Mi lesz abból, ha az ember elindul Párizsba?

Fogalmam sincs, mert még sosem indultam Párizsba, de mint általában, most is irodalmi élményeimből merítve próbálom elképzelni, hogy mi lehet ennek a vége.

 

Ha az egyik legjobb magyar humoros regényből, a Ketten Párizs ellenből indulok ki, a dolog nem olyan egyszerű, hogy az ember úgy dönt, hogy pont Párizsba megy (egyébként ha az ember elég Rejtőhöz hasonló zseniális őrültet olvas, előbb-utóbb gyökeret ver benne a gyanú, hogy oda az ember nem elindul, hanem megérkezik – attól függetlenül, hogy tervezte-e vagy sem). Szóval az első lépés az, hogy induljunk el Bécsbe, a már említett regényben is ez volt az alapvető terv, aztán lesz valami.

Jelky András például elindult bécsbe szabóskodni, erre Jáván lett ültetvényes, később Bécsben és Budán pedig helyi érdekű celeb. A wikipedia azt írja, hogy miután megjárt három földrészt, végül 1778-ban érkezett haza, elvette a házvezetőnőjét, aztán egy évvel később elvitte a tüdővész – de itt jön a csavar a történetben: a szócikk szerint gyermekük, Johannes Andreas Jelleke 1983. májusában látta meg a napvilágot.

No, de térjünk vissza Vaszaryhoz. Jó tíz évvel ezelőtt írtam már erről a regényről, annak az írásnak már rég nyoma veszett, érdemes lenne pedig megnézni, hogy mi változott. Vaszary – mármint az író – német és francia nyelvterületen jól ismert magyar szerző, testvére, János, szintén íróként és színészként kereste a kenyerét, húga, Piri, színésznő volt. Érdekes egy család, na. Vaszary festőnek készült, aztán nem lett festő; úgy tűnik, akkoriban törvényszerű volt, hogy ha az ember ilyen művészforma alak, és tud írni, újságírónak áll, ő is így tett, emellett több regényt és színdarabot is írt. 1947-ben emigrált, egy darabig a Szabad Európa rádió munkatársa volt, végül Svájcban telepedett le, a Monpti című könyve – legnagyobb sikere – Németországban kétmilliós példányszámban fogyott, Magyarországon pedig a belőle készült darabban állítólag maga Vaszary játszotta a főhőst (ha az ember egyszer már író és festő, akkor tiszta szégyen lenne, ha pont a színészetet hagyná ki). Egyébként ez is egy szép könyv, páratlanul rosszkedvű lesz tőle az ember.

A Ketten Párizs ellen azért jó, mert arra az univerzális belátásra épít, hogy a fiatalok minden korban és minden körülmények között hülyék. Még hülyébbek, ha nő is van a dologban (és férfiak). A regény hasonlóan indul, mint a Tüskevár, meg mint minden valamirevaló dolog az életben: főhősünk kurvára unatkozik a gimnáziumban (sajnos a legtöbbünk számára ez ugyan ismerős, de nem vezet sehova, legfeljebb a Márka presszóba), szerelmes lesz, és lányos (fiús) zavarában Bécs helyett Párizsba vesz vonatjegyet, hogy imponáljon a kiszemelt lánynak. Bármelyikünkkel megeshet, végül is Bécsbe utazni majdnem annyira unalmas és kispolgári dolog, mint ellátogatni Tatabányára.

És persze vannak más univerzális dolgok is. Legnagyobb megdöbbenésemre Vaszary már 1938-ban észrevette azt, amit én még mindig értetlenül szemlélek: ahogy elindul a vonat, az emberek enni kezdenek (Aszlányi körülbelül ugyanebben az időszakban szintén ezt a megállapítást tette). Vajon ez csak a magyarokkal van így? És miért?

Sok poént nem akarok lelőni a regényből – érdemes elolvasni. Az alaphelyzet az, hogy Laci, a piperkőc (és szerelmes) hülyegyerek testvérével, az aggodalmaskodó Palival nekimegy Párizsnak a hétköznapi túléléshez szükséges nyelvi és egyéb készségek nélkül, ahol aztán sajátos megoldásokkal próbálnak boldogulni. Elég nehéz a nulláról megtanulni egy idegen nyelvet, pláne pár nap alatt, logikus, hogy ha ketten mennek, feleznek, így az összetartozásuk is erősödik: az egyikük megtanulja a legfontosabb hímnemű szavakat, a másik a nőneműeket, így kiválóan megértetik majd magukat a városban.

Na, ebből lesz az, hogy kérnek egy kiló hím- avagy nőnemű sast kenyér helyett.

Most már csak azt kéne megtudnom, hogy a sirályhojsza vajon hím- vagy nőnemű szó-e franciául.

 • Magister Ludi

  Ha az ember elindul Párizsba, abból tényleg csuda dolgok sülhetnek ki. Rögtön az első az, hogy megérkezik!
  Na, ez nekem kicsit kalandos volt, de megérkeztem és majdnem vettem egy étkészletet egy utcai árverésen, mert azt hitték licitálok, pedig csak bámészkodtam, meg uzsonnáztam temetőkben, meg napoztam sajtot majszolva padokon a Tuilériák kertjében és beszorultam a metrókapuk közé.
  És hogy mit nem csináltam? Egyetlen múzeumba sem jutottam el, se templomokba, se az Eiffel-toronyra.
  Induljatok el Párizsba, mert sosem lehet tudni, mi történik.

  • Ziles Gizi

   Jó, de megvan az a romantikája mint a versekben?

   • Magister Ludi

    Nem tudom, de van egy ilyen könnyed hangulata valahogy. Pedig a szállás elég lelakott volt, de még az is belefért ebbe az egészbe.

    • Ziles Gizi

     Mindig úgy képzelem el, ha majd Párizsban leszek, bagettet és sajtot eszek, valamilyen bort iszok hozzá és sétálok az őszi faleveleket rugdosva.

     • Magister Ludi

      na, pont ezt csináltuk, zabáltuk a mindenféle sajtokat friss bagettel, borral és kószáltunk össze-vissza, hallgattuk az utcazenészeket, meg betértünk kisvendéglőkbe, szétnéztünk bolhapiacon, meg picike boltokban (3 nap volt az egész). Annyi, hogy koranyár volt.
      Szívesen visszamennék még egyszer pár múzeumot is megnézni azért.

     • Ziles Gizi

      Tetszik.

     • …aztán jön egy félmajom és berugdos alá-lyuk ( őszi-fale velek) miután McQurt és megölt.
      Ne rettenj hát hő szívű challandor ma’am , a múlt század elején megmondták azoknak akik aztán megmondták a tömegnek, hogy meg lett mondva, hogy majd most & itt.

   • Erre talán csak vudu ellen tudi a franco-t.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Sosem voltam még franciaországban, de az összes francia származású ismerősöm meg van kattanva, szóval nem lehet olyan nagy szám.

  • Magister Ludi

   főleg az északi részein voltam és Párizsban (nem turistaként, hanem intéznem kellett dolgokat). Párizsnak olyan hangulata van, ami nagyon meg tudott fogni: maga a városszerkezet is jó (sok kis tér, abból csillag alakban utcácskák), a házak stílusa (kovácsoltvas erkélyek), sok fa, jó kaja. Sokkal jobban tetszett, mint London.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  és az általam még nem olvasott dadaista reggeli posztról jut eszembe az új kedvenc számom, de oda beszúrni fölösleges, mert ki olvas 7-8 órás posztok alatti hozzászólásokat a gyűlölködőkön kívül?
  íme tehát:

 • orizatriznyák

  Párizsban nem jártam még, viszont Franciaországban már háromszor is átutazóban. semmi emlékem onnan, csak hogy vettem egy körömcsipeszt egy benzinkúton.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  reggel elmentem sétálni az erdőbe (az újabb életmódváltási kísérletem ürügyén), és szembejött egy őz. egy kicsit néztük egymást, aztán rájött, hogy nem akarom megölni, és elment mellettem 5-6 méterre.
  először nem igazán értettem a dolgot, aztán észrevettem a hajtókat. egy kicsit fel is kúrtam az agyam a dolgon, aztán elengedtem az egészet, mert úgyis megvolt a féltáv és visszafordultam, de nem kellene egyébként valahogy jelezni, a pórnépnek, hogy vadászat lesz, ne menjetek oda partasztok, mert kádár elvtárs medvének néz?

  • Vaníliás Póni Puding

   Amúgy se menj erdőbe. Tegnap voltunk, visszafelé az utolsó 15 méternél eltaknyoltam és szétvágta a térdem egy kő. Az erdő szar.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    ez ilyen barátságos erdő, nincsenek kövek, csak elbasz a vonat amíg odaérsz.

    • Vaníliás Póni Puding

     Itt mindenféle várrom volt, láttunk nyuszikat is, szóval barátságos ez is, csak nem kell elesni

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      hát igen, ez az elesés dolog szinte bárhol igaz.
      azért remélem egyben maradtál nagy vonalakban.

      amúgy bármikor amikor bármilyen magyarországi erdőbe tévedek, mindig meg kell állapítanom, hogy micsoda ortó paraszt népség a magyar, aki képes a kommunális hulladékot kivinni erdőbe, miközben hetente elviszik a szemetet a háztól.

      akartam is posztolni a városi fb oldalon, hogy bérelek konténert, ha jön még más is összeszedni a puruttya férgek mocskát. de sajnos túl sokat csalódtam az emberiségben.

     • Ziles Gizi

      Ha társadalmi munkában összeszeded, elviszed. Másnap leteszik 3 méterrel arrébb. Tapasztalat. Amerre futni járunk, kedden még gyönyörű tisztaság, barátságos erdőszél, másnap már illegális szeméthalom.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      amúgy reggel felmerült bennem az is, hogy a tisztelt puskával hadonászó félrészeg tuskó uraknak nem lenne-e feladata, hogy tisztántartsák azokat a helyeket ahová lövöldözni járnak, hogy Bambi ne pet palackon nőjön természetellenesen izmosra és véres szeműre…
      vagy évente háromszor csak elmennek leinni magukat, meg lelődözni mindent ami megzörgeti a bokrot?

     • Ziles Gizi

      Évente kétszer kötelező erdő takarítás van. Elméletileg. Vadászoknak, hajtóknak. Társaság-tagoknak. Valójában fogalmam nincs, hogy a gyakorlatban ez, hogyan működik. A mitudom én már melyik exem a horgásztónál ahová járt, ott komolyan vették. Menni kellett takarítani, ősszel és tavasszal. Kizárták aki nem ment.

     • A többi ex meg meg véletlenül rádkészült a bianco freetájmjakor?

   • Magister Ludi

    az erdő még mindig jobb, mint a szántó, amin látszólag át lehet vágni, aztán kiderül, hogy a közepe tök sár, de már nem érdemes visszafordulni, mert túl vagy a felén. És amikor a cipőd már harmadszor ragad bele, meg kb. 5 kilóval nehezebb a sárkoloncoktól, akkor rájössz, hogy vagy valahogy kimászol innen, vagy ott ragadsz és a vaddisznók fogják fölzabálni az oszladozó tetemed.

   • Blair Witch 😀

  • orizatriznyák

   Az a biztos, ha olyankor veszel fel láthatósági mellényt, lehetőleg
   valami rikító színben és nem utánzod a szarvasbőgést. Persze még ez sem garancia, mert bizony van mikor a
   bebaszott vadászok direkt libafos zöld szarvast akarnak lőni, bőgés
   ide, vagy oda…

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    a francba. pedig pont az járt a fejemben hazafelé jövet, hogy valami narancssárga-neonzöld szoftshell technikai öltözetet kell majd vennem, hogy ne lőjenek le a villámló botos emberek.

 • taro

  és a zene hol marad?!
  https://youtu.be/LcEKzT8EJm4

 • Ziles Gizi

  vau, őt elvesztette a Holdkomp a 720-féle sörnél? Egyáltalán lélegzik még?

  • taro

   tegnap még megvolt

   • Bernard Black

    valami bombasztikus cikkre készült, aztán valószínűleg elkezdte kergetni a farkát és kiment a fejéből

 • Fisherman’s wife Margit

  Pont tegnap nosztalgiáztam a barátnőmmel a párizsi útról. Az se most volt.
  Mondjuk mi többen voltunk Párizs ellen, meg tudtunk kenyeret is kérni. 😀
  Jó lehet ez a könyv.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Jártam pár alkalommal Franciaországban, pont Párizs maradt ki.
  Szülinapomra kaptam még nagyon régen repülőjegyet Párizsba, aztán abból nem lett semmi, mert az akkori APEH minden előzetes figyelmeztetés nélkül elvitte az összes pénzemet. Ráadásul nem is volt igazuk.
  Ott és akkor éppen nem voltam boldog.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Na, a háttérben közben tekadminkodtam és megfrissítettem az oldalt, pillantás és rakok poszt.

%d bloggers like this: