Fire in the hole!

Ezt a figyelmeztetést angolszász területen élő bányászok használták, amikor is elhelyezték a tölteteket, és következhetett a robbantás. Igazán udvarias gesztus, mert aki esetleg bent ragadt az érintett robbantási területen, az legalább tudhatta, hogy pár másodperc múlva úgyis cafatokra szakad. Esetleg beszorul sokszáz tonna kőzet alá, mindenesetre kapkodni már nem nagyon kell.

Katonáéknál is ugyanúgy találkozhatunk vele, természetesen. Eredetileg akkor hangzott el, amikor a megtöltött ágyúhoz elszánt fejjel odalépett az ember egy fáklyával, hogy ezt itten ő most el fogja sütni, ha beledöglik, akkor is. A figyelmeztetésre azért volt szükség, mert a kezdetekben gyakran tényleg bele is döglött. Szóval amikor elhangzott a tűz a lyukban, akkor mindenki akinek nem volt dolga az ágyúval, az fedezékbe húzódott. A fáklyás ember pedig hozzáérintette a tüzet egy kis adag puskaporhoz, ami aztán belobbanva egy kis lyukon keresztül begyújtotta a cső belsejében lévő, lényegesen nagyobb adagot. Aztán vagy kirepült az ágyúgolyó a csövön, vagy az egész cucc felrobbant, csúnyán elbaszva a közelben tartózkodók napját.

BAMM

Manapság főként gránát hajigáláskor szokták kurjongatni a fentit, hogy a bajtárs fel tudjon készülni a robbanásra, és az utána következő eseményekre. Amik jellemzően meglehetősen erőszakosak, úgymint felrobbantott helyiségbe beszaladás, ott pedig minden esetleges túlélő átsegítése a túlvilágra.

Érdekes módon a NASA is használta a kifejezést, az Apollo program idejében. A holdraszálló egység egyik tesztjét nevezték fire-in-the-hole tesztnek, amikor is megszakított leszállást szimuláltak. Ekkor lekapcsolták a süllyedést szabályozó rakétát, szétkapcsolták a leszálló és a visszatérő egységet, majd begyújtották az emelkedéshez szükséges hajtóműveket. Amennyiben minden klappolt, az űrhajósok így visszatérhettek a Hold körüli pályán keringő modulhoz.

Nem nehéz belátni, hogy a fire in the hole mindig valami veszélyt jelent, amiből komoly sérülése származhat az embernek. Nincs ez másként az egyik kedvenc helyem hamburgerével sem. A W35 kínálatában szerepel a burger, aki szereti a nagyon (mondom NAGYON) csípős dolgokat, annak kötelező legalább egyszer kipróbálni. Sokat elárul a cuccról, hogy rendeléskor megkérdik tőled, hogy ettél-e már ilyet. Amennyiben nem, akkor javasolják, hogy gondold át még egyszer, mert lehet, hogy fájni fog. És fog is, ezt garantálom. Olyan házi csiliszósz van benne ugyanis, ami egyszerre kényeztet az ízével, és égeti ki az ízlelőbimbókat az ember szájában. Veszettül finom, már amíg érzi az ember az ízeket. Jár hozzá saláta, és sült krumpli, ezekből érdemes egy keveset az evés végére hagyni, hogy kicsit tompítsanak az élményen. A következő alkalommal a budin ülve pedig teljessé válik a kép.

Fire in the hole, mi?! Anyátokat, azt!

Házi buci, majonéz alapú burgerszószunk, házi chiliszósz +18, római saláta, salátahagyma, paradicsom, 13 dkg-os marhahúspogácsa, paradicsomlekváros cheddarkrém, bacon, coleslaw salátával, libazsírban sült burgonyával

Olyan kis ártatlannak tűnik…

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!