Egy napon elgázolták a postást

Miután egy barna borítékot kézbesített a Smithsonian Intézetbe.

Ez persze semmiség, bárkivel előfordulhat.

De hogy utána leég a háza is? Ez nem egy tipikus postás sors.

A borítékban a világ legnagyobb ismert kék gyémántja volt. A French Blue. 1958-at írtunk. A küldemény 1 millió dollárra volt biztosítva, adományként küldve.

A gyémánt sorsát szinte csak halálesetek, balszerencsék övezték, XVI. Lajos és neje, Marie Antoinette is birtokolták, sajátos fejvesztés lett a sorsuk, a Guillitone nevű műszer elég preciz. A Lajosok persze korábban is szerették ezt a követ, XIV., XV. Lajos is hordták, királyi viselet volt az eredetileg 112 karátos kő, az aranygyapjas rend szertartásaihoz kötelező.

De mi az ördög ez a kék gyémánt? Hope, azaz remény névre is hallgat. Egykori tulajdonosa után, akihez valami egészen különös úton végül csak 67 karátosként, már csiszolva került, miközben évtizedekre eltűnt a francia forradalom során. Ellopták simán. Valami közkatona szermányolta meg és rejtegette sokáig, hogy aztán eladja semmi pénzért. Vagy sem, ez is egy legenda része, a gyémánt sorsa sokáig ismeretlen.

Állítólag eredetileg Indiában egy szobor szeme volt, és a tolvajait, birtoklóit örök életükre elátkozták ~400 éve.

Előkerült 1820 körül, adták-vették, főrendek és királyok, elhaláloztak, aztán végül valahogy Pierre Cartier megszerezte és eladta a szinte minden birtokosára balsorsot hozó gyémántot 1910-ben Ms Evalyn McLean-nek, neki egyedül nem hozott komolyabb rontást 1947-ess haláláig. 180 ezer akkori dollár nyilván nem volt sok érte.

Most a Smithsonian dupla golyóálló üveg alatt őrzi, úgy talán többé nem árt. Az értéke millió dolláros nagyságrendű, de mondjuk inkább, hogy felbecsülhetetlen, tekintve, hogy egy van belőle.

Kábé két és fél centis, brilliánsra csiszolva elég szépen csillogó holmi. 16 gyémánt övezi platina foglalatban, egy 45 további gyémántból álló láncon.

És kék. A legeslegritkább színmódosulat. Akit érdekel, bővebben itt:

https://www.si.edu/spotlight/hope-diamond

Kellemes reggelt, hamarosan kelünk és indulnak a hajtóművek.

HOLDKOMP