Az ördög vegetariánus

Bár Darwint szokás az evolúcióelmélet atyjaként emlegetni, sokan mások is eljátszottak a gondolattal – többek között Darwin nagyapját is foglalkoztatta már az egyedfejlődés kérdése, de arról meglehetősen homályos elképzelései voltak, hogy mi is állhat e mögött a változás mögött. Az evolúcióelmélet egyébként már az 1600-as évek óta érett: Linné, John Ray és La Mettrie is megpróbáltak választ találni arra, hogy miért néznek ki a jószágok úgy, ahogy. Ennek voltak kisebb buktatói is: a materialista La Mettrie szerint például egy „nagy majmot” simán meg lehetne tanítani a beszédre, mert majdnem olyan, mint egy ember, Lamarck pedig úgy hitte, hogy úgy alakultak ki a fajok, hogy minden élőlény a tökéletességre törekszik, így a környezetének megfelelően alakul a teste. Ez mindaddig egész jól hangzik, míg a zsiráfról van szó, de ott már kezd gyanús lenni, amikor a gázlómadarakhoz ér, szerinte ugyanis azért növesztettek maguknak hosszú lábat, hogy távol tartsák magukat a víztől.

De hát nem jutott eszébe annak a kurva tömpelábú gólyának, hogy ne menjen vízbe, ha nem szereti?!

Lamarck elméletéből ráadásul az is következett volna, hogy a felmenő képességei már az első utódnál is nyomot hagynak, így például úgy hitte, hogy egy súlyemelő gyereke is átlagon felüli izomzattal jön majd világra. Erre többen is rámutattak, többek között George Cuvier is, aki ennek kapcsán rájött valami nagyon fontos dologra is. Az egy dolog, hogy Cuvier elvetette az evolúció elméletét – fátylat rá, van ilyen. Az, hogy több mint százötven dinoszauruszfaj leírását hagyta az utókorra, hihetetlen teljesítmény.

De ez mind semmi ahhoz képest, hogy rájött, hogy az ördög vegetariánus.

Amikor Cuvier kollégiumban tanított, a diákok úgy gondolták, hogy jó móka lesz ördögnek öltözni és rárontani a tanár úrra az éjszaka közepén (a fiatalok már annak idején is kreatívak voltak). Felszerelték az egyik gyereket, csináltak neki szarvat meg patát (meg talán orrot is), és felzargatták a boldogtalan tanárt, mondván, hogy ő a sátán, és most meg fogja enni.

Cuvier nem esett kétségbe, nem is baszta le a diákokat, csak a következő megállapítást tette:

Ön engem nem falhat fel. Szarvai vannak, növényevő patás.

 • vau

  KAMU!

  Itt hallottam, hogy a rántotthúst az ördög is szereti és nem riasztja a fokhagyma bűz:

 • Mad Max

  Ööööööööööööö

 • Púrzsubi

  Azokat mondjuk tényleg az ördög szállta meg, akik nem igazán tudják magukban tartani, hogy áttértek a vega életmódra, ráadásul amikor erről magyaráznak, nem csupán a húsipar tarthatatlan állapotáról és az állatok jogairól beszélnek, hanem mindenféle fél- és áltudományos faszsággal hozakodnak elő, és azokkal, akik ugranak is erre, nekiállnak vitatkozni arról, hogy a bélrendszerünk hossza alapján inkább vagyunk-e tehenek, mint disznók. Aki elég türelmes, az egyébként előbb-utóbb Paks 2-ről is kaphat szakértői véleményt az említett csoport tagjaitól.

  • vau

   Az egyetlen legitim vegetáriánus motiváció, hogy védik az állatokat, ezért inkább áttérnek. Ezt én el tudom fogadni, hogy úgy is lehet teljes életet élni.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  ez az egész egy hülyeség, mert mint tudjuk az isten 7 nap alatt teremtette meg a világot sárból.
  takarodjon mindenki misére.

  a nap a föld körül forog, és a föld széléről leesel a semmibe.

 • vau

  Amúgy én szeretem a vegákat, mindenkit bátorítok, hogy térjen át. De tényleg, aki csak teheti.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   több steak marad nekem.

   • vau

    Meg tonhal.

    • Bernard Black

     vajon az ördög az húsnak számít?

     • vau

      Ördög ördögnek farkasa?

 • gulden

  van itt vegán?
  a vegákat én is értem.főleg,hogy nem vagyok nagy húszabáló.de a vegán..
  ők más tészta. fingom nincs miért nem eszik a sajtot. vagy isznak tejet. a tojások java részéből se tudna egy egészséges csirke kikelni..

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

  • Ziles Gizi

   Én csak egy olyan embert ismerek aki nem eszik húst, neki annyi az érve, hogy semmit nem eszik aminek arca van. Vicces akartam lenni és megkérdeztem, hogy akkor mazsolát sem? Mert szerintem a mazsoláknak öreg arcuk van. Nem nevetett és többé nem beszéltünk egy szót sem.

   • Lotyótök

    En nem bonyolitom veluk a temat, persze korulmenyesebb oket vendegul latni, de kapnak haromfele sajtot meg a cukkiniragumat, oszt jonapot.
    Mazli, hogy a vega ismeroseim nem akarnak megteriteni, nem undorodnak latvanyosan, igy bekeben megferunk egy asztalnal.

    A mazsola szerintem sokkal jobban hasonlit egy hatalmas anyajegyre.

    • Magister Ludi

     nem mondom meg, mihez hasonlít a túrós sütikben a nedvességet magába szívó mazsolaszem, mert agyonvertek 🙁

     • Lotyótök

      Az en kapcsolatomat a mazsolaval mar semmi sem tudja tovabb rontani.

   • Magister Ludi

    a búzaszemet nem kérdezted? azon Jézus arca van (mint az köztudott). Akkor azzal mi lesz?

  • Lotyótök

   Mert megtehetik, tudjak mashonnan potolni az igy kihagyott kaloriat, feherjet, taperteket stb a jo messzirol, iszonyatos okologiai labnyommal behozott mindenfele zoldsegeknek koszonhetoen. (Amiben foleg az mokas, hogy sok vega bezoldul es lelkesen ajvekol a kornyezet erdekeben, majd befizet vegamenure, amit fain muanyag dobozban szallitanak hazhoz.)
   Meggyozodesem, hogy sokkal kevesebb vega es vegan lenne, ha azon kellene eldegelniuk, ami a magyar klimaviszonyok kozott telire marad. Persze egy csomo dolgot el lehet tenni telire, de egy atlag panellakasban mondjuk relative keves hely jut dunsztosnak, szoval a ‘hekknemhus’ tipusu hobbivegak hamar felhagynanak a dologgal.

 • dzsungelmacs
  • taro

   akkor reszeld 😛

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  én azt mondom a vegáknak, hogy be van bizonyítva, hogy a növények is éreznek fájdalmat…

 • Wolf

  🙂

%d bloggers like this: