„Attól tartok, ostoba módon meglőttem magam”

Clement Vallandigham amerikai ügyvéd olyan sikerrel mutatta be a balesetet, amely végzett egy Thomas Myers nevű helyi polgárral, hogy belehalt.

Halála előtt azért még volt ideje megállapítani, hogy a bemutató túl élethűre sikerült – áldozata azonban nem volt hiábavaló, védencét végül felmentették. 1871-ben az amerikai Lebanon városában egy társaság épp kártyázott, amikor öt férfi tört be a vendéglőbe, lövöldözés tört ki, Myers fegyvert rántott, lövés dördült, majd holtan esett össze. A gyilkossággal egy Thomas McGehan nevű férfit gyanúsítottak, akiről köztudomású volt, hogy rossz viszonyban volt az áldozattal – azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy volt nála fegyver, amikor az eset történt. Mindenesetre McGehannek elég rosszul állt a szénája – a közvélekedés szerint az ő lelkén száradt Myers halála.

Vallandingham volt a férfi ügyvédje: azt kívánta bebizonyítani, hogy az áldozat véletlenül saját magába eresztett golyót, amikor megpróbált fegyvert rántani. Az ügyvéd megvizsgálta az áldozat zsebét, és bebizonyította, hogy a halálát okozó lövést olyan közelről adták le, hogy kizárt, hogy idegen fegyverből származott volna. A bizonyításhoz használt rongydarabot és a pisztolyt később a bíróságon is bemutatta. A bizonyítékokat elfogadták, McGehant ártatlannak nyilvánították, Vallandigham pedig dicsőséges győzelmet aratott. Annyira fellelkesítette a siker, hogy a tárgyalás után úgy döntött: személyesen is bemutatja egy látogatójának, hogyan történhetett a tragédia.

Zsebre vágta a pisztolyát, nekiállt előhúzni, a fegyver elsült, az ügyvéd pedig bekerült a történelemkönyvekbe, minden idők egyik legszerencsétlenebb utolsó mondatával: „attól tartok, ostoba módon meglőttem magam”.

De még ezzel sincs vége a történetnek: alig temették el szerencsétlen ügyvédet, az egyik pletykás városi be akarta mutatni valakinek, hogy történhetett a baleset – és ő is lelőtte magát.

(BBC)

%d bloggers like this: