Óriáslufival “űrhajóztatná” utasait egy startup

Új szereplő lépett az űrturizmust szervezők egyre népesebb piacára, bár a Space Perspective nevű cég esetében az “űr” kissé szabadosan értelmezhető.

A kétszáz méteresre tervezett, egy zárt, mesterséges légnyomás alatti belső terű gondolából és egy hidrogénnel töltött ballon összekapcsolásából álló jármű méretei impozánsak és angolszász mértékrendszerre lefordítva a kitűzött cél sem elhanyagolható, hiszen 100000 láb egész tisztes magasságnak tekinthető. Azonban ez legjobb esetben is “csak” a sztratoszféra, hiszen az űr határának a NASA berkein kívül mindenhol a 100 kilométer (62 mérföld) magasságban húzódó képzeletbeli Kármán-vonalat tekintik, de még a NASA sem elégszik meg az 50 mérföldnél kevesebbel, ami nagyjából 80 km, viszont semmiképp sem 19 mérföld, ami az átszámított 100000 láb. Tehát űrutazásról ilyen értelemben nem beszélhetünk.

Ezután a rövid imperiális-metrikus mateklecke után tekintsük azért át, hogy valójában mit is kínál az alapító házaspár, Jane Poynter és Taber MacCallum vállalkozása. A június 18-i bejelentések alapján teljes mértékben komolyan lehet őket venni, mert hivatalosan kibérelték a korábbi űrrepülő leszállóhely Space Florida űrkikötőt a Kennedy Űrközpontban a következő évben induló első tesztekhez, a kezdeti cél, hogy hírességek, népszerű politikai vezetők, de tulajdonképpen bárki olyan számára egy néhány órás kalandot kínáljanak a kereskedelmi légi járatok repülési magasságának háromszorosában, aki képes megfizetni a 125000 dolláros beugrót.

We want to be able to get the price down so increasing numbers of people can go. That’s why we’re doing this.

A továbbiakban Jane Poynter szerint a kezdeti befektetések és induló költségek megtérülésének arányában a szolgáltatás népszerűsödésével az árak csökkentésére számítanak.

A hat órányi utazás három részből áll, az első szakaszban a pilótának és nyolc utasának egy kényelmes, 20 km/h körüli emelkedésben lehet részük, a küldetési magasságot elérve két órán keresztül nézelődhetnek, szelfiket lőhetnek és oszthatnak meg a mindvégig rendelkezésre álló internet kapcsolaton keresztül az Instájukon vagy más közösségi platformokon az ismik lenyűgözésére, majd évszaktól függően télen az Atlanti óceánba, nyáron a Mexikói-öbölbe csobbanva érkezhetnek vissza a szülőbolygójukra az “űrutazásból”. 30 km magasságban jól látható a Föld görbülete, tehát az élményre nem lehet panasz, ugyanakkor olyan apróságok, mint a mikrogravitáció már nem képezik részét a csomagnak.

Annak a megítéléséhez, hogy a 125000 zöldhasú sok vagy kevés, érdemes megnézni a közvetlen konkurens, a Sir Richard Branson által képviselt Virgin Galactic vergődését.

Ők már évek óta sikertelenséget sikertelenségre halmoznak, a kísérleteik halálos áldozatot is követeltek, a látványos “tollaslabda” formációba állítható szárnyak mondták fel a szolgálatot egy rosszkor elindított manőver miatt a rakétahajtású próbajárműben, az pedig szó szerint szétszakadt a fellépő aerodinamikai erőhatások következtében. Ez némi bizalmatlanságra ad okot, az általuk 250000 dollárért kínált repülés ugyan megközelítheti az 50 mérföldes magasságot, azaz a NASA szerinti határt, de az űrbe – a világ többi részén elfogadott 100 km feletti magasságba – nem lép ki. Akit érdekelnek a részletek itt olvashat utána.

A valódi űrutazás dollármilliókban mérhető árát a szovjet utód Roszkozmosz mellett hamarosan az amerikai SpaceX Dragon kereskedelmi kilövéseire lehet elkölteni a Földön kívülre vágyóknak, ahogy arról korábban beszámoltunk, az Axiom űrvállalkozás utasai a Nemzetközi Űrállomáson külön dokkoló portot kaptak erre a célra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: