Csernobil 33

Nem igazán volt kedvem erről írni. Mert példája annak, hogy hová vezet az alkalmatlanság.

De sajnos megkerülhetetlen.

Sokan feldolgozták már Csernobil témáját, nagyjából arról szólt, hogy egy párt delegált felső vezető elrendelt egy tesztet az atomerőműben, aminek katasztrófa lett a vége a négyes blokknál. Mert hirtelen nagyságrendekkel megfutott a nukleáris energia és nem volt megfelelő védelem.

1986. április 25.

Ez a dátum sokaknak semmit nem jelent, csak egy szó maradt meg, hogy Csernobil. Beleégett a fejekbe, hogy az atomenergia ettől rossz. Napokkal később derült ki, hogy baj van, akkorra egy felhő lepte el egész Európát, amerre fújta a szél a hulladékot. Hagyjuk, nincs is mit mondani, megtörtént az elkerülhetetlen.

Van viszont egy sokkal érdekesebb olvasata. David McMillan fotósként 1994 óta visszajár az 1986-os helyszínre és megörökítette, hogyan változott a táj és hogyan szerezte vissza a természet az emberek által elhagyott területeket.

Beszéljenek inkább ismét a képek. Ez maradt ott, még mindig emlékeztetőnek, és egyáltalán nem az atomenergiáról szól, hanem szimplán a szervilizmus győzelméről a mérnöki tudomány felett.

Az összes kép David McMillan tulajdona, a Buzzfeed News tette közzé

HOLDKOMP