Kreatúrák, vér és balettlábak

Ginger Rogers mindazt tudta, amit Fred Astaire; csak éppen hátrafelé, és magassarkúban.

Professzionális táncos volt, nemcsak a tudását, hanem az önfegyelmét, és kitartását is nézve. Helyezzük a hangsúlyt a két utóbbira most, és nézzük meg ezt a jelenetet a Swing Time c. filmből, 1936-ból.

Abban az időben a hosszú jeleneteket egyszerre vették fel, nem több részletben vágták össze. Ha a színész elcseszte a felvételt, kezdődött elölről. Ezt a jelenetet este kezdték forgatni, és a negyvenhetedik alkalommal, hajnali fél négykor felvett verzió nyerte el végül a a perfekcionista Fred Astaire tetszését.

Ginger Rogers visszaemlékezéseiből kiderül, hogy ez volt az az éjszaka, amikor a kezdetben fehér szaténcipője rózsaszín lett, mivel az egész éjszakai táncolás több helyen feltörte a lábát. A végén szó szerint állt a vér a cipőjében, és átszüremkedett a fehér szaténon is. Rogers egy szót se szólt, hangot se hallatott; negyvenhetedszerre, vérző, sajgó lábakkal is profin, tökéletesen táncolt.

Ha már vérző lábak, térjünk rá a balettra.

Az tény, hogy az en pointe, azaz a lábujjhegyen való táncolás, az valami nagyon szép, és kecses látvány. Nézzünk meg egy részletet a kedvencemből, a Giselle-ből.

Az izgalmas rész 1:38 – 1:52, ezalatt Giselle (Natalia Osipova), en pointe táncol, de nem akárhogy. Konkrétan egy lábfejen szökdécselve viszi végig ezt a részt.

Persze, ehhez azért kellenek a cipők is…

Na szóval, a tánc látványnak szép, és biztos jót akart, aki kitalálta, de azt hiszem, mégsem próbálnám ki. Ezért:

Ennél a típusú táncolásnál a balerina szó szerint lábujjhegyen táncol, azaz a teste egész súlyát kettő, esetleg egy lábujj hordozza. Egybehangzó vélemények szerint a Hattyúk tava a legrosszabb ebből a szempontból.

Aleksandr Zadorozhny

 

Aleksandr Zadorozhny

Gyakori sérülés az elfeketedő, leeső körmök, bütykök, tyúkszemek, fájdalmas bőrrepedések, horzsolások.

Mindent egybevéve, a tánc a sportok egyik legkeményebbike. Kemény, sokoldalú, gyönyörködtető, szerteágazó sport.

Tegnap nem tudtam aludni, mert tévét néztem.

Nagyon szeretem a modern zenés darabokat, pont egy ilyenbe futottam bele. Sasha Waltz & Freunde: Kreatur.

Meg ne kérdezzétek, miről szólt, én már azt se értem, ha valaki a zongorába szarik, de ez akkor is lenyűgözött. Egy rakat, mindössze egy szál hasig érő bugyit viselő férfi és nő táncol ide-oda, és közben néha műanyag hulladékba bújnak. De nekem akkor is tetszik.

Foto: Steffi Loos / Fotokombinat
mail@stefanieloos.de
www.stefanieloos.de

Itt lehet róla többet olvasni, itt pedig meg is nézhettek belőle egy részletet. Érdemes.

Ti hogy viszonyultok a tánchoz?

HOLDKOMP