Köcsögmező

Ezekben a kínai kövekben vagy hullákat tartottak, vagy piát.

Van Kínában egy mező, amelyen van egy csomó, egy és három méter magasságú közötti kő, amelyeknek lyukat vájtak a belsejébe, így olyanok, mint valamiféle irdatlan nagy poharak – egy jobban sikerült darab tizennégy tonnát is nyomhat. A legenda szerint egy Kun Csang nevű óriás készítette őket, aki az itt élők királya volt, és egy győztes csata után ezekben erjesztette a lao lao névre hallgató rizsbort. A nyugati világ csak a harmincas években szerzett tudomást erről a helyről, eddigre viszont a legtöbb ottani leletnek nyoma veszett – állítólag régebben még baltafejek és gyöngyök is előkerültek a környéken, de mire az első nyugati régész, a francia Madeleine Colani eljutott idáig, már nem maradt a helyszínen semmi érdekes. Mármint értékes holmik nem maradtak: Colani 1930-ban egy környékbeli barlangban emberi maradványokra és hamvakra bukkant, ez alapján úgy gondolta, hogy a kőmozsarak urnaként szolgáltak a helyi kiválóságok számára.

Nem ez az egyetlen hasonló mozsárgyűjtemény: nagyjából egyenes vonalban egészen Észak-Indiáig találni efféle helyszíneket, de a legtöbb nincs olyan állapotban, mint ez a kínai lelőhely. Ennek alapján egyesek úgy gondolják, hogy a kövekben egész egyszerűen esővizet gyűjtöttek, és azért helyezkednek el egyenes vonalban, mert egy egykori kereskedelmi útvonal állomásait jelzik. Eszerint a kereskedők szárazság idején ezeknél frissítették fel magukat, hálából pedig gyöngyöt, ékszert, efféle apróságokat hagytak a köveknél, ezekről hallgatott Colani, amikor felkereste a helyet.

A mező még nem tartozik a világörökséghez, de dolgoznak rajta – nem is ártana valami programot indítani a megőrzésére, mert elég szar helyen van: a hatvanas évekből bőven akad még a környéken akna és bomba, így a kőmozsarak is csak korlátozottan látogathatók.

(Atlas Obscura)

(kép: URF/Depositphotos)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: