Galambszar? Dehogy! Nobel-díj.

1949-ben hangzott el először élő rádióadásban az azóta a populáris kultúra részévé vált Big Bang, azaz Nagy Bumm kifejezés, Fred Hoyle gúnyolta ki ezzel az ősrobbanás elmélet híveit. Ő maga a statikus világegyetem feltétlen híve volt. Korábban eléggé össze is vesztek George Gamow orosz származású fizikussal, aki 1946-ban a diákjaival végigszámolta oda-vissza az egészet, az jött ki, hogy ha volt ősrobbanás, akkor abból 10x annyi Hidrogén keletkezett, mint Hélium. A megfigyelhető Univerzumban megmérték és valóban 74% a Hidrogén és tizede a Hélium. Az elméletük igazolására előálltak egy sejtéssel is, miszerint kell, hogy további nyoma is legyen az ősrobbanásnak, egy ekkora esemény nem tűnhetett el nyom nélkül. Hoyle a Hidrogén létezésére ugyan nem szolgált magyarázattal, de levezette a nukleoszintézist, azaz amikor a csillagok belsejében a Hidrogén Héliummá, onnan nehezebb elemekké, Szénné, Oxigénné, Nitrogénné stb. alakulnak tovább ahogy egyre fogy a Hidrogén. Aztán amikor jön a Vas, akkor az egész eldurran szupernovaként és az iszonyat energia létrehozza egész a radioaktív elemekkel bezárólag az összes többit is, amik aztán szétszóródnak, hogy bolygókká és kisebb égitestekké álljanak össze.

Azt sem mondhatjuk, hogy az ügynek ne lett volna előzménye, egy francia katolikus pap, Georges Lemaitre levezette Albert Einstein egyenletei alapján, hogy a világegyetem tágul. Ha tágul, akkor valaha sokkal kisebb volt, sőt egész régen egyetlen óriási sűrűségű pontnak kellett lennie. Ez megtetszett magának XII. Pius pápának is, saját maga kiadott egy elemzést, a teremtés bizonyítékaként felhozva.

Einstein sem hagyta ezt szó nélkül, annyit mondott, hogy nagyon szép a levezetés matematikája, de csapnivaló a fizikája. Ő maga a végtelen és állandó Univerzumban gondolkozott, igaz apróbb fenntartásokkal. A saját számításaiból az jött ki, hogy a Világegyetem a megfigyelhető tömeg mennyiségétől már rég magába kellett volna, hogy roskadjon és menthetetlenül meg kellett volna semmisülnie. Frappánsan bevezette a Kozmológiai Állandót, ami magyarázatot nem adott ugyan, de elég szép volt az esztétikája. Az Univerzum megmenekült.

Ezzel párhuzamosan Edwin Hubble a Wilson-hegyi obszervatóriumában egy új, minden korábbinál nagyobb távcsővel figyelte a csillagok egy speciális színképű fajtáját. Ezeket sztenderd gyertyáknak hívják, mert méretüknél és összetételüknél fogva azonos a fényerejük. A Földről látható fényességük alapján ezért lehet következtetni a távolságukra: a kevésbé fényesek távolabb vannak. Ugyanakkor tett egy másik érdekes megfigyelést is. A színképük ugyan nagyon hasonló, de a távolabbi csillagok színképe eltolódott. Logikus magyarázatként ő is publikálta ezt, a táguló Univerzum bizonyítékaként, a kritikusainak remek muníciót adva, ugyanis a számításaiból először az jött ki, hogy az Világegyetemünk alig 2 milliárd év körül lehet.

Mivel már akkor tudták felszíni ősi kőzetekből, hogy a Föld ennél sokkal idősebb, ezen az ellentmondáson élcelődtek, ha szóba került valamiféle ősrobbanás. Pedig valójában csak elszámolta magát, a módszere nem volt rossz. Hasonló módszerrel, de jóval pontosabb mérések alapján 13,7 milliárd évre jött ki később az Univerzum kora.

De hogy jön ide a galambszar?

A hatvanas évek közepén a Bell Laboratórium megbízta Robert Wilson és Alno Penzias urakat, hogy műholdas kísérletekhez szerkesszenek egy rádiótávcsövet, amivel a mikrohullámú tartományban lehet méréseket végezni. El is készítették, csak nem működött jól. Zajos volt, olyasmi zajt mértek folyamatosan, mint mikor két rádióadó közé sikerül hangolni vagy hangyák a tévében, ha kihúzod az antennát. Először arra gondoltak, hogy a közeli New York lehet a hunyó, forgatták az eszközt különböző irányokba, a zaj maradt. Végül megnézték alaposabban, galambok költöztek bele és teleszarták. Megpucolták, a rohadék zaj akkor is maradt.

Aztán egy előadáson jött a Heuréka-pillanat: azt mérték, amit Gamow és a diákjai két évtizeddel korábban megjósoltak. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást.

Ezért a felfedezésért 1978-ban meg is kapták a fizikai Nobel-díjat.

Azóta sokat fejlődött a tudomány, jövőre indul egy újabb műhold alaposabban megkutatni a témát, de a legutóbbi mérések is egész szép eredményeket hoztak. A Wilkinson anizotrópia szonda (W-MAP) körbefotózta ebben a tartományban a Világegyetemünket, egyenetlenségeket keresve a háttérsugárzásban és megmutatta az Univerzum csecsemőkori képét.

 

Hát nem aranyos a kicsike? A szeme tiszta apja.

 

61 thoughts on “Galambszar? Dehogy! Nobel-díj.

 • July 25, 2017 at 17:34
  Permalink

  De nem úgy van, hogy a téridő akkor keletkezett, amikor az univerzum?

  • July 25, 2017 at 17:45
   Permalink

   Eredetileg a négy kölcsönhatás egy lehetett a mostani álláspont szerint az első 3 percben. Már ha az idő egyáltalán értelmezhető egyfajta szingularitásban. A gravitáció (ami vitatott, hogy egyáltalán kölcsönhatás-e), az elektromágneses, az erős és a gyenge kölcsönhatások abban a pokolban nem váltak szét. Sőt egész általánosan elfogadták mostanra az inflációelméletet is, ami szerint az Univerzum átmenetileg a fény sebességénél is gyorsabban tágult.

   Na erre varrjon valaki négydimenziós parallellepiedont.

   • July 25, 2017 at 18:08
    Permalink

    Nemértem, de majd utánaolvasok és akkor még kevésbé fogom, de legalább nyugodt leszek, hogy én mindent megtettem.

    • July 25, 2017 at 18:32
     Permalink

     Mekgyött a fizikusposztolós pipám, kiültem a kertbe és valami dán Black Cavendish-t vagy mijazördögöt füstölök Einstein és Hubble emlékére.

     • July 25, 2017 at 18:53
      Permalink

      Fatherstack gőzerővel dolgozik a pipázós cikkjén, isten nyugosztalja.

     • July 25, 2017 at 19:05
      Permalink

      Mindmeghalunk.

 • July 25, 2017 at 20:34
  Permalink

  ismerek egy alakot, aki saját állítása szerint tudja mi volt az ősrobbanás pillanatában, illetve közvetlenül előtte. szívesen elmesélné, de nem akar kitenni a halálos életveszélynek, amivel ez a tudás jár. lehet, hogy vállalom a kockázatot.

  • July 25, 2017 at 20:40
   Permalink

   Ne provokáld bluet, mert megírja.

   • July 25, 2017 at 20:47
    Permalink

    márpedig ez roppant izgalmas lenne. 😀 sosem felejtem el azt az őrült tekintetet és, hogy milyen nehezen mentettem ki magam abból a beszélgetésből.

    • July 25, 2017 at 21:21
     Permalink

     Másfél órámba telt, mire laikusként elfüstöltem egy pipányi MacBaren Black Ambrosia pipadohányt, négy újragyújtással.
     Ne legyen őrült a tekintetem?
     Legközelebb megnézem előtte youtube-on, hogy a magasélet pró-k hogy csinálják.

     • July 25, 2017 at 21:28
      Permalink

      Gondolom tocsog a kondenzvízben a pipád és a vége keserű volt, mint a rettenet.

     • July 25, 2017 at 21:31
      Permalink

      Öööö… nem köpködtem tele.
      De szépen kiégett az összes szar, ilyen kis minimál hamu maradt. Most áttoltam egy olyan pamut vagy miafaszom szálat a pipaszáron, nedvmentes és teljesen tiszta.

     • July 25, 2017 at 21:33
      Permalink

      Először mindig hagyd kihűlni tisztítás előtt, de akkor zsírul csináltad, ha nem ment teli vízzel. Amúgy nem a nyáltól megy teli, hanem ha túl gyorsan szívod, kicsapódik a pára a füstjéből.

     • July 25, 2017 at 21:37
      Permalink

      Már teljesen kihűlt mikor tisztítottam..
      Olvasgattam közben az okosságokat pipás oldalakon, se túl meleg, se túl hideg, ne csípjen de ne is szottyosodjon.
      Akkor kellett megböködni, azzal a tömőgecivel megnyomkodni meg újragyújtani, amikor már szelelt. Az utolsó kb. 40 percben nem kellett.
      Úgy néztem ki mint egy matektanár. 😀

     • July 25, 2017 at 21:38
      Permalink

      Pipa is love, pipa is life.

    • July 25, 2017 at 21:56
     Permalink

     mindjárt elkezdelek sajnálni, csak várj még egy kicsinykét!

  • July 25, 2017 at 21:55
   Permalink

   Egyszer egy bácsi leszólított, hogy a fenyöfája felett lebegö angyal szerint én jóindulatú ember vagyok, csak megtévedt. Azóta veszek leckéket megvilágosodásból.

   • July 25, 2017 at 22:00
    Permalink

    szegény bácsi. 🙁 mekkorát hazudott neki a csúcsdísz!

 • July 25, 2017 at 20:35
  Permalink

  Amikor én tanultam, akkor 15 Mrd évre taksálták, a magyar wiki szerint 13,8, most teljesen össze vagyok zavarodva. És akkor hogyan is kell 4- nél több dimenziót elképzelni?

  • July 25, 2017 at 20:42
   Permalink

   Sehogy nem tudsz, buták vagyunk hozzá. Egy atkának se nagyon magyarázod meg a papírlapon, hogy létezik olyan, hogy felfelé és lefelé, plusz meg lehet szopatni, ha összehajtod a lapot karikába.

   • July 25, 2017 at 20:45
    Permalink

    Dehát 11 dimenzióról hablatyolnak, mindenféle feltekeredett cuccokról, amik mind kockás (valójában négyzetrácsos) papíron jöttek ki. Kancsalúl festett egekbe nézek, ha csak rágondolok.

 • July 25, 2017 at 20:41
  Permalink

  Én amúgy úgy képzelem, hogy a fekete lyukak “túloldalán”, un “fehér lyukakban” egy-egy új univerzum lehet. Ilyen szőlőfürtszerűen, ahol a szőlőszemek az egyes független univerzumok.

  • July 25, 2017 at 20:48
   Permalink

   de akkor ugye vannak ufók is? kész pazarlás lenne, ha nem lennének.

   • July 25, 2017 at 20:52
    Permalink

    Az hagyján. De lehet, hogy belőlünk is és a történelmünkből is van miriád “párhuzamos”. Az Eylet a legnagyobb mutinikkező. Vagy nem. 🙂

    • July 25, 2017 at 22:01
     Permalink

     meglesném az összeset belőlem és kinyírnám azt, amelyiknek legjobban tetszik az élete, aztán a helyébe lépnék.

     • July 25, 2017 at 22:26
      Permalink

      Én meg folyton félnék, hogy valamelyik ikrem szemet vetett az életemre és át akarná venni a helyem. 😀

     • July 25, 2017 at 22:35
      Permalink

      nem kell feltétlenül parázni, simán cserélni is lehet a kaland kedvéért.:)

     • July 25, 2017 at 22:35
      Permalink

      a kínai mi? 😀

     • July 25, 2017 at 22:36
      Permalink

      Gondolod, ez nem paródia volt? Gyááá, én pedig úgy néztem.

     • July 25, 2017 at 22:39
      Permalink

      fogalmam sincs, nem láttam. 🙂 de jet li-t a szerintem bornyasztó halálos fegyver 4-ben ismertem meg. ne kérdezd miért néztem meg, fiatal voltam és kellett a pénz. utána láttam még ezekben a lassítva mutatjuk, ahogy harcolnak a hősök filmekben és azóta nagyon-nagyon messziről kerülöm.

     • July 25, 2017 at 22:40
      Permalink

      Ezt akkor nézd meg. Az időutazós filmek Sharknado 4-e, ráadásul elsőre telitalálat. 🙂

     • July 25, 2017 at 22:47
      Permalink

      húúú sharknado! <3 jó, hogy eszembe juttattad! augusztusban egy hétig szalmaözvegy leszek és gyűjtöm a filmeket, amiket majd megnézek, majd jet li-vel is teszek egy próbát.

     • July 25, 2017 at 22:49
      Permalink

      Akkor nem spoilerezek. Meg mernék rá esküdni, hogy a Rottentomatoes legrosszabb filmek között van. 😀

     • July 25, 2017 at 23:32
      Permalink

      úgy ám. 😀 vinnyogtam kínomban, miközben néztem, de nem tudtam abbahagyni. mondjuk ezt nem akkora gáz, színházban is láttam már pár úgy interpretált shakespeare darabot, hogy szinte sírtam a fájdalomtól vagy pont olyankor röhögtem amikor nagyon nem kellett volna.
      ez a film ám jó. mármint a szent iván éji álom. 🙂 kicsit amerikás, de jó. a sok hűhó semmiértet szeretem és a baz luhrmann féle rómeó és júliát, mert baromi ügyesen összehozta a modern környezetet a szöveggel és a zenével. videoklippes, de az biztos, hogy megjegyzed a filmet. a zefirelli féle számomra kicsit édeskés.

     • July 25, 2017 at 23:38
      Permalink

      A Kenneth Brannagh Sok hűhó elég jóféle. Ott Kate Backinsale pont úgy nézett ki mint az első szerelmem. Mármint, akivel jártunk is. 🙂

     • July 25, 2017 at 23:41
      Permalink

      nahát, nem is emlékeztem, hogy ő benne van. 🙂 mármint nem kapcsoltam össze.( emma thompson annyira lenyűgözött, hogy csak na.) mindenesetre akkor nagyon szép volt az első barátnőd. 🙂

     • July 25, 2017 at 23:43
      Permalink

      Halak horoszkóp. Képzelheted. Mit ne mondjak, viharos és érthetetlen volt. 😀
      De tényleg bájos volt.

     • July 25, 2017 at 23:46
      Permalink

      hát ez passz, nem ismerem az ilyen jellemzőket és komolytalannak is tartom. egyszer valaki megcsinálta az “igazi” horoszkópom, de csak annyit fogtam fel belőle, hogy van olyan is, hogy aszcendens. 😀 de bármibe bármi ellenében le merném fogadni, hogy mindenki számára érthetetlen volt az első. 🙂 de az remek, hogy jó szívvel emlékszel vissza rá.

     • July 25, 2017 at 23:56
      Permalink

      Elég jóban vagyok az exeimmel, valamiért általában utóbb is kedvelnek. 🙂
      Így nevetgéltem a múltkor, hogy ezek baszki új kapcsolatban, sőt az egyik férjezett is, tőlem függetlenül összejárnak babaruhát csereberélni. 😀 Kikaparták volna egymás szemét pár évvel korábban.
      De ez egy másik történet.

     • July 26, 2017 at 00:01
      Permalink

      Nem feltétlenül muszáj gyűlölni a párunk exeit. Azok közül, akiket ismerek, van olyan, akit kedvelek, tőle megkérdeztem párszor, hogy vele is ilyen hülye volt-e az énédesdrágaegyetlenmittudoménmim. de olyan is van, akit miután a találkozás után beazonosítottam, mint exet, elég komoly röhögőgörcsöt kaptam, hogy ezt így hogy. 😀

     • July 26, 2017 at 00:04
      Permalink

      Asszem, most szunya, négykor kelek.
      Rosszalkodjatok a jó8panda alatt, azért posztoltam ki komolykodás után. 🙂

     • July 26, 2017 at 00:05
      Permalink

      jóccak!

   • July 25, 2017 at 22:08
    Permalink

    Megvizsgáljuk ezt a kérdést is a Drake-egyenlet alaposabb elemzésével?
    Ha az jön ki, hogy legbelül az UFÓ is egy banán, nem tudom, mit csinálok.

    • July 25, 2017 at 22:11
     Permalink

     ne legyen már banán, azt nem igazán szeretem, csak a banán splitet. legyen inkább nektarin. de naspolya semmiképpen!

     • July 25, 2017 at 22:22
      Permalink

      Finnyás budai.

  • July 25, 2017 at 21:20
   Permalink

   Szerintem meg banábfürt.

  • July 25, 2017 at 21:45
   Permalink

   lya és ott vannak az ősmagyarok a szíriuszról?

  • July 25, 2017 at 21:59
   Permalink

   A fekete lyukak óriás porszívók, amivel minket, a kilötttyent barionos anyagot takarítja fel egy Maria nevü házvezetönö valahol egy tengerparti villában.

Comments are closed.

%d bloggers like this: