Csőmozi #65: Tanári kár – Class of 1999

Aki tanítani se tud, abból lesz a kiborg tanár.

Avagy a film, ami új alapokra helyezi a puskázást az iskolában, illetve ott van még a Kóla, puska, sült krumpli (Bowling for Columbine), csak az nem ilyen vicces. A Kommandó rendezőjének 1990-es műve már a bevezetőjében megdobogtatja bárki összes belső szervét, aki a minden értelemben vírusos prolikrácia helyett normális sötét jövőre vágyott. Nem túlzás szerintem, hogy a robothang is napszemüvegben mondhatta fel az USA neonszínű térképe fölött: a ’90-es évekre a bűnözés addig sosem látott méreteket öltött, sok területen ifjúsági bandák vették át az uralmat! A törvénytelen vidékeken szabad a fegyverhasználat, free fire zóna van, így történetünk színhelyén, a Seattle kellős közepén az ábrándos elnökről elnevezett Kennedy magasiskola környékén is.

Az ifjú Cody a börtönből szabadulva csatlakozik barátaihoz, a Feketeszív… á, a Blackheart galerihez, akik már várják egy zacsira való vadiúj droggal, az élvonal… edge-dzsel. Ő ezt haverjai nem kis döbbenetére kivágja az ablakon, mert javulni akar, ezzel együtt direkt átautókázik az ősellenség Borotvafejűek (Razorhead) placcán és lövöldözést provokál. A kedves hígagyúságra vagy inkább a műfaji alapbeállításra jellemző, hogy a kocogósebességgel lefolytatott hajmeresztő üldözés során az érintett felek nagy tűzerejű automata fegyverekből lőnek ki pár tucat tárat egymásra, majd a suliba megérkezve a nihilista fiatalok egy kisebb ország elfoglalására elég fegyvertárukat leadják a ruhatárba, és beülnek az iskolapadba!

Persze a tanulási kedvvel vannak gondok. Ezért promózza a MegaTech korporáció sales managere az igazgatóiban a cég legújabb termékét, a kiborg tanárokat. A taktikai oktatóegységek tárolókapacitása egymillió megabájt! A demócsomagba a még itt is kiemelkedően pszichopatára kasztingolt (véletlen, nem hinném) tornatanár, az ősz keselyűfejű töritanár úr és a színesbőrű kémiatanárnő tartozik. Mint sejthető, hamar túllépik elsődleges direktívájukat az oktató-nevelő munka folyamán, és a titokban természetesen kukkoló központot idézve bekövetkezik a hetedik szintű multidimenzionális döntés, vagyis egy szájaskodó suhanc kinyírása. Innen a szokásos módon eszkalálódnak az események, fény derül az ármányra, miszerint a kapitalisták a nagy biznisz reményében a munkavédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva csak úgy rátöltötték leselejtezett harci droidjaikra az ubuntus Edukátor 1.0-át, és hadd szóljon. A katonai-hadiipari komplexum önnön vak híveit is feltrancsírozva mutatja ki drótja fehérjét, közben a lepusztult fiatalság erőit egyesítve ismeri fel, kit kell itt motorozva lerakétavetőzni.

A gimis fiúkat-lányokat huszonévesnek kinéző színészek alakítják, bár megeshet, hogy tényleg sokadik évismétlő mindenki. Kivéve talán Cody öccse, az elkefélt arcú, beteges kis Angel (Joshua Miller) a Near Darkból volt ismerős, ott a gyerektestbe ragadt vámpír jobban ment neki. A csöves Cody felsőbb osztálybeli Júliája az igazgató lánya (Traci Lind), a tanerők után nyomozva ő hozza a döntő érvet: igaz, hogy a lakásuk tök üres és a hűtőben csak gépolaj van, de az elszórt rongyok közt nem passzol a fehérneműk színe, ilyet pedig élő nő nem csinál. A naiv diri, ill. a feka terminátor tanárnő szerepében Malcolm McDowell (“A diákjaimmal háborúznak?” – “Mint minden tanár, nem?”) és Pam Grier pályaközepi mélyrepülésükben láthatók éppen. A haszonleső céges hiéna képében Stacy Keach (igen, férfinév) egy Bundesliga-hajú hómedve és Mr. Giovanni Gatto keverékére hasonlít, egyébként nyílt színi cinikus banánevéssel, a tetejébe tejivással jelzi, hogy a maga részéről még a sötét jövőre is tesz.

A társadalomkritikát nem kell túl komolyan venni, az iskola felgyújtása után a narkós söpredék romantikus forradalmi ifjúsággá változva néz bele az új hajnalba, ahogy a végefőcímdal is mondja. Pár kamaszkori emlék szerint gimi-alaprajzú Doom-pályákról vagy a fürdőszobába befalazott Sims-matektanárról a now I’m going in to waste some teachers jelmondata azért megfordult némelyek fejében. Az egyik banda főhadiszállásán a NIN Head like a hole-ja megy, mint a Rollerboysban, úgy látszik az volt akkoriban a durva rádiósláger. A franchise első része, a Class of 1984 a hagyományos tinédzser farkasember-morálpánikra épül (ahogy Nagy Feró fogalmazott egykor, kábítószeres fiatalkorú bandák terrorizálnak erőszakerőszakerőszak), a folytatás pedig a Helyettesítő tanár (Class of 1999 II – The substitute) ígéretes címét viseli.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!