Akár négy évig is tarthat a globális hőhullám

Új módszerek és statisztikai modellezés útján jutottak erre a kutatók.

Florian Sévellec, a CNRS Laboratory for Ocean Physics and Remote Sensing (LOPS) kutatója (CNRS/IFREMER/IRD/University of Brest) és a University of Southampton augusztus 14-én publikált eredményei arra mutatnak, hogy a múltbéli statisztikai adatokat a jelenlegi megfigyelésekre és mérésekre adoptálva legalább kétszeres valószínűséggel várható az antropogén, azaz ember okozta globális felmelegedésen túli hőség, mint lehűlés.

A globális felmelegedés mértéke az elmúlt 100 évben 1 Celsius fokos volt, azaz évente átlag 0,01 fokot emelkedett a globális átlaghőmérséklet. A felmelegedés nem egyenletes, a 21. század elején kialakult egy felmelegedési hiátus – köszönhetően a freon és hasonló üvegházgázok használata globális csökkentésének.

A Föld Nap körüli pályájának és a hűvöset hozó áramlatok északra tolódásának következményeként a 2018-2022 időszakban semmi jóra nem számíthatunk, abnormálisan magas hőmérsékletek jöhetnek.

Ennek a következményei ismertek, az USÁ-ban jelenleg is száz feletti helyszínen lángol a növényzet, de a tengerek és óceánok felszínének felmelegedése a tornádók és tájfunok számának és intenzitásának növekedését is maga után vonhatja.

Az érdekes az új kutatási metódusban, hogy öntanuló, akár egy laptopon képes pár perc tanulás után a múlt megfigyelései és mérései alapján analógiák keresésével előrejelzésekre, korábban szuperszámítógépeken több hétig futtatott szimulációkkal próbálták különböző modellek alapján megjósolni a várható időjárási viszonyokat – néha több, máskor kevesebb sikerrel.

A meteorológia nem egy egzakt tudomány. Emlékezetes, hogy az Egyesült Államok legnagyobb pusztítást okozó tornádója egy helyi meteorológus szerint el sem érthette volna a szárazföldet, mégis végigtarolta a partot, milliárd dolláros nagyságrendű károkat és rengeteg emberhalált okozva.

A kutatásban a CNRS és a University of Southampton mellett részt vett a Holland Meteorológiai Intézet, az eredményeket a Nature Communications hasábjain publikálták.

via EurekAlert!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: