God bless the American housewife!

Imádok régi fényképekkel vacakolni. Ebből a szempontból nekem a Fortepan egy óriási kibaszás, mert ménkű sok időt el tudok ott tölteni a legkülönbözőbb keresőszavakkal. Pohókra vagy sirályhojszára pl. egyet sem ad ki a rendszer, bezzeg macskára 126, szamárra 133, kutyára pedig több mint 500 találat van!

A fenti képet nem ott találtam, hanem a net bugyraiban és Viers Mill Village-ben készült 1950. július 6-án.

Tudjátok, hol van Viers Mill Village? A település kb. fél óra a Fehér Háztól kocsival, ha nincs dugó. Maryland állam Montgomery megyéjének egyik települése. Jelenleg majdnem felerészben spanyolajkúak lakják, 54%-uk nem is az USÁ-ban született és 15%-uk nem beszél angolul. 44%-uknak nincs középiskolai végzettsége sem, viszont 20% diplomás vagy rendelkezik doktori fokozattal.

Eladó ház Viers Mill Village-ben

Érdekes volt arrafelé az élet az 1940-60-as években, mert ez volt Montgomery fejlődésének legdinamikusabb időszaka. Lakosainak száma az első 10 évben 80-ról 160 ezerre ugrott, majd 1960-ra elérte a 340 ezret. A növekedés elsősorban Washington D.C. közelségének volt köszönhető, ahol a beáramló munkások miatt súlyos lakáshiány alakult ki, így a környező területek elkezdtek felértékelődni. A vízellátást és a csatornázást hamar megoldották, elindulhattak az ingatlanfejlesztések. 1949-ben a medián jövedelem a megyében több mint másfélszerese volt a fővárosbelinek. Sokáig Washington D.C. „alvómegyéjének” tartották, de a kitelepülő kormányzati intézmények és ipari létesítmények következtében 1959-re a munkások fele már helyben talált állást.

Maga a település egy családról és az általa birtokolt malomról kapta a nevét. A II. világháború után sok fiatal veterán települt ide a családjával, főként kisgyerekekkel.

Viers Mills 1951-ben

Na, de miért voltak ilyen harciasak a háziasszonyok 1950 nyarán? Akkor már 3 hete egy négytagú banda garázdálkodott a környéken és tört be házakba, ahol az éjszakai műszak miatt a férjek nem, csak a feleségek voltak otthon a gyerekekkel. A helyi lakosok kezdték elunni a dolgot. Amikor a csapat ismét próbálkozott, egy 26 éves kétgyerekes özvegy puskával utánuk lőtt (miután a Lugerje bedöglött). A lövésekre aztán az egész környék felbolydult és a sok felfegyverzett pizsamás megadásra kényszerítette, majd kis híján meglincselte a taxisofőr, szakács, bolti eladó és benzinkutas foglalkozású martalócokat, de kis rábeszélésre inkább átadták őket a helyszínre érkező rendőröknek.

A képen az asszonyok már felöltözve pózolnak kedvenc fegyvereikkel: Mrs. Schultz egy 45-össel, Mrs. Young a henteskésével, Mrs. Newell egy puskával, Mrs. Leigh pedig a baseballütőjével. Egyikük szerint a helyi közrendőr biztatta őket a fegyverkezésre, de a rendőrfőnök utólag azt nyilatkozta, ez nem volt túl jó ötlet.

A legfontosabb, hogy senkinek sem esett baja, és hogy ez így is maradjon, hallgassunk meg egy dalt Betty Hutton előadásában!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!