Moon dust will cover you

Az egyik legklasszabb dolog holdport kapni ajándékba. Hogy aztán a NASA elvegye.

A NASA ugyanis folyamatosan dolgozik azon, hogy minden olyat visszaszerezzen, amit a különböző küldetéseken járt asztronautái jóhiszeműen és jó szándékúan szétosztogattak a visszatérésük után.

Laura Cicco 10 éves korában születésnapjára magától Neil Armstrongtól kapott egy kémcsőnyi holdport ajándékba, aminek lássuk be bárki nagyon örülne.

Laura Ann Murray lánykorában Armstrong egyik legjobb barátjának és kollégájának, Tom Murray-nek volt a lánya, az “Apollo 11” feliratot viselő üvegcshez ezt a kézzel írott, életre szóló jókívánságot tudhatta a magáénak: “best of luck”.

Bő 40 év elteltével a NASA tudomására jutott a dolog és haladéktalanul pert indítottak, mondván, hogy magánszemély nem birtokolhat a Holdról származó semmilyen anyagot.

Ennek némiképp ellentmondani látszik, hogy 2015-ben Nancy Lee Carlson kormányzati aukción 995 dollárért hozzájutott egy zacskónyi holdporhoz, el is küldte a NASA-nak bevizsgálásra, azok meg azonnal lefoglalták, ugyanis eredetinek találtatott. Nancy természetesen nem hagyta annyiban és sikeresen visszaperelte. 1,8 millió dollárért kelt el végül amikor eladta.

De volt még ezen kívül jópár eset, amikor a NASA kártérítésre lett kötelezve, százezer dolláros nagyságrendben.

Nagyjából száz körül lehet a közkézen forgó, Holdról származó dolgok, por, kőzetminta, stb. száma és ezen felül még ott vannak a küldetésekből származó tárgyak is, szóval fel kell kötni a gatyót ha mindet vissza akarják szerezni.

Laurának pedig innen a Manilius kráter pereméről is drukkolunk.

És akkor legyen zene:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: