A lyukas Föld I.

Vannak ilyen napok.

Speciel március közepén azt várná az ember, hogy azért lassan mosmá’ tavaszkodni kezd, vagy miabánat. Szóval, ha az időjárásjelentés jól mondja, mégsem öt liter esőt kapunk a nyakunkba, hanem csak két centi havat. Ez is csak azért jutott az eszembe, mert most megy valami film a jégkorszakról, és eszembe ötlött, hogy nemcsak laposföld-elmélet van, hanem lyukas is.

A lapos Földet minden oldalról jégfal övezi

A lyukas Föld legendája elég régóta jelen van a mitológiában. A görög, a norvég, a zsidó, a kelta túlvilág mind-mind a föld alatt, azaz a Föld belsejében található. Sok helyen ma is tartja a hagyomány, hogy vannak olyan barlangok, nyílások, amelyeken át a Föld belsejébe lehet jutni. A tibeti mitológiai egészen konkrétan Shamballa városáról beszél, amely a Föld belsejében található, és saját Napja van. A mezopotámiai legendák közt van egy, amelyben egy ember, megy miután keresztülmerészkedett a Mashu hegy sötét alagútjában, egy földalatti, gyönyörű kertben kötött ki.

  • A kelta hiedelemvilágban a tündérek népe, a Tuatha De Danann alagutakon át bukkan fel ebben a világban. Írországban számtalan barlangot és hasadékot tart számon a néphagyomány, mint lejáratot a belső világba
  • A hindu mitológia alvilágja Patala. Az angami nága törzs a Föld belsejéből érkező ősöktől eredezteti magát
  • Az új-guineai Trobriand-szigeteki nép ősei alagutakon át érkeztek a föld alól
  • Az észak-amerikai mandan, irokéz és hopi indiánok hasonló őseredetet emlegetnek
  • A Parima folyó mentén élő brazil őslakosoknak szintén a föld alól érkeztek az ősei, sőt, népük nagyrésze máig ott él
  • A perui inkák ősei a Cuzcó-i barlangokból érkeztek.

Az üreges Föld teóriája, a belsejéből érkező ősnépekkel tehát az egész világon megtalálható.

Templom Station Islanden

A Station Island-i templom (Írország, Donegal) harangtornya egy dombon áll, amely egy barlangot rejt magában. Legendák szólnak róla, hogy zarándokok és lovagok indultak belső utakra a barlangon keresztül. A barlang 1632, október 25 óta le van zárva.

folyt. köv.

HOLDKOMP