Megmagyarázhatatlan eltűnések

Emberek el szoktak tűnni, kortól, nemtől, vallástól függetlenül. Néha ‘csak’ elszöknek otthonról, vagy az addigi életük elől, és új életet kezdenek. Néha gyilkosság, emberrablás áldozatai lesznek, akiknek a holtteste sem kerül elő.

Van azonban olyan eltűnés is, amelyikre a fentiek egyike sem ad magyarázatot. Olyan eltűnések, ahol az emberi józan ész és logika megáll, és jobb híján a természetfelettit vagy UFO-kat gyanúsítják…

 

A kitalált eltűnők:

David Lang esete hoax-sztori ugyan, de nézzük meg, miről is van szó.

A kétgyermekes családapa 1880-ban tűnt el, Tenessee állambeli famjukon, Gallatin közelében. Egyszerű, kellemes kis nap volt, a két gyermek, George és Sarah az udvaron játszottak. A szülők, Emma és David éppen kijöttek a házból, és David az istálló felé indult, hogy gondoskodjon a lovakról. Ebben a pillanatban egy kis bricska tűnt fel a láthatáron, amelyben a család barátja, August Peck bíró ült.

David, amikor észrevette a bricskát, üdvözlésképpen felemelte a kezét, és a mezőn át megindult barátja irányába. A következő pillanatban egyszerűen eltűnt, felesége, gyermekei és a bíró szeme láttára.

Emma sikoltott, és mindenki rohanvást indult a hely felé, ahol az apát utoljára látták. Először azt hitték, hogy valami gödörbe zuhanhatott, de a mezőn semmiféle gödör nem volt. A bíró hamar egy kis csapatot kovácsolt össze ismerősökből-barátokból, és alapos, mindent átfogó kutatás kezdődött, hogy megtalálják a farmert, de semmit nem találtak.

Pár hónappal később, apjuk eltűnése után, Sarah egy 15 láb átmérőjű kört vett észre a mezőn, ott, ahol az apja eltűnt. A kör szélén a fű elfonnyadt és megsárgult, az állatok messzire elkerülték. A gyermekeke azt is állították, hogy a körben állva apjuk testetlen hangját hallották, mintha ‘messziről szólna’

A történetet Stuart Palmer újságíró publikálta a Fate Magazin hasábjain. Ő azt állította, hogy a történteket Lang lányától hallotta, de soha, senki nem ismert Sarah Lang nevű nőt, mi több, a Lang családról sem hallottak soha. Azonban néhányaknak feltűnt a cikkben írtak, és a kb. harminc évvel azelőtt történt valós események közötti hasonlóság.

A cikk alapjául alighanem Ambrose Bierce története, a ‘Nehézségek a mezőn való átkelés során’ szolgált. Bierce viszont valós történetből építette fel novelláját.

Mi volt hát David Lang történetének eredetije?

Orion Williamson ültetvényes (Selma, Alabama) 1854-ben tűnt el. Az istálló felé indult, amikor meglátta, hogy régi barátja, Armour Wren, és fia, James érkezinek hozzá. Üdvözlésre emelte a kezét, és megindult a bricska felé. Útközben azonban, ahogy keresztülvágott a mezőn, egyszerűen eltűnt a hökkent férfiak szeme láttára.

Mrs. Williamson sikoltva rohant oda, de sem ő, sem Wrenék nem találtak semmit. Armour Wren a városba vágtatott, és hamarosan egy csaknem háromszáz fős csapat kezdte keresni az ültetvényest. Egymástól kartávolságra csatárláncot alkottak, és mindent átkutattak, hiába.

A hír gyorsan elterjedt, és hamarosan egy geológus is érkezett, aki föld alatti üregeket próbált találni az embereivel, de ez a keresés sem hozott eredményt.

A kíváncsiskodók még következő tavasszal is látogatták a mezőt. Mrs. Williamson határozottan állította, hogy időnként hallotta a férje hangját, de a hang egyre halkult, végül néhány hét múlva a semmibe veszett.

Ambrose Bierce saját embereivel is átfésülte a mezőt, végül pedig megírta a fentebb említett novellát. A sors iróniája, hogy később ő maga is nagyon eltűnt, 1913-ban. Soha többé nem került elő.

Stuart Palmer ezt a novellát vette alapul, amikor megírta a cikket, 1945-ben. Hogy miért, nem tudni. Állítólag füllentőversenyen vett vele részt, s Orion Williamson története helyett David Lang vonult be a köztudatba.

Bierce egyébként egy másik hoax-történetért is felelős, amelyben egy tizenhat éves fiú vízért ment a folyóra, és csak a lábnyomai maradtak vissza, amelyek még a kútig sem értek el. Ennek állítólag szintén van valós alapja, de – csakúgy, mint a lábnyomok -, ezek az alapok is az ismeretlenbe vésznek, úgyhogy hagyjuk is.

 

Akik tényleg eltűntek:

Az emberevő hegy:

Paula Welden, a 18 éves diáklány december elsején tűnt el, 1946-ban. Egy idős házaspár látta, amint a  hegyre tartott, a Hosszú Úton, amely közkedvelt turistaút volt. A házaspár Paula mögött sétált, talán ötven méterre tőle. A lány az ösvényt követve befordult egy sziklás résznél – amikor a házaspár is befordult a köveknél, nem látták sehol. Paulát többé nem látta senki.

1949 december elsején James Tetford egy emberekkel teli buszról tűnt el. A volt katona, hazafelé tartott Benningtonba, egy katonaotthonba. 14 utastársa tanúsította, hogy Tetford valóban a buszon volt, békésen aludt az ülésén. Amikor megérkeztek, Tetfordnak nyoma sem volt. Csak egy nyitott menetrend volt az üres ülésen. A csomagjai mind a buszon voltak, ő maga azonban soha többé nem került elő.

1950-ben a nyolcéves Paul Jepson kikunyerálta az anyjától, hogy az elvigye őt magával a családi terepjárón. Az anya egy helyen leállította a kocsit, ráparancsolt a fiára, hogy maradjon a fenekén, és elment. Amikor visszatért, a gyerek sehol nem volt. Kutatócsapatok alakultak, de Pault nem találták meg, sem akkor, sem később.

Frieda Langer átvágott egy kis erdős részen, és többé nem került elő. Unokatestvérével indultak túrázni, de Frieda megcsúszott a pataknál, és vizes lett a ruhája, ezért hazament a kunyhóba átöltözni. Többé senki sem látta. Az ő esetében azonban mégis különbség van: az ő holtteste – már ami maradt belőle -, előkerült, hét hónap múlva, egy nyílt mezőn, amit addigra már legalább ezerszer is átfésültek. Hogy mi okozta a halálát, nem lehetett megállapítani, mivel teteme ‘borzalmas állapotban’ volt.

A négy eltűnt emberben egyetlen közös tényező van: mindannyian a Glastenbury Mountain-nál tűntek el. James Tetford busza mindössze egyszer állt meg, és ő akkor békésen aludt az ülésén. A megálló után már csak a Glastenbury hegy válaszotta el a végállomástól, ahova soha nem érkezett meg. A Paul Jepsont kereső kutyák pedig pontosan ott vesztették el a fiú szagát, ahol Paula Weldent utoljára látták.

A helyiek állítólag többször is hallanak furcsa hangokat a hegyről, és állítják, hogy nemcsak ez a négy ember tűnt el. Egy utazási brosúrában mindenesetre így említik a hegyet ‘… nem ajánljuk, hogy ide menjen túrázni’

 

Köddé váltak:

Owen Parfitt tolószékben ült. 1763 nyara volt, kellemes júniusi nap, és Owen a nővére háza előtt üldögélt, ahogy azt szokta nyárestéken. Nővére, és egy ismerős fiatalasszony vitték ki a ház elé. A gyakorlatilag mozgésképtelen, idős férfi hálóingben ült a székében, a huzattól egy összehajtott kabát cédte, amely a mellkasára volt terítve. Nővére az emeleten volt. Talán tizenöt perc telhetett el azóta, hogy a magatehetetlen férfit kivitték a ház elé, amikor ‘furcsa zaj’ hallatszott. Owen nővére lélekszakadva rohant le, mert attól félt, hogy öccsének baja eshetett. A szék azonban üres volt, csak a kétrét hajtott kabát hevert ott. Owen egyszerűen eltűnt.

Benjamin Bathurst, brit diplomata, 1809-ben tűnt el. Egy kisebb társasággal tartott Hamburg felé. Útközben megálltak ebédelni egy perelbergi fogadóban. Amikor befejeztélk az ebédet, kimentek a hintóhoz. Benjamin megkerülte a hintót, hogy ellenőrizze a lovakat… és nem látták többé.

1851-ben, Poroszországban, egy rab meglehetősen különös módszerrel tűnt el a weichselmundei börtönből. Nyári délután volt, és Diderici (akit csalásért ítéltek el) a sorban haladt, a vele összeláncolt többi rabbal együtt. Csak a láncok csörgése hallatszott, amikor Diderici teste szó szerint egyre áttetszőbb lett, és a halálra rémült rabtársak, valamint az őrök szeme láttára levegővé vált.

1873-ban egy baráti fogadásból végzetes eltűnés lett. James Worson cipész atletikus hajlamokkal rendelkezett, szeretett tájfutni. Így aztán fogadott néhány barátjával, hogy képes megszakítás nélkül átfutni Leamington Spa-ból a tizenhat mérföldre lévő Coventrybe. Kényelmes tempóban ügetett, barátai bricskán követték. A hangulat kellemes, vidám volt, egészen addig, amíg James meg nem botlott valamiben. Előrezuhant, de a földet már nem érte a teste. Még volt ideje egy borzalmas sikoltásra, amitől a jelenlévőket kiverte a víz, és félúton, esés közben eltűnt.

 

Felszívódott házastársak:

1959-ben Bruce Campbell alvó felesége mellől tűnt el. A házaspár a fiukat készült meglátogatni.  Hosszú út volt, az éjszakákat motelekben töltötték. Az egyik éjszakát Jacksonville-ben töltötték. Bejelentkeztek a motelba, nyugovóra tértek, és reggel Mrs. Campbell egyedül ébredt. Férje holmijai, ruhái, iratai és pénze hiánytalanul megvoltak, de maga Mr. Campbell pizsamástul kisétált a felesége életéből, és többet senki se látta.

1970-ben a hatvanas éveikben lévő Edward és Stephania Andrews üzleti tárgyaláson vettek részt. Az ezt követő partin Edward enyhe rosszullétre panaszkodott, ami talán az éhségtől lehetett (a partin csak italokat és rágcsálnivalót szolgáltak fel) Később a házaspár a garázsba ment az autójukért. A parkoló őre később azt mondta a hatóságoknak, hogy Edward ‘nem nézett ki jól’, és Stephania ‘úgy tűnt, mintha sírna’ Kifelé menet Edward meghúzta a kocsi elejét, de úgy tűnt, észre sem vette. Az őr volt az utolsó, aki látta őket. A hatóságok azt gyanították, hogy a házaspár a Chicago folyóba hajthatott (akár véletlenül, akár szándékosan), de hiába kotorták át a folyót, nem akadtak a nyomukra.

1975-ben egy házaspár autóval New Yorkba utazott. Útközben átmentek a Lincoln alagúton, és az ablakok bepárásodtak. Jackson Wright a szélvédőt törölte le, míg felesége, a hátsó ablakot vállalta magára. Martha Wright a kocsi mögé sétált – és eltűnt.

 

A Flannan-szigeteki világítótorony három eltűnt őre:

1900, december huszadika volt. A Hesperusszal érkező váltólegénység feje, Joseph Moore eléggé aggódott a toronyban szolgálatot teljesítő társai miatt, mivel az előző napokon meglehetősen rossz idő tombolt a tengeren, és még sűrű köd is volt. Ráadásul egy hajóról azt jelentették, hogy a világítótorony lámpája sem ég, pedig előző nap még látható volt.

Joseph Moore partraszállt a szigeten. Az ajtókat zárva találta, de mivel volt kulcsa, simán bejutott. Odabent azt tapasztalta, hogy az óra megállt, a félig megevett étel pedig az asztalon szárad. A három embernek (James Ducat, Thomas Marshall, Donald McArthur) nyoma sem volt.

A legkézenfekvőbb magyarázatnak az tűnt, hogy a három őr a vihar miatt lement rögzíteni a csónakokat, és egy hullám elsodorta őket. Azonban semmi nem magyarázta volna, hogy miért hagyta ott mind a három őr a tornyot, ráadásul kabát nélkül, ingujjban. A naplóban titokzatos bejegyzések voltak olvashatóak, amelyek a legénység félelmét és rettegését tükrözték, de az utolsó bejegyzés ezekkel szöges ellentétben állt, ugyanis így szólt:

 

‘A szél elállt, a tenger nyugodt. Minden békés és derűs. Isten velünk van’

Apró kis részletke, ami talán nem is igaz, de nagyon szép: hogy a padlón olyan hínárfélét találtak, amely csak a tengerben nő… halott lények testéből.

 • R2#metoo

  Eltűnődtem az első hozzá Solo felelősségén.

  • R2#metoo

   …it seems like to be the last either :-*

   • D. Pin Trouble

    Ugyanmá

    • R2#metoo

     És tényleg nem.
     Csak Kiala Coolman.

 • Ziles Gizi

  Nekem ezektől a történetektől mindig feláll a szőr mindenhol. Biztosan van magyarázat valami elfogadható.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A depilálás indokolatlan elmaradása?

   • Ziles Gizi

    Péniszirigy vagyok. Kell, hogy valami felálljon!

    • rontóbogár

     ez tipikusan az amikor sok millió kis izével nem nyerhetsz egy nagy méretes ellen 🙂

  • R2#metoo

   Van, de nem a kisbusz.
   Az előző két mátrix törölhetetlen eonjai csócsálják el a azokat.
   Nem én mondom, a filmben vót erről pontosan szó.
   Újratöltöttem és 18 év után brutál volt a világosság a barlangi troll szemeimnek.

  • rontóbogár

   nem gyantáztatod a hátad.

   • Ziles Gizi

    Soha nem kellett még 🙂

    • rontóbogár

     akkor valójában macska vagy, azoknak tud még ilyent csinálni mindenféle magyarázat nélkül 😀

 • mokusON

  ha eltűnnék a kocsmában találtok.

  • Ziles Gizi

   Ott van fűtés.

   • R2#metoo

    Szeszkazán a sutban 🙂

  • The Winter Soldier ⭐

   MókusOFF.

 • egyedi

  ha eltűnnék, akkor alszom. ne ébresszetek fel!

  • rontóbogár

   ezért nem kell korán elkezdeni inni.

   • egyedi

    mi az a korán? fél hat óta iszok

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     A Korán egy zöld mesekönyv.

    • rontóbogár

     akkor inkább mond azt hogy be sem fejezted tegnap óta 🙂

     • egyedi

      alvás közben egy kortyot se

     • rontóbogár

      nagyon furcsa vagy. nagyon!
      nem félsz hogy közben szomjan halsz? fel se ébrednél rá

     • egyedi

      előbb-utóbb ki kell pisilni a sok megivott cuccot

     • rontóbogár

      teljesen jó szívvel tudom ajánlani ivós napok utánra
      a hosszú nyugodt alvás mindennél többet ér!

      https://healthprep.com/wp-content/uploads/2017/02/baby-in-diaper.jpg

     • egyedi

      majd ha ilyen puha lesz a bőröm is, mint a babának…

     • rontóbogár

      Sokat kell inni es akoor ilyen lehetsz. Elso korben dagadt aztan puha

     • egyedi

      a kávé, meg a víz nem hízlal. na jó, a kóla igen…

     • rontóbogár

      Az inni hivatalos ertelmezese az alkoholt inni. Ki beszel itt masrol?

     • egyedi

      csak sör van, meg whiskey. de hozzá se nyúltam

     • rontóbogár

      Egyutt ne is 😉

     • egyedi

      ez alap

 • R2#metoo
  • taro

   durva

   • R2#metoo

    azám

    • taro

     tudsz élni 🙂

     • R2#metoo

      nem vettük meg! 😀
      “amit esszel azzá leszel” alapon
      rambo meg intézze el cohenékkel 😛

 • orizatriznyák

  Minden tiráda nélkül ki merem jelenteni, hogy a vacsorám gulyásleves és 6-8 baracklekváros palacsinta.

  • egyedi

   szenya….

   • orizatriznyák

    Milyen?

    • egyedi

     meleg

  • The Winter Soldier ⭐

   Viggo is ott van?

   • orizatriznyák

    Még nemrég érkeztem melóból, de körbenézek…

    • Ziles Gizi

     Ne keresd! vaunál van.A jobbulós emaileket szállította ki kézben.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   És ki készít éppen rettenetes mennyiségű palacsintát?
   Ha elmondanám, valakit meg kellene öleljek.
   Ölel? Hülye T9 ügynökszótár a titkosítással.
   Mondom öljek.
   Hová jutott ez a világ.

   • taro

    én fahéjasat kérek

   • egyedi

    ez a komp tiszta mazochista hely. idejön az ember, és csorog a nyála, meg még frusztrálódik is

  • Ziles Gizi

   Olyan Frankfurti levest csináltam, életemben először, hogy orgazmushoz közeli állapotba kerültem tőle. A tesóm meg vett egy gofri sütőt, kb 2 órája baracklekváros gofrikat gyárt. Szerintem őt elérte a legnagyobb öröm 😀

 • taro

  csak elugrottak cigiért

 • Do1grothy, a Vörös Cipellős

  Köszi, most már palacsintát akarok enni.

  • egyedi

   mindig ezt csinálják….

   • Do1grothy, a Vörös Cipellős

    Elég baj.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A tuti palacsintatészta receptje:
   Valamennyi liszt
   Néhány tojás
   Tej, amennyit felvesz
   És víz

   Mindig így csinálom

   • SpaceWolf

    Mintha anyámat hallanám amikor recept után érdeklődöm nála…

   • Do1grothy, a Vörös Cipellős

    És? Ettől még lesz nekem?

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Egyszer kell nekiállni, utána másfél óra önfeledt szórakozás a menő, felsőpolcos Jamie Oliver serpenyővel és egy fa spatulával.

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Szóltam az uramnak.

     • egyedi

      ja, így könnyű….

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Nem lesz eredménye. Majd ajánlok cserébe vmit.

     • egyedi

      ne részletezd :))

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      🙁

     • egyedi

      :)))))

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Na, olyanom legalább nincs.
      Drágáim vannak.
      Jó, mondjuk őket meg viszonylag kedvelem.

     • egyedi

      viszonylag.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Régen minden jobb volt.
      Az elsőszülött trónörököst kiházasítottad, jött a hozomány. A másodszülöttet kiházasítottad, ment a hozomány.
      Win-win.
      Most meg?
      Ezek ilyen tökre önállóak, aztán mondom, hogy palacsinta.
      Mogorva válasz a szobából (ő a lány) : dolgom van.
      Kösz, apa.

     • egyedi

      ismerős….

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      De nálad csak fiúk vannak. 😀

     • egyedi

      de nem házasodnak egyelőre 😀
      viszont a palacsintát néha megsütik

     • SpaceWolf

      Teljes szívéből akkor tudná szeretni őket, ha kékek lennének, mint a colos álienek az Avatarban.

     • egyedi

      és titánok

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Kiket?

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Jó minőség.

     • Bernard Black

      dobálni kell, az a buli.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Próbáltam.
      A válaszom: NEM!

     • Bernard Black

      jó, hát nem kell ész nélkül a plafonhoz baszni, a serpenyő görbületét kell kihasználni, és ügyesen átpörgetni viszonylag kis íven. rendes palacsintasütőnél rá kell erősíteni egy kis csuklómozgással. ez az egyedüli szórakoztató vonás a palacsintasütésben, bár kettőben még nem próbáltam, az a menő, ha ballal is megy

     • The Winter Soldier ⭐

      Sima ügy, te tök. Meglep, hogy van valami, amihez nem értesz.

    • The Winter Soldier ⭐

     Én imádok palacsintát sütni

     • Erzsébet Kis

      Most már én is megint. Mikor 10 tojásból készült, akkor kevésbé voltam lelkes.

     • The Winter Soldier ⭐

      Elhiszem 😁😁

     • Do1grothy, a Vörös Cipellős

      Gyere.

   • rontóbogár

    a tuti palacsintarecept: szólok a nejemnek, hogy már régen volt, és megcsinálja.
    a még tutibb. szólok a gyereknek, hogy emlékszik-e milyen, az meg szól az anyjának 30000x és lőn kész is.

 • orizatriznyák

  Fú de nem kellett volna az a nyolcadik palacsinta, leültem mint az iszap…palacsintaboci nőt a hasamba.

%d bloggers like this: