Meghalt a bitcoin atyja

Szergej Mavrodi a sokáig minden idők második legnagyobb piramisjátékának a kitalálója volt, amelybe 40 millió embert szervezett be.

A szovjet gazdasági ember a komenizmus megborulása környékén, 1989-ben alapította MMM néven a vállalkozását. Két másik fickóval csinálta: előtte részvénykereskedéssel és a hasonlóan fennkölt bútorkereskedéssel foglalkoztak. Havonta 25-75%-os hozamot ígértek a befektetőiknek, illetve szórták az osztalékot és mindenféle sorsolást is rendeztek.

A szerencsétlen, gazdaságilag tökéletesen analfabéta oroszokra pont olyan jó táptalajra hullott a mag, mint a mostani Y vagy Z vagy mi a faszom generációra a blockchain, mert úgy zabálták az ingyenpénzt, mint annak a rendje. Tévés reklámokkal hirdették magukat, gyakorlatilag mindenki megismerte a vállalkozásukat.

Odáig sikerült felfuttatni, hogy a jobb napokon 100 milliárd rubelt porszívóztak fel a piacról. Még egyszer: napokon.

Akkoriban a dollár és a rubel nagyjából paritáson volt, szóval el lehet képzelni. 1994-re 3000 milliárd rubellel tartoztak a befektetőiknek. Persze, tartoztak. Ez ugye az ígért hozam nem kifizetése volt, tehát ez a pénz valójában pont ugyanúgy nem létezett, mint a bitcoin “értéke”, nem került valakinek a zsebébe. Csak a tőke, de az igencsak.

Egyes számítások szerint 2 millió, mások szerint 40 millió embert basztak át. Ötvenen megölték magukat.

Mavrodi ezután elkezdett kampányolni, hogy a kormány a hibás, és ha bekerül a parlamentbe, akkor kártalanít mindenkit. Nem fogjátok elhinni, hogy mi történt. Beszavazták a parlamentbe. Mentelmi joga lett, indult az elnökválasztáson is 1996-ban. Közben viszont a mentelmi jogát fel is függesztették, lekoccolt, de elkapták és 2003-ban bekaszlizták. Ült négy és fél évet.

Miután szabadult, csinált még pár piramisjátékot Indiában, Zimbabwében, Nigériában, Kínában és Dél-Afrikában is.

Mavroditól fejlesztette ki a Ponzi-sémára épülő módszert, amely a pilótajátékot mint valami rendszerszintű befektetési intézményt festette le, masszív bónuszokkal, hatalmas tömegeket mozgató marketinggel, ami a gyanakvást is elaltatta – hiszen amit ennyire reklámoznak csak nem lehet csalás.

Illetve hát a “pénzügyi forradalom” ígérete, melyet “a gonosz nemzetközi banklobbi” ellen közösen vívnak a kisemberek.

Honnan is lehet ez ismerős, bazki… A Radio Free Liberty számolt be róla, hogy infarktust kapott 62 évesen a geciláda. Kurvanagy kár érte, sokat adott a világnak.

HOLDKOMP