játszódó, sci-fis könyv is, mint mondjuk az Országút harcosa, amiben amolyan Mad Max-szerű sztori szerepelt, de azok nekem annyira nem jöttek be. A történetek sci-fi vonala egyébként is csúfosan megbukott – Steve Jackson a nyolcvanas évek elején megpróbált összekínlódni egy Csillaghajó című űrlapozgatóst, de ő maga is kurvára unta az egészet, nem csoda, hogy az eredmény sem lett valami lenyűgöző. A sorozatnak ez a része egyébként itthon sem aratott valami nagy sikert.

Annál jobban mentek a középkorias fantasy-köntösbe öltöztetett fantasy-játékok: a könyveket először a Puffin, a Penguin Books ifjúsági kiadója vette meg, náluk jelent meg több olyan klasszikus is, mint a Káosz fellegvára, a Gyíkkirály szigete vagy a Halállabirintus.

Nagyjából mindegy, hogy milyen univerzumban játszódott egy-egy ilyen könyv, két közös vonás mindegyikben megtalálható volt: egyfelől addiktívak, másfelől pedig irdatlanul szemetek. Az általam ismert tíz könyv közül a legkönnyebb a Gyíkkirály szigete volt, ott nem halsz meg automatikusan minden második döntésed után, a legszemetebb pedig Az elátkozott ház, amit kísértethistória-rajongóként imádtam, de sosem sikerült végigvinnem. Erre fejlesztette ki az élelmes fiatalság azt a technikát, hogy mindkét kezére növesztett még öt-hat ujjat, és körülbelül ötven helyen tartotta ott egyszerre a kezét, hogy “mi lett volna, ha ott balra fordulok, és nem iszom meg azt az izét, amit találtam abban a ládában”.

A sorozat indulásának negyedszázados évfordulójára az amerikai kiadó újabb könyvekkel készül, eközben pedig androidon és ios-en is elérhetünk néhányat kedvenc játékkönyveinkből – előre szólok, Az elátkozott ház pár száz forintért kiváló befektetés, mert a büdös életbe nem fogod végigvinni.

Mindamellett, hogy a Fighting Fantasy-könyvek születésénél bábáskodott, Steve Jacksonnak még arra is maradt ideje, hogy illuminátusként megjósolja az Amerikát majd’ húsz évvel később felforgató eseményeket: Illuminati nevű kártyajátékában 1983-ban szerepelt egy, az égő Pentagont ábrázoló rajz, illetve a lángoló ikertornyok is. A titkosszolgálat házkutatást is tartott Jackson cégénél, a játékfejlesztő be is perelte az Egyesült Államokat, a házkutatást pedig három év múlva törvénytelennek minősítették. Szerintem a szövetségi ügynökök is beszopták az Elátkozott házat.

http://www.sjgames.com/SS/pdk-article.html

http://www.fightingfantasy.com/

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fighting_Fantasy

%d bloggers like this: