Az olaszok ragaszkodnak a kolbászukhoz

Az Egyesült Államokba bevándorló olaszoknak sok mindent hátra kellett hagyniuk, mielőtt sikeres olívaolajimportőrökként élvezhették volna a békés gengszterlétet a századelőn – a fináncok egyik áldozata pedig a kolbász volt.

Olyan kultúrsokkot okozott ez az italo-amerikai közösségnek, hogy 1971-ben még egy filmet is forgattak róla Mortadella címmel, Sophia Loren főszereplésével. Ezer éve láttam, mindenesetre a bonyodalmat itt is az okozta, hogy a vámosok nem engedtek be hústermékeket az országba (ez sok helyen még mindig így van, technikai szempontból törvényt sértesz, ha átviszed a szalámis szendvicsedet a határon), Sophia Loren pedig ragaszkodott a mortadellájához, és úgy döntött, hogy akkor ő marad a reptéren. Ha jól emlékszem, aztán összejött egy vámossal, és közösen szalámiztak, de ebben már nem vagyok biztos.

Egy a lényeg: hústerméket nem vihettél be az országba. Amikor az ember elindul dél-Olaszországból, hogy hónapokon keresztül szívjon csak azért, hogy eljusson Amerikába, nyilván visz magával uzsonnát – ha pedig komolyan gondolj a letelepedést, nem árt, ha alaposan feltankol a hazaiból, és visz annyit, hogy ne zabálja föl mindet öt perccel azután, hogy elindult a vonat. Vagy a hajó.

A hatóságok a sajttal nem törődtek, abból mindenki vihetett magával rogyásig, de hát az úgy nem az igazi magában (fenét nem, de azért nem baj, ha akad mellé egy kis kolbász is). Mit csinál ilyenkor a leleményes olasz? Eldugja a kolbászt a sajtban.

Egy Vallo di Dianóba valósi társaság pontosan ezt tette, így született a caciocavallo dellemigrante, vagyis a kivándorlók sajtja. A sajtot töltetlenül is caciocavallonak hívják, hagyományosan párban fellógatva érlelik, amiről az Atlas Obscura szerint az olaszok valami lószerszámra asszociáltak – hát, nem is tudom, biztos igazuk van. A kolbásszal töltött sajthoz olasz csemegeboltokban lehet hozzájutni, a receptje állítólag a nagy kivándorlási hullám óta apáról fiúra száll, hozzáértők szerint Salernón kívül nem is nagyon érdemes próbálkozni vele.

(Atlas Obscura)

 • SpaceWolf

  Na ez kéne otthonra is.

 • Ziles Gizi

  Kurva jól néz ki. Sokat javítana a hangulatomon, szépen vékonyra vágva, valami fasza kenyérrel, meg borral. Már nem is akarok annyira boszorkány lenni.

 • D. Pin Trouble

  Kész szerencse, hogy most jöttem vissza a kajálásból, különben lerágnám a monitort. Jól néz ki a cucc.

 • Kolyok12

  vadast ebédeltem. úgyhogy most nem zavar.

  • 

   Menzán ún. “lengyeles karfiol volt”, ami párolt karfiol prézlivel megszórva, a tetején sajttal, és mellé egy szelet hús – ami egyébként a messze legehetőbb menzakaja itten, szóval visszafogottan elégedett vagyok úgyszint.

   • Kolyok12

    ez úgy hangzik, mint valami megalázott dubarry szelet.

    • 

     kinézettre nem is tűnik többnek, de ízre egész kellemes

     • Kolyok12

      én már korán rájöttem, hogy a menzakaja titka, hogy forrón kell enni és kurva gyorsan. ha feltételezed, hogy nem mérgező, akkor úgy mindent meg lehet enni. mondjuk a gyomrod kikészül, de ez van.

     • D. Pin Trouble

      Ennek mondjuk feltétele, hogy forrón kapd meg. Sokszor már itt megbukik a teóriád.

     • Kolyok12

      saját tapasztalat. nálunk mindig olyan forró volt a kaja, hogy azbesztkesztyűt is adhattak volna mellé.

%d bloggers like this: