Ettől kész leszel – mint a mateklecke

Aki hozzám hasonlóan Erdős Pál (a Prím Ember) élettörténetét tartja egyik fontos olvasnivalójának élete során, az most közösen borzonghat velem a számmisztika különösségein.

Sosem gondoltátok volna – pedig így van -, hogy a 9-es szám egész csudálatos dolgokra képes ha megfigyeljük őkelmét működése közben.

Azt tudtátok, hogy ha az 1-et elosztjuk a 998 001 számmal, akkor a végtelen tizedes eredmény szépen felsorolja szinte az összes három jegyű számot csak épp nem lesz köztük a 998? Pedig a 998 001 valahogy ezt sejtetné. Ez a 999 négyzete.

De itt nem áll meg a számtudomány. Ha az 1-et a 99 négyzetével osztjuk el (98 01), akkor a végtelen sorból hiányozni fog… ki nem találjátok… a 98. Úgy biza. Két számjegyen IS működik.

Erre már persze bárki azt mondhatná, hogy milyen különös, a kekeckedők egyből rávágják, hogy hagyjuk már, ez csak valami koincidencia, véletlenek különös összjátéka.

A ravasz matekosok épp ezért itt nem álltak meg. Fogták a 9999-et, négyzetre emelték, elosztották vele az egyet.

És hát ugye innentől nehéz lesz ebből jól kijönni, mert a végtelen sorból mi más hiányozna? Úgy bizony: a 9998.

Az igazi hívők arra is rájöttek, hogy a 81 (a kilenc négyzete) osztóként annyira megosztó, hogy nem szerepel a 8-as az eredményben.

1/(8 1) = 012345679012345679

Sehol egy nyolcas a végtelenségig futó törtben.

Összefoglaljuk? Az egy jegyűtől a négy jegyű számokig ha a kilences hatványairól van szó, akkor osztóként az eredményből következetesen egyvalami biztosan hiányzik. A nyolcas, pedig a hatványban ott van.

Hogy ennek mi a haszna? Semmi.

Erdős Pál pedig a szülőföldjén legismeretlenebb világhírű magyar. Olvassatok gyerekek minden nap. Paul Hoffman kiválóan megírt könyve megtalálható az antikvár szaküzletek polcain. Elragadó, lebilincselő élettörténete egy igazi zseninek.

És ennek végképp semmi köze a kilenceshez vagy a nyolcashoz.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: