Hétköznapi csontbrigád

Aki nem tudja elképzelni, milyenek az egyszerű hétköznapok a Csontbrigádban, menjen fel a tetőteraszra délelőtt 11-kor 50 fokban korlátdeszkát cserélni, mert maradandó élményben lesz része, én mondom.

Ha a deszkadarabokat 15 évig veri az eső és égeti a nap, az a kutyának nem tűnik fel, mert ki a fütyi mászik fel a padlásra korlátot nézegetni, de ha egy viharosabb éjszaka után pár darab féloldalasan lifeg, pláne belóg az ablak elé, az már átlépi az ingerküszöböt: nyilván nem lehet tovább halogatni a cserét.

Ha szerencsénk van, valamelyik hajnalban agyoncsapja az alatta kódorgó nyestet, amelyik felváltva fogkefének és wc deszkának használja az autóantennát, ha viszont nincs, akkor ráesik a szomszéd Pircsire, akivel élénk cserekereskedelmet folytatunk, de akkor fuccs a további málnaszörpöknek.

Hogyan áll neki egy profi? Szerintem vesz új, méretre szabott deszkákat, beszerez fasza csavarokat és anyákat, szépen lerángatja a szétrohadt régit, leflexeli a kicsavarhatatlan szarokat a tartóról és felvarázsolja (kifúrja, felcsavarozza) az újat. Ennyi. 15 deszka egy munkanap alatt bőven megvan a régi szétbaszásával együtt.

Hogyan állunk neki mi? A deszkákat hozzávetőlegesen leszabatjuk, hogy majd még fenn megigazítjuk. Csavarokat nyilván nem veszünk, hiszen ott a régi, csak ki kell szedni. Felvisszük a fúrógépet, a vízmértéket, meg a kis kézi fűrészt, aztán rájövünk, hogy kell a szomszédtól a dekopír. Ez eddig tiszta ügy. A bajok ott kezdődnek, amikor megpróbáljuk lecsavarni az anyákat, de a rászáradt festék és a rozsda miatt meg se mozdulnak, vagy ha igen, a csavarral együtt forognak. Ó be szép ez!

A csavarok domború fejű régi szutykok, nincs bevágás a csavarhúzónak, de a fej alatti rész sem szögletes. Biztos vagyok benne, hogy ilyet már nem is gyártanak, mert az egy dolog, hogy vidáman forognak a deszkában, de semmilyen normális célszerszám nincs, amivel ellen lehetne tartani. Ma reggelig fogalmam sem volt, mi a vízpumpafogó és a franciakulcs, egyedül villáskulcsot láttam már, de felesleges is volt megtanulni, mert ezek kombinációjával sem lehet szétszedni az összenőtt csavar-anya párosokat. Csavarlazító? Na, az nem használ. Higító? Hajlok rá, hogy fel kéne gyújtani az egészet, de amúgy értelmetlen és pillanatok alatt elpárolog. Ott tartunk, hogy 1 deszka le- és felszerelése 1 óra, ha sikerül leerőltetni az anyákat. Általában nem sikerül.

Én itt adtam fel az egészet. Anyámra ráparancsoltam egy munkavédelmi sisakot, a mostaninál hülyébben már úgysem nézhet ki, amikor szakadt sortban, Crocs papucsban és széthipózott pólóban kertészkedik. Vesszen a nyest, vesszen Pircsi és az egész kurva hétfőszerda, legfeljebb majd a másik szomszéddal cseréljük el a fügét baracklekvárra, az is van annyira jó, mint a valódi málnaszörp.

HOLDKOMP