Betícccssák a turházást

Nehéz idők járnak az egykor szebb napokat látott dél-amerikai futballra.

A Bajnokok Ligája helyi megfelelőjének szervezői kénytelenek voltak drákói szabályokat bevezetni annak érdekében, hogy a Copa Libertadores néven ismert kontinensviadal újraindíthassa a járvány miatt határozatlan időre felfüggesztett mérkőzéseit. A másodosztály sem áll sokkal jobban, a Copa Sudamericana csapatai március óta nem léphettek pályára.

Az alapvető intézkedések elsősorban arra irányulnak, hogy a fertőzéseket távol tartsák az egyesületektől, ezért a mérkőzések előtt minden játékosnak igazolnia kell az egészségi állapotát visszamenőleg, a kispadon kötelező lesz a maszk, ezen felül mindenki csak a névre szóló palackjából vehet magához frissítőt. Erre mondhatnánk is, hogy teljesen normális, hozzák az elvárhatót.

De az ördög – mint mindig – ezúttal is a részletekben lakik és ha kibontjuk azokat az aprólékosan kidolgozott óvintézkedéseket, amikkel az érzelemdús latin kedélyeket szinte biztosan felborzolják, olyan mélységes bugyrok tárulnak fel, amikre gondolni sem mertünk volna. Lássuk is szép sorjában, hogy mi mindenre nem lesz lehetőség beláthatatlan időtávon.

Tilos lesz a mezcsere, nem úszhatnak többé egymás átizzadt szagában a meccsek után a játékosok – a női futball kedvelői most szomorkodhatnak. Ugyanígy nem osztogathatnak sportszárat, büdös zoknit a lelátók népének sem. Tilos lesz a meccsek kezdésekor mindenféle cserebere, kezdőrúgás és slussz-passz, egyből bele a játék közepibe.

És a látványos szokásoknak is annyi. Nem szabad a labdát csókolgatni se a játékosoknak sem pedig a kapitányoknak, segédedzőknek, gyúróknak, szanitéceknek, végleg oda a szerencse.

A legdurvább korlátozások azonban teljesen váratlan irányból érik a bőrbogyó kergetőit: többé nem csapathatják ki az orrlukaikból a felgyűlt váladékot csak úgy arra a szép ződ gyepre és a garaton keresztül a szájba gyűjtve sem lehet már csak úgy megszokásból hetykén-ferdén pökve üríteni.

Évszázados hagyományoknak szakadhat ezzel vége.

De a jó hír, hogy van megoldás! Nem voltunk restek és felkutattuk azt a tudományos dokumentumfilmet, amitől Dél-Amerika sportszerető népe is egyből fellélegezhet.

via Associated Press/Débora Rey – Buenos Aires

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: