Miért is élnek a csajok hosszabb ideig mint a fiúk?

A WHO ugye főleg a világ emberkéinek az egészségével foglalkozik.

Idén az okos emberek statisztikái arra koncentráltak, hogy miért is élnek világszerte a nők hosszabb ideig mint férfitársaik?

Hat dologra jöttek rá.

1. Több fiú mint lány születik, de ez az arány a kor függvényében megváltozik.

Idén várhatóan 141 millió baba születik és a fiúk lesznek többen, 100 lányra 107 fiú jut majd. De a várható élettartamot tekintve ez az arány 50 éves korukra kiegyenlítődik, sőt 60 éves korban már csak 95 férfi jut 100 nőre, aztán perszehogy ez az arány drasztikusan még tovább romlik.

2. A nők nem csak tovább élnek, hanem tovább is maradnak egészségesek.

A ma született fiúk várható élettartalma 70 év, a lányoké 74 év.
A nők (viszonylagos) egészségben eltöltött éveinek száma átlag 64,8 év, a férfiaké 62 év, persze csak akkor, ha megélik.

3. Sok oka van, hogy miért halnak meg korábban a férfiak.

A negyven halálozási ok közül harminchárom inkább a férfiakat érinti, ezek közül a legszignifikánsabbak:

  • ischaemiás szívbántalmak
  • közlekedési balesetek
  •  tüdőrák
  • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

Néhány különbség persze genetikailag is visszavezethető. Az X kromoszómákkal kapcsolatban a csajok immunrendszere jóval erősebb és így nagyobb esélyük van arra is, hogy megéljék az ötéves életkort. 2017-ben a fiúk esélye, hogy ne éljék meg az ötéves életkort 11%-al magasabb volt mint a lányoké. A közlekedési balesetekre is ráadásul a fiúk “érzékenyebbek”. 15 éves kor után dupla annyi esélyük van ebben elhalálozni mint a lányoknak.

4. A gazdag országokban nagyobb a különbség mint a szegény országokban

Ez főleg arra vezethető vissza, hogy a szegényebb országokban a terhesség és szülés egészségügyileg sincs megoldva. Az alacsony jövedelmű országok 90%-ban kevesebb mint 4 bába jut 1000 terhes nőre, az orvosokról persze nem is beszélve. Ezekben az országokban 41 nőből egy meghal a terhesség, vagy a szülés kapcsán.
A gazdag országokban viszont a halandóság jelentős mértékben környezeti ártalmakra is visszavezethető. Itt kiemelendő azért az is, hogy ezekben az országokban isszák a legtöbb alkoholt és ezekben dohányoznak is a legtöbben. A tanulmány szerint a férfiak 2016-ban ötször annyi cigit szívtak el mint a nők és négyszer (!) annyi alkoholt fogyasztottak…

5. A szuicidum és a gyilkosság egy európai és amerikai probléma.

Lakosság arányosan a statisztika szerint a világban a legtöbb gyilkosság az amerikai kontinensen történik. Viszont a szuicid elhalálozás leginkább európára jellemző, bár ebbe a WHO az oroszokat is belevette.
De a lényeg ennek kapcsán, hogy a tanulmány szerint annak a valószínűsége, hogy egy férfi megöngyilkolja magát világszerte 75%-al magasabb, mint a nőknél. Továbbá négyszer annyi annyi férfi hal meg gyilkosság által, mint nő.
Ettől eltekintve a tanulmány viszont kitér arra is, hogy a világon a nőket éri extrémen magas erőszak. A 15 és 49 év közötti nők 35%-át (!) érte már fizikai, vagy szexuális erőszak a 2013-as adatok szerint.

6. A férfiak később foglalkoznak az egészségügyi problémáikkal.

Ugyanazon a betegség esetében a férfiak később fordulnak segítségért világszerte. Ez különösen jellemző a HIV-re és a  tuberkulózisra az adatok szerint, de a lényeg az, hogy így a szervezetük a késedelem miatt már legyengül és így járulékos betegségek is gyakrabban érik őket.

HOLDKOMP