Güzülés

Azt olvasom az itteni újságban, hogy a város közepe üres, az egy éve megnyílt szinte főtér üzletbérlői félnek a jövőtől.

Egy hektáron a központi vasútállomás felett (igen, befedték) 73 millió dollárból épült meg a Yagan Square. Pár üzlet már bezárt a 17 kajáldából, és a többiek is aggódnak a csökkenő bevételek miatt.

A cikk az okokat keresi, valaki a tervezést, más a gyalogosforgalom hiányát okolja. A legmeglepőbb érv a busz és vasút végállomás közelségét hibáztatja, szerinte többet árt, mint használ. És ezen én is hümmögök.

Hogy volt előtte? Érdekes módon két belváros van, a CBD a nappali (ahol a felhőkarcolók vannak), Northbridge pedig az éjszakai (ahol meg a mulatók, aka Chinatown, de annál több). És ezt a két részt szelte ketté a busz és vasútállomás (meg a sínek) a város legforgalmasabb helyeként. A terv nevében szereplő “link” utal arra a célra, hogy ezeket a részeket szerették volna összekötni. De minek? Érzésem szerint pont ellentétes hatást értek el, csináltak egy vakfoltot a csomópont fölé. Nem lesz ez haszontalan, csak másként kellene kezelni, nagyon remélem, hogy majd csak beindul.

Én vagyok a zárójelember, ez a bekezdés zárójeles, a cityben meg elbontották a sok gyalogoshidat az épületek között, pedig fantasztikusnak találtam. Domboldalon van a belváros, a vasútállomáson még hídon indulva a második mall-on már föld alatti food hallba érhettél lépcsőzés nélkül. A “nyílt terek (Open Space)” nevében húzták le majd mindet. Nem csak hidak voltak, az árkádok, emeletes árkádok maradtak, de már nem lehet átmenni az utcák fölött. És folytathatnám az Elizabeth Quay-jel, satöbbi, satöbbi.

Mielőtt az írásom címe értelmet kap, itt az inspirátor cikk

Bátran guglizzatok, megéri a látványt.

“You should come here on the weekends, it’s empty … people are reluctant to come here.” – The tenant said Yagan’s close proximity to the Perth Busport and Perth Underground station was hindering business, not helping.

Ami a cikkből kimaradt, akár úgy is tűnhet, hogy elhallgatják, az mind ott van körülötte. Száz másik cikk, tele vele a zseb. A pénzt meg elköltötték az emberek harminc évre előre. Tudtommal Ausztráliáé a föld legeladósodottabb népessége. Majd mindenki a dolgozóban van güzülni. Aki nem, az is güzülne, hogy később ne kelljen, ha egyáltalán még lehet. Heti száz óra güzülés főnyeremény. A főnöknek mennyi van? Bent van már előtted, és bent van még, mikor már haza indulsz.

El kéne menni a Yagan Squarre, de kivel? Elmentek güzülni. Sőt, akik ott vannak, azok is güzülnek vagy güzülnének.

Éjjel metafórákkal smároltam.

HOLDKOMP