Android One

Most érkeztem el oda, hogy lecseréljem a Samsung céges telefont, mert gyakran felnyomja a vérnyomásomat. Egyrészt az ujjlenyomat érzékelő néha működik, néha meg az istennek se. Persze lehet mondani, hogy kapcsoljam ki, de céges policy van erre vonatkozóan, mert érzékeny adatokhoz lehet hozzáférni a telefon segítségével. Erről bővebben nem tudok írni, mindegy, ez van. Aztán ami még jobban zavar, hogy rendre nyaggat azzal, hogy egy csomó alkalmazáshoz érkezett frissítés, leszek szíves… Megnézem az alkalmazáslistát, és tele van a Samsung saját fosaival szoftvereivel. Samsung Music, Samsung Connect, Galaxy Apps, kurvaanyja. És ezek bele vannak drótozva, szóval vagy felrakok egy nem hivatalos ROM-ot (nyilván nem), vagy hagyom, hogy az agyamra másszon rendszeresen.

Az örök ellentét

Vagy lecserélem, ugye. Az iOS vs Android kérdésben én még mindig az utóbbi felé húzok kicsit, ezt nem akarom nagyon kifejteni, nem kell vallásháború. Én mindig azt mondom, hogy mindenki használja azt ami jól esik, és viszonhallásra. Anno amikor megjelent a Nexus széria, vettem egy tabletet, mert egyrészt nem volt drága, másrészt tetszett, hogy gyári Android van rajta. És tényleg nagyon jó volt, szerettem. A hardver kezdte el megadni magát, elég gyengus minőségű memória chipek kerültek a cuccba, és egy idő után már használhatatlan volt sajnos. De maga az oprendszer tetszett, kényelmesen testre lehetett szabni, gyors volt, nekem ez elég.

Mostanában elkezdtem nézelődni, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha tiszta Android rendszert szeretnék használni, mindenféle előtelepített gyári csudaprogramok nélkül. Először is ott van a Google Pixel, de őszintén szólva egyrészt el tudok költeni másra is 200 rongyot, másrészt én rendszeresen leejtem a telefonjaimat, elég zabos lennék, ha szilánkosra törnék egy ilyen kütyüt. Ráadásul hiába a prémium termék, előjöttek furcsa, magas frekvenciájú zajok, és a kijelző is hajlamos beégni. Mindezt úgy, hogy alig startolt el a termék… Kösz, de kösz nem.

Pixel

Aztán ott van még a OnePlus vonal, a kezdetektől figyeltem. Ami szimpatikus volt az indulásakor, hogy szorosan együttműködtek Cyanogenmod ROM fejlesztőivel, és egy tiszta, jól testre szabható oprendszert raktak a telefonjaikra. A kezdeti jó együttműködés lassan megszűnt, elég viharos kapcsolat alakult a OnePlus és a Cyanogenmod fejlesztői között. 2015-ben el is váltak útjaik. Jelenleg OxygenOS fut a telefonokon, ez egy átgyúrt Android, nekem annyira nem szimpatikus. Ráadásul belekeveredett némi adatszivárogtatós ügybe is. Kilőve.

OnePlus 5

Mi marad még? Szembe jött az Android One. Eredetileg indiai piacra szánt hardver és szoftver követelmények leírása és standardizálása lett volna a projekt, amit a Google tart kézben, és felügyel. Olcsó, de hatékonyan működő Androidos eszközök fejlesztését tűzték ki célul a Google kufárjai mérnökei, és ennek az eredménye lett (többek között) a Xiaomi Mi A1 készülék is. A termék már nem csak a távolkeleti-indiai térség igényeit akarja kielégíteni, hanem itteni szemmel is egy kívánatosnak tűnő telefont sikerült kidobni a piacra. Megnéztem, és úgy döntöttem, hogy ki fogom próbálni. Tiszta Android, nincs teleaggatva minden szarral, a hardver pedig nekem bőségesen elég. Középkategóriás SoC, 4 GB RAM, 64 GB tárhely, és friss oprendszer.

Xiaomi Mi A1

A Google nem játssza azt, mint mondjuk a HTC, hogy nem frissítik a szoftverjüket, ezzel terelve új készülék vásárlása felé azokat, akik szeretnek up-to-date rendszereket használni. És nem csak a HTC csinálja, ez bevett szokás sok gyártónál, én a falnak megyek tőle. Pár héten belül tervezem a váltást (ahogy időm engedi), majd írok véleményt, ha használtam már kicsit. Persze, csak ha lesz rá igény.

17 thoughts on “Android One

 • November 2, 2017 at 13:09
  Permalink

  Vegyél egy Honor 8-at, szuper kis gép, egyre olcsóbb és minden előre telepített alkalmazás törölhető róla.

  • November 2, 2017 at 13:20
   Permalink

   Az is egy átgyúrt Androidot kapott, előtelepített szarokkal. Nem akarok gyomlálni, érti?
   Ráadásul lényegesen olcsóbb az A1. Miért vennék Honort????

   • November 2, 2017 at 13:29
    Permalink

    Mert jobb, és mert én azt mondom. Konkrétan három elöre telepitett programot kell kukázni csak 😊

    • November 2, 2017 at 13:29
     Permalink

     Kihagyom, kösz.

   • November 2, 2017 at 13:40
    Permalink

    vegyél valami olcsó kínai csodát, és akkor nem kell aggódni a céges adatok miatt, mert kb. biztos, hogy magától küldi a tartalmat valahova -> nem kell lenyomatolvasó. amúgy nekem is olyan van, teljesen rendben működik és engem nem zavar, ha esetleg lenyúlják a leveleimet.

    • November 2, 2017 at 13:42
     Permalink

     A telón magán nincsenek céges adatok. Btw a cikk arról szólt, hogy eldöntöttem, hogy mit veszek. :))) Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.

     • November 2, 2017 at 13:45
      Permalink

      értem én, csak még nem vetted meg, gondoltam revideálsz.

     • November 2, 2017 at 15:13
      Permalink

      Én is. Írd majd meg, mi lett belőle, hátha veszek egyet.

  • November 2, 2017 at 16:25
   Permalink

   Volt is Blackberry-d vagy ez elméleti?

   • November 2, 2017 at 16:41
    Permalink

    Utóbbi, miért?

    Tavasszal tervezek venni.

 • November 2, 2017 at 16:13
  Permalink

  Ha vársz pár napot, 11.11 és a GearBest megaakciókkal fog elkápráztatni.
  Onnan vettem 4 core dual-boot droid/win10 tablettát valami hihetetlen aprópénzért.
  Telefonból nálam azért A, mert része egy sajátos ökoszisztémának, ahol minden mindennel együttműködik, különösebb hozzáértés nélkül szinkronban van.
  Más példa: iPhone 3G-ről az iTunes (ez sokaknak szitokszó) átköltöztetett mindent 6S-re.
  Kényelmes, biztonságos.
  Volt szerencsém Android programozást is tanulni, mit mondjak?

 • November 2, 2017 at 19:30
  Permalink

  A frissítések elmaradásáról nem csak a HTC vagy a Google tehet mint gondolod, hanem a chip gyártók is, akik nem segítik, vagy a licenszeken kersztül egyenesen akadályozzák a driver írást a régebbi produktumaikhoz.

  • November 2, 2017 at 20:57
   Permalink

   Igen, tisztában vagyok vele, de amikor főzött ROM simán van friss egy adott készülékre, a gyári meg megmarad az őskövület állapotban, akkor a kurva anyját. És mint vevő, nem érdekel, hogy kinek.

   • November 2, 2017 at 22:19
    Permalink

    A SONY Xperia elég jó.
    Évente kettő új csúcskészüléket is képesek kiadni, a második-harmadik ugyan lemaradásban van, de. DE: minőségben szerintem nehezen verhető.
    Nagyon sok készülékük sokáig frissíthető, kell főzött ROM a fasznak, ha ott a gyári és működik.
    Eléggé tiszta, nem Samsung színvonal.

 • November 4, 2017 at 11:27
  Permalink

  A Xiaomi Mi A1 kifejezetten kívánós darab… de még inkább az lenne, ha végre vették volna a lapot és 18:9 képarányú kijelzővel csinálták volna.

  De kurva nagy high-five egyébként a cégnek, hogy tolják még az IR blastert. Redmi Note 2-m van, és a Peel Remote app néha nagyon hasznos tud lenni. Vagy éppen fényképezésnél a Camera IR Remote ( https://goo.gl/Ztr4kH ) – faszom fog távvezérlőre költeni, amikor telefonról ugyanazt (vagy akár még több) funkcionalitást el lehet érni.

Comments are closed.

%d bloggers like this: