Mi a rosseb az a Vízkereszt?

Egyébként az egyik legrégebbi keresztény ünnep, kedvenc oroszláneledeleink azóta ünneplik, mint a húsvétot.

Igazából néhány ókeresztány már a 2. századvégén megünnepelte Jézus megkeresztelkedését. A régi jól bevált receptet követték: mivel enyhénszólva sem voltak szívesen látott arcok, ezért ráültek a nem katolikus vallások ünnepnapjaira, és ezekhez a jeles napokhoz, jelen esetben a Nílus vizének megszentelésének egyiptomi hagyományához kapcsolódóan.

Az ünnep hittani tartalmát a harmadik században tisztították meg az egyiptomi egyházatyák (akik mellesleg sokkal sokkal régebben államvallásként üzemeltették a kereszténységet nagyjából mindenkinél) és a 4. század elejétől már állandó liturgikus ünnepként ülték meg. A szokás hamar elterjedt előbb keleten, majd nyugaton, ahol a század második feléből származik az első forrás.

A Római Birodalomban a Saturnalia miatt a krisztusi születés ünnepe december 24-25 környékére tevődött, ezért ez a vonal kikerült az ünnepségből. Maradt a napkeleti bölcsek (Caspar, Melchior és Balthasar) ünneplése, akikre a neveket csak az ezredforduló környékén aggattak és később a kurva drága ajándékaik révén feltételezték a középkorban, hogy akkor tuti királyok is voltak. Maradt még a viszonylag egyszerű keresztelkedés és a kánai mennyegző, ami Jézus első csodatétele is volt.

Egyébként a katolikusok úgy igazán csak a középkortól ültek rá rendesen az ünnepre, jellemzően a keleti vallások pörögtek a vízszentelésen, a katolikusoknál a már korábban említett vatikáni zsinat óta kanonizálták, hogy hogy is kell ezt csinálni. Innen származik, hogy a mennyegzőt és Keresztelő Szent Jánost (nem keverendő Nepomuki Szent Jánossal, aki tök más arc volt és Pilsen közelében született) áttették más ünnepekre.

Nevezetesen a következő vasárnapra, a kánai mennyegzőt meg szerintem próbálják elfelejteni, mert az valami kurva nehezen passzol az egész narratívába és a vízen járás után a legtöbbet cikizett Jézus-sztori.

Urunk és megváltónk trükközik a borral. Kínosabb része a Bibliának, mint Jar Jar Binks a Starwarsnak.

Pici fáziskéséssel, meg mivel egyébként számtalan kárpát-medencei hagyomány kötődik hozzá, 2014-ben kijelentette a magyar katolikus anyaszentegyház, hogy márpedig kötelezően ünnepeljük.

Hogy mivel? Húsvét éjszakája mellett hagyományosan vízkereszt volt a másik ünnep, amikor felnőtteket kereszteltek. Persze ez baromira nem fér bele másba, csak az anabaptizmusba, ezt a rítust a szenteltvízzel felkenés szimbolizálja, de az ugye a mezei liturgia része, eléggé gyenge lábakon állna, ha aznap egy picit jobban meglocsolnának vele.

Erre találták ki a takeaway-szenteltvizet.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, és ebből a hívek is hazavihetnek. Egész évben ebből merítenek kereszteléshez és más szertartásokhoz, ahol szenteltvizet használnak. Nagyapám az egekig felbaszott azzal, hogy azt a szart őrizgetni kellett és teljesen random időpillanatokban varázsolt vele valamit. Tömjént is szentelnek, de szerintem azt már csak nagyon elszállt arcok használnak.

A házszentelés és az állatszentelés, állatitatás a betegségek elűzésére (komolyan.) is része a hagyománynak. Az ajtófélfára felírják hogy CMB és rákendról, jól meg van áldva. Ha jól értelmeztem a liturgiát, akkor érdemes bebaszni mellé az éppenhogy csak kihűlt töpörtyű mellé elfogyasztott tavalyi pálinkával.

A CMB egyébként annyit tesz, hogy  „Christus Mansionem Benedicat” („Krisztus áldja meg e házat!”).

Persze amúgy nálunk ezt is sikerült elbaszni: egyes helyeken a fenti idézet félreértése miatt a G + M + B -t pingálják fel, gondolván, hogy ez Gáspárra, Menyhértre és Boldizsárra utal.

 • vau

  Mondjuk a jeges vízben fürdést azért kihagyom, nem vagyok szovjet. De akkoris.

 • vau

  Nagyapám amúgy homályos emlékeim szerint a levágandó disznókkal is varázsolt valamit. Azóta tudom, hogy a szenteltvíz minden szarra jó.

  • Bernard Black

   na ez érdekes, ilyet még nem hallottam. disznót keresztelni?

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Angol szokás lehet.
    Etimológiailag talán a the snow kifejezésre vezethető vissza, ami természeti jelenségként az évnek ebben a szakában korábban nem volt annyira ritka, mostanság viszont alig van.
    Méghogy péntek a szarszóviccnap…

   • Szabó Vilmos

    görög katolikusok.

    • Bernard Black

     kész állatkert, egy bárányban és egy galambban hisz a disznó, meg abban, hogy egy ember halat szaporított

     valahol azért meg kell húzni a határt

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A Kelet-Római Birodalom Észak-Afrikába, a Boszporuszon túlra, azaz Törökországba helyezte a székhelyét, ezért görög.
      Én mindent értek.

     • Bernard Black

      pedig ha lett volna nekik egy másik székhelyük, csak épp kék és titán, nem kellett volna ez az egész macera

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Az milyen volt, amikor a szeldzsukok mentek lemészárolni az ortoxoxokat, segítséget kértek az igazhitűektől. II. Orbán pápa neki is indította a kereszteseket, hogy védjék meg a Szentföldet és ortodox testvéreiket, azok meg udvariasan kifosztottak mindent és mindenkit, aztán pedig le is mészárolták felekezetre való tekintet nélkül a nőket és gyerekeket is.
      Hiába no, a szeldzsukok épp nem voltak ott.

     • Szabó Vilmos

      a Kárpátok Szent Bércein!

     • Bernard Black

      ha egyszer nagyon gazdag leszek, veszek egy szent bércet.

     • Szabó Vilmos

      ilyen késről még nem hallottam.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Tanítsd meg a disznót halászni és akkor többé nem kell neki ingyen bárány.
      Valahogy így.

    • vau

     Nóp, római.

     • Szabó Vilmos

      nem versz át!

     • vau

      Hát sztm ilyen ökumenikus volt az öreg, hogy ami fasza ötletnek tûnt, azt átemelte. De az istálló/ól áldás az ilyen standard volt.

    • egyedi

     én az vagyok 🙂

  • orizatriznyák

   Felénk ez a pálinka és disznótor alkalmával megisszuk, igen, lehet azt
   mondani, hogy megkeresztelkedünk. Persze vannak jó páran köztük én is,
   akik nem csak akkor szoktak “keresztelkedni” 🙂

 • taro

  pici pontosítás, hivatalos államvallás először örményországban lett a kereszténység.

 • Ziles Gizi

  Mi mindig vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát.

 • egyedi

  kicsit elaludtunk….

%d bloggers like this: