Egy betyár az interneten

A litván Evaldas Rimasauskas mert nagyot álmodni. Kitalálta hogyan kereshetne nagyon sok pénzt nagyon gyorsan és neki is állt a kivitelezésnek.

Onnan kell elvenni ahol a legtöbb van. – gondolta betyárosan és elkezdett random számlákat kiállítani.

Quanta Computer Inc. néven alapított egy céget Lettországban és szép szorgalmasan elkezdett levelezni a Google és Facebook pénzügyi osztályaival, majd benyújtotta a számlákat és a cégek kérdés nélkül fizettek.

Kérdés nélkül – vonódhatnak fel a szemöldökök. Igen, kérdés nélkül, mert az egyező nevű Quanta Computer Inc. a két tech óriás beszállítója csak épp nem Lettországból, hanem Tajvanról.

Mivel a levelezés során a cég vezetőinek nevét használta, 2013 és 2015 között senkinek nem tűnt fel, hogy hamis szerződések, cégbélyegzők, aláírások sokaságával igazolta a teljesítéseket, szépen csorgott a lé Ciprus, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Lettország Quanta Computer Inc. bankszámláira. Onnan pedig tovább követhetetlenül off-shore-ba.

Annyira ügyesen csinálta, hogy a Facebooktól kicsalt 99 millió dollárt (kb. 2,7 Mrd Ft), a Google-tól további 23 milliót (kb. 640 millió Ft).

Egy barokkosan szofisztikált pénzmosodát épített az egész köré és ha a Google tök véletlenül nem veszi észre a csalást – azt tudni kell, hogy soha semmit nem szállított le, nem adott át és így engedélyezték a rendkívül magas összegű utalásokat belső ellenőrzés nélkül, csak mert a megfelelő nevek és aláírások hitelesítették a papírt-, simán le is léphetett volna.

A Google elégedett magával, annak ellenére, hogy évekig segghülyék voltak, most veregetik a saját vállukat, hogy “Hurácska, mindent visszakaptunk!”

We detected this fraud and promptly alerted the authorities. We recouped the funds and we’re pleased this matter is resolved.

Na most normális ellenőrzés mellett ilyen méretű csalás az első, de legkésőbb a második számlánál lebukott volna, akármekkora forgalmú cégről is van szó. Valakiknek (bizonyos összeghatár felett egy ember általában nem elég, sőt a szerződésben szereplő aláírás tulajdonosához is el szokás juttatni) hitelesítenie kellett volna a számlákat befogadáskor, majd utalványozáskor double check és így tovább.

A hatóságok összesen 50 millió dollárnak akadtak a nyomára, ennyit sikerült lefoglalni és visszaszerezni. A maradék 73 milliónak ismeretlen a sorsa.

Tanulság? Nincs.

A tech cégek mostanra akkora pénzeket mozgatnak, hogy 100 milliós nagyságrendű csalás is csak évek után tűnik fel, a Facebook például észre se vette.

Nem mint ha a legkisebb mértékben is megérezték volna.

Emberünk 30 évre számíthat, az ítélethirdetés július 29-re várható.

Mindenesetre egy érdekes kísérlettel vonult be a infotech iparág történetébe – és még ha egyáltalán nem támogatjuk a fehérgalléros bűnözés semmilyen formáját, még a rendkívül irritáló módon adóparadicsomokon keresztüli adóelkerüléssel profitot felhalmozó Facebook és Google fosztogatását sem -, mégis ha kijött a böriből jó magaviselettel félidőben, az is lehet, hogy ő nevet a végén.

via boingboing.net

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!