Egy kék bogyó egy sziklával egy fotón

A NASA OSIRIS-REx szondája búcsúzóul küldött haza egy fotót

A képen a Föld és a Holdunk látszik egyszerre a világűr sötét hátterével 13 Hold-Föld távolságból (kb. 5 millió km), érzékeltetve, hogy milyen aprók is vagyunk a világmindenségben.

A felvétel nem egyetlen kamerával készült, hanem a szonda különböző hullámhosszon működő szenzoraiból összeállított kompozit.

A küldetés célja egy Bennu nevű aszteroida megközelítése, őkelme korábban 1999 RQ36 névre hallgatott, azért lássuk be, a Bennu sokkal menőbb.

Azt érdemes róla tudni, hogy szénben gazdag és nem kizárt, hogy szerves vegyületeket is hordoz. És még talán azt, hogy a pályája alapján keresztezheti a Földét, nem kizárt hogy egy NEO, azaz Near Earth Object lesz pár évszázad múlva, de akár idővel ütközési pályára is kerülhet.

Az OSIRIS-REx a földi élet eredetének egyik lehetséges forrását hivatott felderíteni, egyes feltételezések szerint a hasonló aszteroidák becsapódásai hozhatták el az életet a szép kék bogyónkra.

Innen a neve is: Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer

Hozzá egyelőre nem fűződnek olyan konteók, mint az ESA space póni missziójához, de ki tudja mi sülhet még ki belőle? Szeptember közepén ér oda, decemberben várhatók az első adatok.

A zenélő űrpóniról korábban itt olvashattatok:

OSIRIS-REx forrás:

https://www.nasa.gov/image-feature/from-the-earth-moon-and-beyond

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: