Át lehet-e verni a kaszinót rulettben?

1955-ben egy matematikus nekiállt alaposabban utánajárni a kérdésnek. Feltételezte, hogy a golyó végső pozíciója a “Ladies and Gentlenen, Rien Ne Va Plus” elhangzása előtt kiszámítható. Volt erre egy korábbi elmélet, amelyik hibás, kiegyensúlyozatlan rulettkerékkel kiszámíthatónak mondta ki, hogy a golyó melyik számon állhat meg.

Edward O. Thorpe fiatal matemetikus 5 éven keresztül számolt, kísérletezett, tesztelte csökkentett méretű, majd valós rulettkeréken és arra jött rá, hogy a golyó a kerékben azon a számon fog megállni, ami ezekből az összetevőkből jön ki: a golyó  sebessége, a kerék sebessége. Filmfelvételeket készített, lelassította, kockáról kockára kielemezte és rájött, hogy valóban kiszámíthatónak kell lennie.

Ezzel párhuzamosan tanulmányozta a Blackjack, azaz 21 játékot is és arra jött rá, hogy ott is meg lehet verni a kaszinót. Megkereste az erről készült tanulmányával Claude Shannont, aki szintén matematikusként kikerekedett szemekkel olvasta, de megtetszett neki is az ötlet. A rulettesért is teljesen oda volt. Viszont azt mindketten tudták, hogy ember önmaga képtelen kiszámolni, ehhez számítógép kell.

1960-ban a számítógépek teremnyi méretűek voltak, ember által viselhető, elrejthető nem létezett. Sebaj, építettek egy szappantartó méretű analóg célszámítógépet, ami a cipőjükbe szerelt, nagylábujjal vezérelt mikrokapcsolós rendszer jeleiből a kerék megadott pontjaihoz érő golyó mozgásából az időkülönbségek alapján ki tudta kalkulálni a várható végső pozícióját. Ezzel megszületett a világ első hordozható, mi több testen viselhető számítógépe.

Természetesen élőben is ki akarták próbálni, irány a kaszinó. És működött: nyertek. Majdnem lebuktak, amikor egyikük füléből kiesett a fülhalgató, egy fiatal nő ugyanis valami bogárnak nézte és felsikoltott. Ott hagyták abba és felvették a nyereményt. Azt persze sosem árulták el, hogy mennyit, az egészet közel 10 évig titokban tartották, mielőtt publikálták volna az eredményeket.

Edward O. Thorpe teljes, egyetemi szintű tanulmányát itt találjátok a kutatásról:

https://www.cs.virginia.edu/~evans/thorp.pdf

Később Ed Thorpe a sikeres, lap számoláson alapuló Blackjack szisztémájának publikálása után ki lett tiltva több kaszinóból, számos fenyegetés és egy nem véletlen baleset után más területekre evezett és sikeres befektetési guru lett a Wall Streeten.

 • taro

  a matematikus egy speciális állatfajta, de az alkalmazott matematika csodás tud lenni

  • Ziles Gizi

   Én már középsuliban is bámultam, hogy mi történik körülöttem!

   • taro

    én azért büszke vagyok az ötös matekérettségimre 🙂

    • Ziles Gizi

     Nyilván ezt nem tudom überelni. 🙂

     • taro

      nem is azért mondtam…

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Fizika 5
      Matek 5
      Irodalom 5

     • Ziles Gizi

      Matek 2
      Fzika 2
      Irodalom és nyelvtan 5
      Történelem 5 Amúgy póttételt kellett húzzak, mert az Angol Ipari forradalmat húztam és az évszámokon kívül semmit nem tudtam.

      Szóval a XX. század politikáját húztam pótnak gördülékeny volt és ötös, de a pót miatt csak hármast kaphattam rá.Ez van. Ez egy nagyon szomorú történet.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nálunk az osztályfőnökünk volt a töritanár, bejött érettségi előtt a koleszba megnyugtatni mindenkit, hogy nem kell fosni, az érettségi menni fog és végigkérdezte, hogy kinek mi a kedvenc időszaka.
      Egyet ne húzzon senki: Közép-Kelet Európa államai a XVI-XVIII. században.
      Mikor aztán tételt kellett húzni, mit húztam? Na mit? Hát persze, hogy ezt.
      Utólag elmondta, hogy volt pici cheat, úgy keverte a tételeket, hogy a legfelső legyen a kedvenc témád. 😀
      Na de miért utólag?
      Mindegy, egy boldogító kisnégyes így is összejött.

