Apollo 10 – a (majdnem) renegát brigád

1969 július 20-án az Apollo 11 learatta a babérokat amikor a leszálló egységével Neil Armstrong és Buzz Aldrin landoltak a Holdon a Nyugalom Tengerében. A küldetést sok másik előkészítő misszió előzte meg, amik lépésről lépésre próbálták ki a holdraszállás fázisait. A kezdeti időszakban csak Föld körüli pályán keringtek az egységekkel, gyakorolták a kapcsolódásokat, stb.

A személyzet

Az Apollo 10 már egy sokkal bonyolultabb küldetés volt, lényegében minden lépést végrehajtottak, kivéve a landolást a Holdon. A küldetés parancsnoka Thomas Stafford, a parancsonoki modul pilótája John Young, a holdkomp pilótája pedig Eugene Cernan volt. Még az orbitális pályán összekapcsolták az űrhajót a holdkomppal, és célba vették a szomszédos égitestet. A közelébe érve  rengeteg kísérletet hajtottak végre, ellenőrizték a műszerek helyes működését, pályaméréseket végeztek és pontosítottak, vizsgálták a felszínt, az optikai eszközökkel pedig megpróbáltak minél több képet készíteni a küldetés fázisairól.

A legizgalmasabb része a repülésnek az volt, amikor a Snoopy névre keresztelt leszálló egység elhagyta a Hold körüli pályán keringő parancsnoki modult a Charlie Brownt, és megkezdte ereszkedését a felszínre, amit kb 15 kilométeres magasságig közelítettek meg, de nem mentek közelebb. Ezen a ponton felmérték a tervezett landolás helyszínét ahogy áthaladtak fölötte, jó sok képet hozva haza a Nyugalom Tengeréről. Miután elvégezték a feladatot, visszaemelkedtek az űrhajóhoz, dokkoltak, és beszúrták a gázt hazafelé, összesen 31 keringést hajtottak végre a Hold körül. Hazafelé megdöntötték az ember vezette jármű sebességrekordját, közel 11 km/s sebességgel téptek az anyabolygó felé, ez a rekord tudtommal még ma is él.

Snoopy repülés közben

Amit tudni kell erről a küldetésről még az, hogy a visszatérő egység nem volt teletöltve üzemanyaggal. A felszállás előtt a mérnökök ezt nyomatékosan közölték a személyzettel, kb így: “A visszatérő egységben nincs annyi nyál, hogy vissza tudjatok térni egy landolás után. Szóval ha leszálltok, akkor stoppal jöttök haza, vili?” És hogy miért volt szükség ilyen óvintézkedésekre? Cernant egy későbbi interjúban megkérdezték, hogy ha lett volna lehetőségük, akkor leszálltak volna-e a szigorú utasítások ellenére a Nyugalom Tengerén? A válasz tömör volt.

Simán.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!