Reggel a szarsziklán

Ismerős a lenti kép?

Hajnal

A sejt c. filmből lehet az.

Odd Nerdrum egy tényleg odd, azaz fura figura. Norvég, festő, és miután a szülei elváltak, az apja három méter távolságot tartott tőle. Jóval később,  amikor az apja meghalt, megkérték, hogy ne vegyen részt a temetésén, és csak három évvel később tudta meg, hogy mindez azért történt, mert az apja nem is volt az apja. Mondjuk nem értem, miért nem lehetett vele ezt így közölni, ezt Vödör Nagyúr a Szar Varszban is simán megmondta Lüke fiának. 

Melankólia

Odd magániskolában tanult, ez már eleve hozzájárult ahhoz, hogy későbbi, festészeti stílusát ne a kortárs szellem határozza meg. Ez akkor mutatkozott meg igazán, amikor felvételt nyert és tanulni kezdett az oslói Művészeti Akadémián. Mivel nem tetszettek neki a modern irányzatok, hozzálátott, hogy neobarokk stílusban képezze magát. Elsődleges befolyásolói Rembrandt és Caravaggio voltak.

Öt éneklő nő

Odd a saját stílusát inkább giccsbe hajlónak nevezi, mint kortársnak. Amikor először nyilatkozott erről, még viccnek vették a dolgot, de később, több könyv és cikk publikálása után a művészete leginkabb ugy tekinthető, mint a modern művészet elé tartott görbe tükör, kritika.

Viharra várva

Odd saját maga keveri ki a festéket, és nem szívesen dolgozik előfeszített vásznon. A vásznat asszisztensei, vagy pedig ő maga feszíti ki. Képei alakját mind élő modellekről, nem ritkán saját családtagjairól mintázza. Amúgy elég elvarázsolt figura. Évekig a börtön fenyegette, mivel a szorgalmas norvég hatóságok mindenáron rá akarták húzni a vizes lepedőt adócsalás miatt, végül 2017-ben királyi kegyelmet kapott.

A  Nap visszatérése

Amikor festek, olyan, mintha a vízben lennék. Minden erőmmel azon vagyok, hogy ne fulladjak meg.  Smirgli, rongyok, az ujjaim, kés – gyakorlatilag mindent használok. Az ecset alig kap szerepet.

Önarckép arany lepellel

A posztkép címe pedig; Reggel a szarsziklán.

HOLDKOMP