Ha Pinocchio azt mondja…

Ha Pinocchio azt mondja, hogy “Meg fog nőni az orrom!”

Akkor mi történik? Nos kedves barátaim, paradoxon. Lehet, hogy már hallottátok ezt a példát, vagy más köntösben olvastatok róla, de Pinocchio orra ugye abban az esetben nő, ha hazudik, tehát ha azt mondja, hogy “meg fog nőni az orrom” és az orra ugye nem nő meg, ez azt jelentené, hogy nem hazudott. De akkor ugye hazudott. Tehát meg kéne nőnie az orrának. Értitek.

Ahhoz, hogy ne legyen igaz, amit mond, az kellene, hogy ne nőjön meg az orra, de akkor rögtön megnőne az orra, hiszen hazudott.

A Pinocchio paradoxont egy tizenegyéves kislány találta ki, akit Veronique Eldridge-Smithnek hívtak, 2001-ben. Egyébként Peter Eldridge-Smith kislánya, aki a Cambridge egyetemen oktat logikát és filozófiát. Épp a a hazug paradoxonát magyarázta a gyerekeinek, amikor a kis Veronique előjött a saját változatával. Apu egyébként gátlástalanul lenyúlta az ötletet és gyorsan be is dobta az egyik tudományos folyóiratba. Persze az internet felkapta és megőrizte a világnak.

Persze egy két okostojás, mint William F. Valicella (aki neve alapján olasz származású, amerikai filozófus) egyből lefikázta, mert hogy Pinocchio állításának tévességéből egyáltalán nem következik, hogy meg akar téveszteni valakit, csak egy jövőbeli eseményre tett valószínűsíthetőséget akar kifejezni. Ami nem hazugság.

De vele nem kell foglalkozni.

HOLDKOMP