God bless the American housewife!

Imádok régi fényképekkel vacakolni. Ebből a szempontból nekem a Fortepan egy óriási kibaszás, mert ménkű sok időt el tudok ott tölteni a legkülönbözőbb keresőszavakkal. Pohókra vagy sirályhojszára pl. egyet sem ad ki a rendszer, bezzeg macskára 126, szamárra 133, kutyára pedig több mint 500 találat van!

A fenti képet nem ott találtam, hanem a net bugyraiban és Viers Mill Village-ben készült 1950. július 6-án.

Tudjátok, hol van Viers Mill Village? A település kb. fél óra a Fehér Háztól kocsival, ha nincs dugó. Maryland állam Montgomery megyéjének egyik települése. Jelenleg majdnem felerészben spanyolajkúak lakják, 54%-uk nem is az USÁ-ban született és 15%-uk nem beszél angolul. 44%-uknak nincs középiskolai végzettsége sem, viszont 20% diplomás vagy rendelkezik doktori fokozattal.

Eladó ház Viers Mill Village-ben

Érdekes volt arrafelé az élet az 1940-60-as években, mert ez volt Montgomery fejlődésének legdinamikusabb időszaka. Lakosainak száma az első 10 évben 80-ról 160 ezerre ugrott, majd 1960-ra elérte a 340 ezret. A növekedés elsősorban Washington D.C. közelségének volt köszönhető, ahol a beáramló munkások miatt súlyos lakáshiány alakult ki, így a környező területek elkezdtek felértékelődni. A vízellátást és a csatornázást hamar megoldották, elindulhattak az ingatlanfejlesztések. 1949-ben a medián jövedelem a megyében több mint másfélszerese volt a fővárosbelinek. Sokáig Washington D.C. „alvómegyéjének” tartották, de a kitelepülő kormányzati intézmények és ipari létesítmények következtében 1959-re a munkások fele már helyben talált állást.

Maga a település egy családról és az általa birtokolt malomról kapta a nevét. A II. világháború után sok fiatal veterán települt ide a családjával, főként kisgyerekekkel.

Viers Mills 1951-ben

Na, de miért voltak ilyen harciasak a háziasszonyok 1950 nyarán? Akkor már 3 hete egy négytagú banda garázdálkodott a környéken és tört be házakba, ahol az éjszakai műszak miatt a férjek nem, csak a feleségek voltak otthon a gyerekekkel. A helyi lakosok kezdték elunni a dolgot. Amikor a csapat ismét próbálkozott, egy 26 éves kétgyerekes özvegy puskával utánuk lőtt (miután a Lugerje bedöglött). A lövésekre aztán az egész környék felbolydult és a sok felfegyverzett pizsamás megadásra kényszerítette, majd kis híján meglincselte a taxisofőr, szakács, bolti eladó és benzinkutas foglalkozású martalócokat, de kis rábeszélésre inkább átadták őket a helyszínre érkező rendőröknek.

A képen az asszonyok már felöltözve pózolnak kedvenc fegyvereikkel: Mrs. Schultz egy 45-össel, Mrs. Young a henteskésével, Mrs. Newell egy puskával, Mrs. Leigh pedig a baseballütőjével. Egyikük szerint a helyi közrendőr biztatta őket a fegyverkezésre, de a rendőrfőnök utólag azt nyilatkozta, ez nem volt túl jó ötlet.

A legfontosabb, hogy senkinek sem esett baja, és hogy ez így is maradjon, hallgassunk meg egy dalt Betty Hutton előadásában!

HOLDKOMP