Gulisio Tímea: Mona Lika

Mondtam én, hogy a Lisa, a Mona nagy kurva! Erre most eltűnt valami jött-ment figurával. Hát illik ilyet egy tisztességes úrhölgynek? Azt beszélik, valami csupasz seggű Bruegel-i alakkal. Én utoljára az Utolsó vacsorán láttam hetyegni, de úgy tűnik, azóta rossz társaságba keveredett.

Nem hiába mondták nagyanyáink, hogy a festett nők romlottak!

Belső berkekben eddig is nyílt titok volt a kétszínűsége. Hogy nappal a keretben ártatlanul pózol a látogatóknak, éjjel pedig szvingerklubba jár.

Ám egy nap a Louvre nyitásakor sem jelent meg. Ezzel megvolt a nagy hír, „Ellopták a Mona Lisát!” Persze nem kizárható, hogy lányrablás történt, de őt ismerve nem kellett neki kétszer mondani. Vagy talán a tőzsdeárfolyam esése miatt nem kapott elég gázsit. Őcelebsége pedig úgy gondolta, bármit megtehet, és bemondta az unalmast.

És ha már liba, legyen libabőrös: ezúton színt vallok. Csak most, csak önöknek, először de nem utoljára. Viszonyom volt Mona Lisával. Igen, lefeküdtünk. Akkor is, ha elöl-hátul deszka.

Elárulta, hogy viszonya volt a mesterével. Erre azért büszke, mert ő volt az egyetlen nő Leonardo életében. Legalábbis az egyetlen jelentős, és tartós kapcsolat. Olyan tartós, hogy még most is tart. Leonardo minden este átoson valamelyik képéből. Ilyenkor nagy gruppen szexpartikat tartanak a hamvas seggű angyalokkal. A messzi templomi freskókról is átruccannak az ilyen bulikra. Ezért olyan magányosak a papok esti mise után.

Lisa folyton borsot tör a turisták orra alá, mert szerinte nem veszik őt emberszámba. Ki szeretné vívni, hogy ugyanúgy bánjanak vele, mint egy igazi nővel. Összeesküvést szervez. Festmények a nézők ellen. Egyre többen írják alá a petíciót. A képek önként kivonulnak keretükből. Üresek lesznek a kiállítótermek. Üresek a házak falai. A biznisznek és az esztétikának is befellegzett. Ezek hülye csinálmányok. Miért kéne egy kép nézegetéséért fizetni? Hogy aki nem tud fizetni, ne lássa? És a kép köteles nézni a néző pofáját? Látni a mindennapos kispolgári életét? Hogy meztelenkednek előtte, mintha ott se lenne? Ha pedig szexelnek, nem hívják harmadiknak? Ha ebédelnek, nem kínálják meg? Csak mert megvették? Csak mert „szép”? De mitől lenne már szép? Egyszerűen csak van, és olyan, amilyen. Nem egy dísztárgy. Először a virágok lázadtak fel vázába helyezésük ellen, de a felkelésüket leverték. Ez a rózsák második háborúja, amit szégyen gyalázat, kihagytak a történelemkönyvekből.

Én se voltam különb a Deákné vásznánál, nem segítettem Lisának, csak kihasználtam, ahogy mindenki. De én legalább nem csak bámultam. Most, hogy kiteregettem a magánéletünket, mindenki tudja az igazságot. És a megfelelő módon viszonyul a képekhez. Úgy bánik velük, mint a hús-vér emberekkel.  Úriemberként viselkedik. Nem dönti a falnak Mona Lisát. Nem fröccsent az arcára fehér festéket… Használjon óvszert, amit a múzeum jobb szárnyában lévő automatában megvásárolhat.

 

HOLDKOMP