Anzix Morvaországból – Brno – első rész

Morvaország börtönvára a viharos évszázadok során többször cserélt gazdát, mint ahányszor egy héten a lányok bugyit.

Úgy adódott, hogy hellyel-közzel tervezetten Németországba indultam és ezzel az utazás kérdéssel úgy vagyok, hogy ha már elindulunk és csak hét közben van teendő, előtte a hétvégét is ki lehet használni. Így aztán megnéztem a lehetséges köztes célpontokat, Brno pont adta magát.

A történelmi Morvaország az hol létezett, hol nem, de leginkább nem, cseh és morva akármi, ilyen-olyan hódoltság volt. Osztrák-magyar is. Szokásos nemzeti pátosz lengi körül, amit persze helyiértékén kezelve oda lyukadunk ki, hogy Morvaország fővárosa egy morván jó hely.

Egy minisoriban szedtem össze nektek az élményeimet, a mai lesz az első epizód.

A Spilberk katakombái
Spielberg váráról lesz külön poszt.

Ha Brno várának látogatására adjuk a fejünket, a fizetős programok 50-300 cseh korona közötti összegért választhatók (egy korona kb. 12,5 Ft) vagy válogathatók össze, bárki ízlése szerint a neki tetsző állandó vagy időszakos tételekre mutathat rá a falon lévő két kijelzőn a jegyirodában. Csomagban olcsóbb.

Az angolul kiválóan beszélő lányok segítenek az egyes pontokban, ha bizonytalan lenne bárki. Állandó mondjuk a kilátótorony és a katakombák, időszaki a most aktuális 1918-as megemlékezés és vannak a szabadtéri színpadon is előadások.

A katakombák világa azért lehet érdekes, mert az valahol köztudott, hogy ahol vár volt, ott várbörtön is volt, ahol várbörtön is volt, ott szakemberek is voltak és ahol szakemberek is voltak, ott aztán a kínzás sem maradhatott el.

Ezt a várbörtön hangulatot hozza el nekünk testközelbe a morva vár kétszintes katakombája. Igényesebbek kérhetnek csoportos vezetést is, de az igénytelenebbek úgyis leszakadnának a csoporttól, aztán akkor hiába a lelkes és elszánt túravezető, hogy aznap hetedszer is elmondja, mennyire komoly volt már akkoriban is a szakemberhiány. Kóklerekkel meg nem lehetett rendesen vallatni. Váratlanul halottnak tetteti magát a vallatott? És kiderül, hogy nem is viccel? Vagy csak kinevet, hogy mit csikizik, kéne rendes izzó vas?

Kinek kellett ez?

Szóval az állandó katakomba kiállítás betekintést enged a dolgos mindennapokba, a munka nemességének elismerésével, a szakmai felügyelet fontosságának kidomborításával.

De beszéljenek a képek!

Lejárat a felső és az alsó katakombába
Tiszt úr ellenőrzi a beléptetést
Őrzi a kulcsokat
Ezt kell őrizni, meg ne szökjön a…
Szakemberek nyújtják a delikvenst, talpa alatt forró a parázs
Hogy valaki még ilyenkor is csak a kukucskálásra gondol? Nincs ezekben semmi komolyság.
Lejárat az alsó szintre. Nincs kőpadló, ez csak döngölt föld.
Rabosítva.
Ilyen kampók lógnak a plafonból. Jó lehetett a gyesznótermés ha annyi sunkát tudtak akasztani meg kalabászt.
Csak talán kicsit álmos és pihen egy picit.
Egy modernebb kor szakemberei is csak odataláltak.

Fun-fact: korunk szakemberei végül a színes diszperzites vödröket rabosították.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!