     • Ziles Gizi

      Ismerős egyébként. Én egy Mezőgazdasági szakközépiskolába jártam, a humán és reál tárgyak oktatása nem volt erős. Sokkal inkább a szakmai dolgokra gyúrtunk. Mondhatni, hogy hónaljból toltam az irodalmat, történelmet, földrajzt. Ugye érettségi volt történelemből, a tanár ráadásul mutatott, hogy én ezt mennyire tolom, okos vagyok és ott voltam bazmeg, az Angol Ipari forradalommal, amire csak bazseválni tudtam. Emlékszem az egész érettségi szünetet nagymamámnál a beásott merev falú medencénél meg a tóparton töltöttem. És mindenre ami nekem nem tetszett lapoztam egyet. Matekból nem voltam erős és szomszéd kisfiúval számoltattam valószínűség számítást. Hát…..Furcsa volt.

     • dzsungelmacs

      nekünk is elmondták, hogy ne turkáljunk a tételek között, a tetejéről húzzuk azt amelyik a legközelebb van hozzánk. én akkora jokert húztam, hogy el sem hittem, először le is blokkoltam, hogy nem, ekkora mázlim nem lehet. a német tanár meg odajött miközben éppen a törit firkálgattam és a fülembe súgta, hogy jobbról húzzak jobb kézzel. amikor vége lett állati mérges voltam, hogy csak ennyi volt az egész és emiatt paráztattak évekig.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Most néztem, hogy Ed Thorpe fizika szakra is járt, pont a rulettkerekes időszakában. Érdekes, hogy sok helyen elsősorban matematikusként említik.

 • Ziles Gizi

  Egyébként évekkel ezelőtt még anyuval láttam egy kurva jó filmet. Nem jut eszembe se a címe, se a szereplőkből egy sem. De nagyjából arról szólt, hogy spéci egyetemre felvettek matekzseni srácokat és iszonyat nagyot gurítottak Atlantában a számolásos módszerrel. A tanszék professzora vitte a csapatot.

 • dzsungelmacs

  számomra teljesen érthetetlenek ezek a szerencsejátékok. annyira tűnik izgalmasnak, mint pl. festékszáradást nézni. a hatalmas nagy divat pókertől meg jobb esetben nevetnem kell, de általában inkább elalszom. mondjuk, ha kártyát látok azonnal elálmosodom. és las vegas az a hely, ahova biztos, hogy nem szeretnék elmenni, nagyon taszít a látvány, amit a filmekben látni.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   De láthatod, mint kiderült, a rulett nem is szerencsejáték, hanem csak matek és trajektóriaszámítás. 🙂

  • Ziles Gizi

   Van egy nagyon drága szomszéd bácsim, aki megrögzött szerencsejátékos. Mind a két lábát amputálták. Megkért egyszer, hogy hozzam ki a nyereményét, valamilyen sorsjegyen nyert 300 forintot.Bevágtam a sorsjegyet elintéztem a teendőimet, beálltam a totózóba a sorba, amikor sorra kerültem mondja a csaj, hogy adjam meg a bankszámlaszámom mert itt nagy nyeremény van. Majdnem összeszartam magam. Egy mezőt kapart le a bácsi, nyert azon 300 forintot és örök vesztesként abbahagyta. Hát egy gyönyörű összeget nyert.

   • dzsungelmacs

    gratula neki. ezeket a sorsjegyeket, fogadásokat sem értem igazán, de azért még mindig más, mint egy játékteremben állni és játszani a félkarú rablóval. persze, én is hallottam olyat, hogy valakinek kihúzták anno a nyeremény betétkönyvét, kétszer is, először autót, aztán lakást nyert. van ilyen. de én a kaszinó látogatókra gondoltam, mint egy teljesen idegen világra. nekik izgalmas, én meg csak nézem, hogy miért. 🙂

    • Ziles Gizi

     Ő, ja.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Bizonyára nem tudod, hogy ingyen italfogyasztás járt sok kaszinóban. Játszanod sem kellett. Egyetemisták voltunk és nem játszottunk. 🙂

     • Ziles Gizi

      Nekem a legutolsó majdnem igazi szerelmem ebből élt. Mondjuk játszott is, ő járt Las Vegasban is pénzért, de a legerősebb érve az volt mindig, hogy ingyen iszik és eszik. Mondjuk még egyszer leszögezem, ő játszott is.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Játszani persze kellett, mert a belépő egy 5-5 EUR zseton volt, de ha feltetted egymással szemben a pirosra és a feketére, ha nem pörgött ki a zöld nulla (1:37 esély) egész sokáig tartott a 10 EUR.
      Hol lehetett ketten 10 EUR-ból meginni 15-20 sört? 😀

     • Ziles Gizi

      Hát nem tudom. Valszeg sehol. Azért ő hozott haza sok dollárt 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem hiszek a szerencsejátékokban. Nagyon komoly függőséget okoz. Ismerek olyan ügyvédet, akinek ráment az élete. Egy nagyon komolyan függőt, aki képes volt 6-7 óráig bedobálni a nem kevés fizetését a pókergépbe, mert elhitették vele, hogy most majd kiadja a tutit. Háromszor ki is adta, de többszörösét, szerintem tízszeresét vesztette el.
      Szóval inkább nem javaslom senkinek.

     • dzsungelmacs

      aha! mindjárt más. 🙂

    • Ziles Gizi

     Ki kéne próbálnod az online pókert. Oroszok a legnagyobb fejek. Meglepődsz, de magyarok a legaljasabbak!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Biztos nem érdemes kipróbálni, hatalmas átverés. Egyszerűen összejátszanak, és levadásszák a kishalakat.

     • dzsungelmacs

      nincs az az isten. 🙂 kétszer befűztek játszani, egyszer második lettem, utána nyertem, piszkosul unatkoztam és mivel “kifosztottam” őket,, többször már nem ragaszkodtak hozzá, hogy én is játsszak.

     • Ziles Gizi

      Ejj, ejj.

  • Helena_30

   Úgy kell nézni a pókert, hogy Kordagyuribá közvetíti.

   • dzsungelmacs

    jó, azon szakadok.

    • Ziles Gizi

     Imádom! Klááááááárika!

     • dzsungelmacs

      barátnőm mesélte, hazaugrott szüleihez a körösladányi napokra, este koncert, gyuribá és klárika, természetesen nem lehet kihagyni. klárika kiskosztümben, 40 fokban izzad a színpadon este, nem is bírta, megkérdezte, hogy “olyan sok itt a szúnyog, van itt valami víz?” körösladányban, két percnyire a folyótól. 🙂 cukik.

     • Ziles Gizi

      Valamelyik napi bulvárban volt, hogy a napi outfitjéhez választ parókát. Bzameg……

     • dzsungelmacs

      😀 egyem meg.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Szigeten a Nosztalgia színpad mellett volt a bérelhető sátorhely. A Neoton Família elmékzenekar után hajnal kettőkor kezdtek Gyuribácsiék. Ha már nem tudtam aludni, inkább kimentem és megnéztem. :))))

     • Ziles Gizi

      Remélem idén Nagyszínpad kompatibilisek! 🙂

     • dzsungelmacs

      most van a körös-toroki napok -jut eszembe el is kell mennem füldugót venni- és bár elég nevetséges a fellépők sora, sajnos ilyesmi nincs.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Bilsom füldugó. Tradícionális márka és egyben divatos is.

     • dzsungelmacs

      ha van belőle pici, akkor olyat kérek majd. kicsi a fülem, ezek a bedugós fülhallgatók is mindig problémásak voltak.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Eleve egy elég puha szivacs, be lehet gyurmizni kis fülnyílásba is gond nélkül.
      Munkavédelmi boltban eligazítanak.

     • dzsungelmacs

      munkavédelmi bolt. 😀 van egy patika a rendelő mellett, azt kapom, amit ott tartanak. 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Neten is rendelhető.
      Próbálj ki egy kistasakos Bilsom 303S-t.
      Ha nem válik be, eladod csalinak a fiúknak. Kapnak rá a pontyok a színe és mérete miatt. 🙂

     • Ziles Gizi

      A gyermek tegnap leköltözött a Balatonra az anyjával, mondja neki a tesóm, hogy majd útközben megállunk vizet meg cigit venni esetleg valami chipset az útra. Megállunk, tarján szélén a Nádasba. Ez egy dohánybolt. Gyerek elkezd üvölteni, anyu, van ott füles? Nincs kicsikém, Akkor a faszom se megy sehová…..

     • dzsungelmacs

      a füles az most a rejtvényújság?

     • Ziles Gizi

      Nem 🙁

     • mokusON

      nem ott nálatok csapott bele két nőbe a villám a strandon ? egy hete volt kb.

     • dzsungelmacs

      de, itt történt. valami csodával határos módon életben maradtak.

    • Helena_30

     -HA MOST NEM LESZ KÓL, LEGYEN A NEVEM..LEGYEN A NEVEM…KORDA BENŐ. KÓL, DE JÓ, GYURI MARADTAM.
     (KLÁRIKA A HÁTTÉRBEN: BENŐ? MIÉRT PONT BENŐ?”)
     RÓJÁLFLAAAAASSSS, KLÁRIKA, HALLOD? RÓJÁLFLASSSS!

     • dzsungelmacs

      ha nem lenne, ki kéne találni. 😀

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   pedig a texas hold’em tiszta valószínűségszámítás.
   ha agyatlanul játszod akkor persze mindegy.

   • dzsungelmacs

    azt játsszák a srácok, de nem köt le. persze lassan is játszanak, mert közben megy a beszélgetés, nem a póker a lényeg az egészben.

   • Ziles Gizi

    Amikor először játszottam Texas Holdem-et egy szabadnapos tűzoltó tanított, minden lépésre. A műszakjából az egész laktanya ezt tolta. Nem tűntek matematikusnak. Inkább a véletlenszerű szerencsére tolták.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     akkor őket valószínűleg megkopasztottam volna.

 • SpaceWolf

  Akurvaanyját, ez nem volt vicces

  • Ziles Gizi

   Sokat buktál, Wolf?

   • SpaceWolf

    3-4 kilót. Már ha a vízmennyiséget kérded.

    • Ziles Gizi

     Jujj. Az nem fasza. Tessék zsírra gyúrni, nah.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      az nekem sikerült. túl jól is.

 • cinnamonroll

  A posztot még nem olvastam, csak annyit szeretnék mondani hogy valaki minél jobb matekból, annál inkább büdi. Köszönöm hohy elmondhattam 😊

  • SpaceWolf

   Akkor én most verhetetlen matekos vagyok épp.

   • Ziles Gizi

    Hazudol bazmeg. Te valami kiváló kocka vagy 😀

  • Ziles Gizi

   Lehet valami igazad. Mert mint híresen rossz matekos, testem összes zeg-zuga kiváló illatnak örvend!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Wow. Lenyűgöző megfigyelés.
   Akkor valószínűleg a vikingek lehettek a legjobb matematikusok, mert medvezsírral kenték magukat. Kozmetikumnak. Az olivaolaj illatához szokott rómaiakat ez megrémítette.

   • cinnamonroll

    Nalátod, nem véletlenül navigáltak olyan ügyesen a tengeren

   • dzsungelmacs

    a pár házzal arrébb élő mari néne meg igazából nobel díjas zseni és nem elmebeteg vénasszony. hogy mik nem vannak!

   • Ziles Gizi

    Nem tudom. A Vikingek összes évadját végignéztem és Rollo párizsi attakja teljesen összezavart! Ne tetézzük holmi olívaolajjal.

    • cinnamonroll

     Ne is mondd a vikingeket, vészesen fogynak a jópasik a sorozatból 😐

     • Ziles Gizi

      100-as papírzsepivel tolom.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    szinte bármit tudtak osztani. csatabárddal.

  • dzsungelmacs

   a matektudás összefüggne az anyagcsere problémákkal?

   • Ziles Gizi

    Mivel nincs anyagcsere problémám, matektudásom annál több, hozzuk ki valami egálra, vagy meg nem történtre!

   • cinnamonroll

    Inkább a tisztálkodási szokásokkal 😊

    • dzsungelmacs

     de ahogy mondod, tényleg ismerek büdi matematikust, de szegénynek tényleg gondja van, tisztálkodni tisztálkodik.

     • cinnamonroll

      Remek, egy újabb bizonyíték.
      Szerintem majd ebből írom a doktorimat.

     • Ziles Gizi

      Szerintem írj erről egy cikket. Egyszerűen imádom leírni, hogy majdnem megbuktam matekból érettségin!! Pls! 🙂

     • cinnamonroll

      Hogyhogy? Nem tudsz puskázni? 😊

     • Ziles Gizi

      Ki is vágtak valamilyen középiskolai versenyről. Mert a harisnyám alá toltam.

     • cinnamonroll

      Ószegény 😕

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem mernék rá megesküdni, hogy van szoros korreláció, de egy laza korreláció azért lehetséges.
      ELTE progmat koleszos szobákba menj el szigorú szagminta vételezésre és kiderül, kiből lesz PhD.
      Nálunk a műegyetemen inkább kiömlött borkóla szag volt a szobában, de ez lehetett a fedőszagunk.

 • Ziles Gizi

  Na jó, de most azt tudja valaki, hogy mi volt annak a filmnek a címe amit én láttam de nem emlékszem?

  • SpaceWolf
   • Ziles Gizi

    Igen, igen, igen. Májtí.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Barátok közt?

   • Ziles Gizi

    Nem.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Shit.

  • cinnamonroll

   Good Will Hunting?

   • Ziles Gizi

    Nem. a 21

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  mondjuk szerintem ez határterület a fizikával.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Lent írtam, hogy Ed Thorpe fizikus (is).

 • Vaníliás Póni Puding

  Lottóra nem lehetne valami tuti tippet kapni?

  • Vaníliás Póni Puding

   Lehetőleg privibe, másnak nem.

   • cinnamonroll

    Irigy vagy 🙁

    • Vaníliás Póni Puding

     Mmmmgen. De utána majd adok meg szponzorálom a holdkompot és elfoglaljuk a világot.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Tuti tipp.
   Nincs mit.

   • Vaníliás Póni Puding

    Ezért jár a bubble bubble ^^

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     • Vaníliás Póni Puding

      Nem véletlenül vagy tiszteletbeli póni 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Azóta is hálás ionágyús. 🙂

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      meglepő, de ez a szám nem rossz.

     • Vaníliás Póni Puding

      <3

  • Ziles Gizi

   Húzz be kettő tutit, bokros teendőim mellett beváltom neked az ötöst!

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   de lehet. veszel, aztán vagy nyersz, vagy nem… 😀
   segíthetek még valamiben? 🙂

   • Vaníliás Póni Puding

    Eddig csak nemnyerés volt, szóval nagy számok törvénye alapján már igazán ideje lenne elvinni a főnyereményt.

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     a pontos számot nem tudom, de valami eszméletlenül kicsi az esély rá egy szelvénnyel.
     és sokkal sem javul, csak matematikailag.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     1:43 millió. Ha gondolod, majd levezetem.

     • Vaníliás Póni Puding

      Tudom az esélyeket.
      Én úgy vagyok vele, hogy 50-50. Vagy igen vagy nem 😀

     • Ziles Gizi

      Vagy iszik a madár, vagy nem.

     • youloupukku

      nyíregyházáról elindulsz nagykanizsára, az út mentén van valahol egy egyméteres, egy centi széles pálca. egy lövésed van, amit találomra bárhol leadhatsz.el kéne vele találni a pálcát. kb. ennyi.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Elvagytok itt ez alatt vagy rakjak ki valami shitpostot?
  A többiek szabin vannak vagy dolgoznak, én meg csak valamikor öt-hat után jövök vissza.

  • SpaceWolf

   Jójez, szerintem. Én úgyis 10 perc múlva bevetem magam egy mítingre, amit kivételesen várok. Ugyanis jéggé van hűtve a tárgyaló. 😀

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   elleszünk, legalább nem lesz fikázódás amoda, hogy csak ennyi meg annyi komment van.

   • SpaceWolf

    ? milyen fikázódás?

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     semmi különös. csak a szokásos. a gruftik gruftiskodnak.

     • SpaceWolf

      Nem tudom kikről van szó, és nem is fogom megtudni, mert kezdődik az egy órás hűsölés miközben meghallgatom, hogy milyen eszméletlenül jól megy a szekér, de ha még jobban dolgoznánk akkor még faszább lenne… 🙂

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      de ti nem dolgoztok, hogy az ég rogyjon rátok, stb stb?

  • Ziles Gizi

   Bernard és mit főzzek ma pörköltöt?

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    pálinkát

    • Ziles Gizi

     Négy nektarin van a házban 🙂

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      egy felesre lehet elég lesz az is.

     • Ziles Gizi

      Megtartóztatom magam. Kurva jó mézes saliba dobom holnap. Egy áldozat vagyok ma.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      egy Jeanne D’Arc vagy.

     • Ziles Gizi

      Arc’ 😀

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Bernardot szerintem előkerítem, mert rég nem írt.

 • Ziles Gizi

  Egyébként, ki mit főz? Aki nem a vállalati büfébe koccol?

  • Vaníliás Póni Puding

   Rendelt sushit

   • Ziles Gizi

    Okos lány.

    • Vaníliás Póni Puding

     Ilyen melegben nagyon jó

     • D. Pin Trouble

      Főleg ha a jó időben ki is kel benne a herkentyű mire odaér

  • taro

   joghurtot müzlivel

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   én rábasztam. a büfé ajtajában szembesültem vele, hogy aug. 20-ig azt eszek amit találok.
   úgyhogy ma vizet ebédelek, jövő héttől meg majd kitalálom hogy lesz.

   • cinnamonroll

    Egy helyen melózunk??? 😯

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     bármi megeshet, és az ellenkezője is.

     • cinnamonroll

      Ha igen, akkor szaladj ki a törökhöz egész jó a kaja 😊

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      akkor nem.
      itt nincsenek törökök.

     • cinnamonroll

      Vagy csak épp elbújtak.

  • cinnamonroll

   Ebédkor a büfé vonalon mozgok, este nagy esélye néhány bruscettának van. Ennél komolyabbat nem hiszem hogy készítek.

  • dzsungelmacs

   paradicsomsaláta, juhtúróval. este készítek pizzatésztából ujjacskákat kétféle mártogatóssal holnapra, hajnalban pedig megcsinálom a parfétortát.

   • Ziles Gizi

    Parisali, juhtúróval mindem lépését kérem!

    • dzsungelmacs

     bazsalikomosan szeretem a paradicsomsalátát, szóval az megy a házi koktél paradicsomokra, bele még kevés újhagyma, tényleg csak egy csöpp borecet, nagyon kevés joghurt. a túrót meg ízlés szerint összetrutymákolod mindennel, amit szeretsz, sajt, kömény, fokhagyma, etc. egy tálra szeded és ennyi. 🙂

     • Ziles Gizi

      Borecet vörös vagy fehér?

     • dzsungelmacs

      fehér, vörössel még nem próbáltam, de tényleg egy hangyányi.

   • cinnamonroll

    A kétféle mártogatós jól hangzik,de nem lehetne répával és angolzellerrel?

    • dzsungelmacs

     répa van, zeller nincs. 🙁 lesz egy mentás meg egy kapros.

     • cinnamonroll

      Bár tudnék olyan sajtosat mint amit a mozis nachoshoz adnak 😋

     • dzsungelmacs

      cheddar, krémsajt, vaj, némi tejszín, kevés chili. hagyma.:)

     • cinnamonroll

      Könnyű mondani 😂

     • dzsungelmacs

      pedig gyorsan kész van és hát a boltinál mindenképpen jobb. jó, az nem feladat, annál bármi jobb. 🙂

     • cinnamonroll

      Tudom, a lidlisnek például szolid hányásíze van

     • dzsungelmacs

      ja, még a drágábbak is olyanok, mintha már elve megromlott volna. kétszer.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    hétfőn pedig mindenki fosni fog… 🙂

    • Ziles Gizi

     Nem is háziasszony aki legalább nyaranta kétszer nem fosatja tele a wécét!

     • cinnamonroll

      😀😂

    • dzsungelmacs

     jaj, a kis kényes gyomrúak! 🙂 lesz még paprikás krumpli, halászlé és túrós csusza is, meg zöldségtál, de ezeket nem én csinálom. szóval a nagy halál garantált.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Kizsilipeltem, elhagytam a kompot, holdséta.
  Legyetek rosszak, majd jövök.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   aztán nehogy térdig süllyedj az olvadt aszfaltba…

   • Ziles Gizi

    New Balance

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     ja igen…
     azzal normál esetben amúgy is 20 cm-vel a talaj fölött szokás lebegni.

     • Ziles Gizi

      Én nem tudom én vagyok biztosan a fasz, de te emlékszel olyanra, hogy gyerekként a cemping bicóról leugorva, belesüllyedt a lábad az aszfaltba?

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      emlékszem.
      az öntött aszfalt meg tud annyira olvadni.

     • Ziles Gizi

      Fasz tudja, Nike van futáshoz, utcára meg Superga. Imádom. Legjobb cipő!

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      ezt nem tudtam kihagyni:
      https://photos6.spartoo.hu/photos/218/218645/218645_350_A.jpg
      rákerestem… 😀

     • Ziles Gizi

      Imádom a gumicsizmákat. Ha most felrúgom a gardróbomat legalább 10 pár ilyen gumicsizmát lövök az égig.

      Tudom mire gondolsz, hogy kiírtam a lopón, hogy ingyen odaadom Dunlop csizmámat. Hát minden picsa lettem, hogy tele van lábgombával meg hasonlók.Holott kb 6 órát volt a lábamon. Semmilyen fertőzésnek kitéve nem volt, egyszerűen szűk volt. 36-os magyar méret. Egy fél számmal kellett nekem nagyobb. Sebaj. Valaki örült neki.

     • cinnamonroll

      Engedd el, szegények idióták.
      Az égegyadta világon semmi baja nem lesz senkinek a gumicsizmától, pláne hogy tisztítani is lehet de ez ugye nem nagyon jut az eszükbe, valószínű mert a saját cipőiken sem gyakorolják.

  • cinnamonroll
 • orizatriznyák

  Valahogy biztos csak még nem jöttem rá.

 • mokusON

  morgen. lehet csalni a rulettel, pl sok kaszinóban a krupier-nak be volt építve egy kis pedál amivel lassítani tudta a kerék mozgását, így konkrét számot nem is, de negyedeket be tudott lőni, hogy hova essen. Voltak mágneses megoldások is.
  mesélték.

  • cinnamonroll

   Szóval erről szól amúgy a cikk? Köszi.

  • SpaceWolf

   Nagyon megvertek amikor lebuktál? 😀

 • Ziles Gizi

  19-re simán lapot kérnék, mert ilyen elmeháborodott picsa vagyok. Hiszek az 50% vagy iszik a madár vagy megdöglik elvben.

  Rántok ki csirkecombot, mert azt imádom, klasszikus uborkasalátával. Holnap viszont kipróbálom a bazsalikomos, túrós salit dzsungelmacs-módra. Meg isteni csilis pácom van grillhez. Remélem finoman megcsókolja a torkomat.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   ne kínozz.

  • dzsungelmacs

   adj a páchoz egy kevés mézet is, megy a chilihez.

  • cinnamonroll

   Képet!

   • Ziles Gizi

    Holnap!

    • cinnamonroll

     Jólvan!

 • SpaceWolf

  Szűk egy óráig voltam távol, és a komment szekció helyén már megy a Paprika TV. A csajok átvették a csatit, vagy mi az isten?! 😀

  • Ziles Gizi

   Hímsovika, izé!

   • SpaceWolf

    Nem, csak kurva éhes vagyok, és csorog a nyálam. De majd kibírom valahogy. 🙂

    • Ziles Gizi

     Hékás!Milyen kocsma már az ahová lilógtál és enni nem adtak?

     • SpaceWolf

      Ebben a melegben képtelen vagyok enni.

     • Ziles Gizi

      Nagyjából én is most fogok hozzá.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      én képes lennék, csak nekem meg nincs mit.

     • SpaceWolf

      🙁 Rendelni sincs lehetőség?

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      most nézegettem a netpincért, de az élettől is elment a kedvem. a pizza meg a rántott valami valamivel a fülemen jön ki.
      este megyek sörözni egy haverommal, majd ott vacsorázok valamit.

     • Ziles Gizi

      Még egy ilyen komment, megsimogatom a buksidat és főzök neked valami finomat.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      oda azért nem utazom le érte 🙂

  • dzsungelmacs

   beszélhetünk ám a kocsikról is. az ablakból látok egy pirosat és egy kéket.

   • cinnamonroll

    😀😂😂

   • SpaceWolf

    Szerintem én ismerlek téged. :)))

    • dzsungelmacs

     ajjaj. de szoktam látni fehéret is!

     • SpaceWolf

      Pár hete egy kollegina mesélte, hogy már megint szervízbe kell vinni a kocsit, stb stb. Én HÜLYE megkérdeztem, hogy milyen autójuk van?
      “Piros.”

     • dzsungelmacs

      azokkal sok gond van ám! bármibe le merem fogadni, hogy még tankolni is kell bele! jó, azért ennél többet tudok, de nem sokkal. 🙂

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    szerintem te egy út mellett lévő irodaházban dolgozol.

    • dzsungelmacs

     most lebuktam. és az ablakból kifelé látok, de ennél jobban nem doxxolnám magam.

 • mokusON

  annyira meleg van, hogy nincs kedvem húst enni, rendeltem egy padlizsánkrémet rizzsel. remélem holnap reggelre ki is hozzák.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   és nem buggyan meg a padlizsánkrém se.

   • mokusON

    indiaiból rendelem, annyira telefűszerezik, hogy ha élne se tűnne fel.

  • Ziles Gizi

   Annyira nem vagyok oda az indiai kajáért. De ennél a padlizsánkrémet rábasszák a rizs tetejére és annyi?

   • mokusON

    külön tálkában jön, de rábaszom igen 🙂

    • Ziles Gizi

     Na jó. Ha nincs hozzá hús, hát én fel is basznám a plafonig! Jó étvágyat!

     • mokusON

      egyébként pont olyan íze van mint ha lenne benne hús, kb 20 féle fűszer van benne, plusz rengeteg chili és gyömbér, nem érezni, hogy nincs benne hús.

     • Ziles Gizi

      Egyszer ettem indiait. Tandori csirke vagy mi a szösz volt, nem ízlett. De nem vagyok negatív. Egy rendeset kipróbálnék. Kedvelem a fűszeres enyhén csípős ízeket.

     • mokusON

      tandoori csirkét azért nem szeretem mert rohadtul száraz, nincs hozzá mártás. tikka massala csirke lehet jobban bejönne neked, az jó fűszeres.
      http://img.taste.com.au/KKToi7IZ/taste/2016/11/original-tikka-masala-with-chicken-108625-1.jpeg

     • Ziles Gizi

      Gyönyörű.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      vagy beef masala

     • mokusON

      indiai + marhahús ? elég megszentségtelenítés gyanús

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      nem minden részén szent állat a tehén indiának, meg voltak ott angolok is, akik szerint kevésbé szent állat…

     • dzsungelmacs

      értenek hozzá ezek az indiaiak. viszonylag gyakran csinálunk vajas csirkét és nekem teljesen elég az a szósz rizzsel meg pitával, nem kell hozzá külön készítenem semmit.

     • mokusON

      tegnapelőtt pont azt ettem, imádom. majd egy jó recept jöhetne, mert a fél fizumat kb indiai kajára költöm, lehet több értelme lenne otthon megcsinálni.

     • dzsungelmacs

      oksa, leírom és átküldöm ma este vagy holnap reggel, de most nagyon sajnos lépnem kell strandolni és inni. 🙂

     • mokusON

      brühü

     • Ziles Gizi

      Itt írd meg, mert engem is érdekelne.

     • SpaceWolf

      Csatlakozom.

     • Ziles Gizi

      Durva 🙂

     • taro

      legalább ne beszélnél ivásról meg strandolásról, te kis burzsuj 🙂

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      fenn van az interneten.
      (de el ne mondd senkinek…) 🙂

     • mokusON

      top secret : minden fent van, így kommunikálnunk se kéne más emberekkel.

     • dzsungelmacs

      na. fél kg hússal számolva a felkockázott mellet/ combfilét a felforrósított 10 dkg vajba dobod, kevergeted, amíg ki nem fehéredik, ekkor rádobod a szintén felkockázott közepes fej vöröshagymát, egy nagyobb paprikát, amikor már megdinsztelődtek a zöldségek felöntöd paradicsomszósszal vagy jó sok paradicsomot dobsz még rá és egy pohár tejfölt. (szerintem teljesen felesleges a tejszín és a joghurt)és rálöttyintesz egy kevés vizet. most jöhetnek a fűszerek, gyakorlatilag minden. 🙂 durván fél teáskanálnyi mindenből. babér (3db lazán), kömény, római kömény, bors, cukor, koriander, csillagánizs (2 darab), fahéj, kurkuma, gyömbér, chili, curry, szegfűszeg, egy zúzott kardamon, görögszéna . só alap, hogy ízlés szerint. (ez arrafelé a “gazdagok étele” a brutál mennyiségű fűszerrel mutatják, hogy nekik milyen jól megy)
      szerintem gyömbérből, fahéjból érdemes egészet venni, úgy kevesebb is kell bele és jó lesz az még teába is.
      ha valami kimarad vagy még megy hozzá nem baj, elbírja. husi, vaj, gyömbér, curry legyen. vehetsz mindenféle keverékeket is, de szerintem így finomabb.
      jó sűrűre kell főzni, olyan mártásos állagúra.
      a rizst külön szoktuk főzni, így mindenki beszabályozhatja, hogy mennyire szeretné eláztatni a szósszal. érdemes nem pergős rizst venni. és mellé persze kell pita. 🙂
      jó étvágyat!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A sima főzőtejszín 20-22%-os, valóban teljesen felesleges a tejföl helyett.
      Ezért érdemes használni akár a 30%-os habtejszínt. A tejföl ízvilága vagy hozzáad vagy elvesz (ízlés kérdése), én mondjuk simán megveszem a zacskós habtejszínt is, ha mentes a karragéntől.

     • dzsungelmacs

      ebben ugye alapból benne van a vaj is, elég sűrű lesz tejföllel is. a krémleveseket sem tejszínnel csinálom.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A vaj mondjuk tényleg jó. Szerintem van vagy 30 deka a hűtőben. Amikor lehet venni, szoktam szemcsés tengeri sósat, hamarabb elfogy mint pillantanék. 😀

 • vau

  Ground control to major tom: hagyjatok meghalni.

  • SpaceWolf

   Na mi van, csak nem elpilledtél?

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   “This is Major Tom to Ground Control
   I’m stepping through the door
   And I’m floating in a most peculiar way
   And the stars look very different today
   For here
   Am I sitting in a tin can
   Far above the world
   Planet Earth is blue
   And there’s nothing I can do

   Though I’m past one hundred thousand miles
   I’m feeling very still
   And I think my spaceship knows which way to go
   Tell my wife I love her very much she knows”

  • Ziles Gizi

   Hisztis fiú.

  • mokusON

   az előbb voltam kint egy kávé és egy csípős indiai után amitől télen is izzadnék. szerintem 100 méteren fogytam egy kilót.

  • taro

   abban nekünk mi a jó?! ha nekünk szar, legyen neked is az

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  eszembe jutott ’91 nyara. meg ’92, ’93.

  • Ziles Gizi

   1993 magasságában csak ez

 • SpaceWolf

  Na jó, feladom. Dzsungelmacs belémrakta az ideget ezzel a strandolós ivással, azt hiszem követem a példáját. Sziasztok

  • Ziles Gizi

   Szia. Ha fecskében akkor képet lécci 🙂

   • SpaceWolf

    Egyrészt nem fecskézek, másrészt megkímélnék mindenkit a látványtól.
    Pluaz strandra csak a túléléshez feltétlen szükséges dolgokat viszem: kevés pénz, hogy elég legyen pár sörre, cigi, napszemüveg. Fényképezésre alkalmas eszköz nincs… Amúgy fasza volt. 🙂

 • taro

  még fél órát kell várnom a barátnőmre és addig kitikkadok 😦

 • cinnamonroll

  Háháháháhá, már a balcsin 😁😛😛

 • dalexhun
%d bloggers like this: