A hülyeség határtalanul terjed – akár a kanyaró

Nagy Britannia is lekerült a kanyarómentes országok listájáról.

Kétszázharminc esetet regisztráltak Anglia és Wales területén csak az év első negyedévében.

Jelenleg félmilliónál több oltatlan gyerekről tud a helyi egészségügyi hatóság, amivel sikerült elérni, hogy a járványok kitörésének megelőzéséhez szükséges 95%-os lakossági átoltottság 91%-ra csökkenjen.

Azon túl, hogy a kanyaró fertőzöttek magas lázzal járó tüneteket produkálnak, a gyengébb immunrendszerű kisgyermekekre vagy öregekre nézve halálos is lehet.

A szövődményekről sokkal kevesebb szó esik. A Harvard University kutatói végigkövették kétezer gyerek utóéletét 1999 és 2006 között, olyanokét, akik átestek a kanyarón és húszezer olyan gyerekét, akik nem.

Az eredmények elgondolkoztatók. Egyetlen hónap alatt 43%-kal magasabb lett azoknak az aránya az oltatlanoknál, akik más fertőzést is összeszedtek, ez az arány még öt év elteltével is elérte a 15%-ot. Ezen felül a kanyarós csoport tagjai háromszor valószínűbben szorultak rá fertőzés elleni kezelésre az első hónapban, valamint 24%-kal magasabb arányban öt év elteltével mint akik nem voltak kanyarósak.

Ennél is aggasztóbb, amire rájöttek:

Because we now think that measles infections may erase pre-existing immune memory, by preventing measles infection through vaccination, we prevent future infection with other infectious diseases allowed back into the body by the damage done by measles. It may be that the only way for a child to recover from this immune-amnesia is if their memory cells ‘relearn’ how to recognise and defend against diseases they had known before, and they can do this through re-exposure to the pathogen or by re-vaccination against that particular infection.

Dr Michael Mina kutató szerint a kanyaró képes lehet az immunrendszer védekezőképességét felülírni, ezzel a más kórokozók elleni védettséget is megszüntetni. Azt feltételezik, hogy a kanyaró vakcina széles körű elterjedését, azaz ’60-as éveket megelőzően ez az immungyengeség vezethetett számos gyermekhalálhoz az egyéb kórokozók elleni védelem hiányában.

Theoretically risk of any other infectious diseases would be increased following a potential immunological amnesia induced by measles. Respiratory viruses like RSV, adenoviruses, influenza and even vaccine preventable pathogens like tetanus, pertussis or rubella could disappear. Other memories too… immune memory against enteroviruses and MRSA or vaccine preventable types of pneumococcus.

Elég csak végigolvasni a kockázatokat: az immunrendszer amnéziájával RSV, adenovírus, influenza, tetanusz, rózsahimlő, MRSA és változatos pneumococcus valamint más légúti felülfertőződésekre lehet számítani.

A kutatás eredményeit a The European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) 5th Vaccine Conference keretei között mutatták be.

A kanyaró fertőzéseken átesetteknél érdemes lehet a korábbi védőoltásokat megismételni annak érdekében, hogy az immunrendszer újratanulhassa az egyes kórokozók elleni védekezést.

via Telegraph

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!