Kettős csillagrendszerben keringő bolygót találtak

Mielőtt arra gondolnánk, hogy meglett a Csillagok Háborújából a Tatuin, érdemes tudni, hogy maga a bolygó hétszerese a Földnek, leginkább a Neptunuszra hasonlít.

Azon pedig nehezen éldegélhetnének buckalakók.

A felfedezést hétfőn tették közzé, a NASA Goddard űrkutató központjának nyári gyakornoka, Wolf Cuckier a harmadik ott töltött napján talált rá. A TOI 1338 b névre keresztelt objektum nagyjából 1300 fényévre van a Naprendszertől, a TESS műhold felvételeit elemezve bukkantak rá. A műholdat 2018-ban nőték fel, a feladata a központi csillaguk fényét az áthaladás során kitakaró exoplanéták felkutatása a közeli rendszerekben.

A TESS csapata egyúttal egy másik felfedezésről is beszámolt, találtak egy Föld méretű bolygót egy a Naphoz képest 40%-nyi méretű törpecsillag társaságában.

Abban a rendszerben további két bolygó is kering, azok azonban túl közel vannak a csillagukhoz, ezért túl forrók. A TOI 700 d alkalmas lehet a felszíni folyékony víz megtartására méreténél és távolságánál fogva – bár az mindeddig nem derült ki, hogy van-e rajta víz egyáltalán.

Az emberiséget régóta foglalkoztatja, hogy létezhet-e élet a Földön kívül. A kutatók szerint az út az ilyen bolybókhoz a vízen keresztül vezet. Ha sikerül kimutatni a légkörben a vízpárát, az nagy előrelépés lehet.

Több ezer exobolygót találtak már, ehhez hasonlót viszont a TESS küldetésben eddig még nem.

Attól egyelőre nem kell tartani, hogy holnaptól beindul nagyüzemben az űrturizmus és napoztathatjuk a következő szabadságolási szezonban a hasunkat egy exotenger partján, Sex on the Beach koktélt szürcsölgetve napernyős pohárból.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!