Minden fontos dolog egy kocsmában kezdődik

Ez az információs központ, ide járunk, ha örülünk, ide jövünk, ha szomorúak vagyunk, és itt derülnek ki az igazán fontos dolgok, nálunk mondjuk olyanok, hogy Tibi zugpálinkafőzés közben felgyújtotta a garázsát, illetve mindenki legnagyobb meglepetésére Pistát így hetven fölött ismét megtalálta a szerelem, és ez már hivatalos, hiszen többször is mutatkozott nyilvánosan is csábítójával, Etelkával.

Vannak persze olyan kocsmák is, ahol a bejelentések is kevésbé helyi érdekűek, ez egyúttal azt is bizonyítja, hogy ezeknek az intézményeknek tényleg világformáló hatásuk van, elég csak arra gondolni, hogy mi történt, amikor Petőfiék leugrottak a Pilvaxba (voltak már olyan kocsmázásaim, amelyek ennél csak egy kicsit sikerültek rosszabbul, ha még egyszer berakták volna az Aranyesőt, nem forradalmat csináltam volna, hanem megidéztem volna Cthulhut és leradíroztam volna az emberi civilizációt a bolygóról, mert a Nagy Öregekről ugyan sok rosszat el lehet mondani, de azt nem, hogy különösebben kedvelnék a mulatós zenét).

Szóval van Cambridge-ben egy kocsma, az Eagle – csak Angliában engedheti meg magának egy kocsma, hogy ennyire elcsépelt neve legyen, mert már több száz évvel ezelőtt is ez volt neki, szóval a világ bármely táján, ha egy erőltetetten sötét lambériás helyen jársz, ahol a legjobb esetben is csak egy pint London Pride-ot kapsz, és hasonló neve van az intézménynek, gondolj bele, hogy igaz, hogy tavalyelőtt nyitott és valószínűleg nemsokára már az is lekerül az itallapról, hogy átadja a helyét a kukoricával felütött Drehernek, de ha valami miatt még meglesz négyszáz év múlva, kivívja magának a jogot, hogy büszkén viselhessen valami hasonló nevet –, szóval van egy kocsma, ahol a helyi alkoholistáknak, professzoroknak és zseniknek Francis Crick bejelentette, hogy talált valami egész érdekeset a DNS-ben, ezzel pedig legalább egy kicsit megváltoztatta a világot, amelyben élünk. (Egyúttal szeretném átadni magamnak a Holdkomp történetének valószínűleg leghosszabb mondatáért járó előfizetést).

Nincsen ebben semmi különös, a Bimbó presszóban is naponta megfejtik az élet értelmét, csak a hetedik Unicum után valahogy feledésbe merül. Crick és kollégája, James Watson 1953. februárjában jelentették be, hogy vannak ezek a kettős csavarok vagy hélixek, feltehetően sok vidám pillanatot okozva a törzsközönségnek, amikor megpróbálták utánuk mondani, hogy dezoxiribonukleinsav. Mellékszál, de a DNS létére már korábban rájöttek, Crickék „csak” a felépítését fejtették meg – még mellékebb szál, hogy egyébként a DNS-t 1871-ben azonosították a Rajnában élő pisztráng spermájából, ami elég sok kérdést felvet, még annál is sokkal nyugtalanítóbbakat, hogy ki a franc találta ki, hogy az embernek jó, ha osztrigát eszik vagy tejet iszik.

Crickék bejelentésének emlékére a kocsma egy táblát helyezett el a falon, amit valami túlművelt huligán tiszteletteljesen meg is rongált: hozzáírta Rosalind Franklin nevét is, akinek szintén vitathatatlan érdemei voltak a Watson-Crick -féle modell kidolgozásában, csak valahogy lemaradt a tábláról, lehet, hogy nem szerette a sört. Ja, és hogy valami fontosabbal is emléket állítsanak a nagy eseménynek: az Eagle-ben azóta csapolnak DNS nevű sört is.

(Atlas Obscura)

HOLDKOMP