Rohadt egy hely

Észak-Korea. DPRK. Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Otto Warmbier kedvenc országa. Aki esetleg nem lenne teljesen tisztában az esettel, azt hadd kalauzoljam körbe.

Van ugye ez a szarhalom, ez a bottal is alig piszkálandó fekély, ez a gusztustalan szar ország, ami leginkább egy orwelliánus kísérletre emlékeztet. Nem, nem Olaszországra gondolok, hanem a másikra. Épeszű ember nem akarja oda betenni a lábát, mert már az a puszta tény is elriasztja a világ civilizált felén élőket, hogy van egy olyan hely ezen a földön, ahol az állam által jóváhagyott hajviseletet vágathatod csak magadnak.

Pulgasari… arcpálma

Igen, jól hallottad, 28 jóváhagyott hajviselet létezik, külön szettel a nők számára, plusz abból is külön szettel a férjezett nők számára, akiknek kötelező rövid hajat viselniük. Egyedülállóként szerencsére meghagyhatják a csajok hosszúra, sőt, akár egy kis hullám is belefér. Mindenesetre a férfiaknak szánt öt centisnél azért liberálisabb a megközelítés.

Persze a hombárfejű hülyegyereknek, aki vezeti ezt az egész szarhalmot nyilván jár egy különleges darab, amin egy egész világ röhög. Mondjuk még így is kevésbé röhejes, mint a faszarcú, rég megmurdelt apja, aki egy konkrét filmes stábot tartott fogva a hetvenes években, hogy az akkor népszerű Godzillának a északkorcsi változatát, a Pulgasarit megcsináltassa velük.

Na, szóval erre a helyre kívánkozott be az a szerencsétlen Otto Warmbier egy fizetett túra keretében a Young Pioneer Toursszal. Kb. egy magyar misinek megfelelő összegért ki lehet jutni amúgy ebbe a borzalomba, ahol végigvezetnek egy héten keresztül patyomkin állomásokon, ahol ijesztően üres díszletek között elmondják neked, hogy micsoda fényes győzelmet arattak a kedves vezetőik az amerikaiak felett és igazi háborús veteránokkal is lehet találkozni.

A Yanggakdo

Otto Frederick Warmbier zseniális elképzelése az volt, hogy ezen a csodahelyen tölti ezt a megismételhetetlen hetet, ahol a rendszer marionettfigurániak freakshowját csodálhatja majd, miközben befelé szörnyűlködik és röhög. Nem tudhatta, hogy az ohioi akolmelegben, a University of Virginia kampuszán megfogant zseniális tervnek 2016 januárjában milyen beláthatatlan következményei lesznek.

Otto gazdag, amerikai zsidó család sarja, ami nálam, ha ékoreai propagandista lennék kb. azonnal kibaszná a biztosítékot. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor elszállásolták tizedmagával a Yanggakdo International Hotelben, ami olyannyira international és hotel, hogy szinte tapintani lehet a teljes hírszerzés jelenlétét az egész épületben. Ezeket a kalodákat a rezsim gyakorlatilag csak a turistáknak tartja fenn, szinte állandóan tökéletesen üresek. A Yanggakdo sem kivétel ilyen szempontból – egy teljesen ellenőrzött szigeten van, ahova és ahonnan lehetetlen kimenni ellenőrizetlenül.

Az előző kísérlet, vicces srácok bemennek az ötödikre

Erről a szellemkastélyról remek beszámolók születtek már korábban is, legfőképpen a liftből nem hozzáférhető ötödik emeletről, ami az azt megjártak információja szerint a megfigyelési rendszernek és a személyzetnek ad otthont. Ez egyébként nem teljesen példa nélküli dolog, akár Nyugat-Európában is belefuthatunk ilyesmibe, de feltérképezni egy ilyen helyet Észak-Koreában minimum öngyilkosság. Nem teljesen tiszta, hogy a vállalkozó kedvű srácoknak jött-e az elképzelése, hogy behatoljanak erre a szintre és feltérképezzék, hogy mi van ott, vagy a youtubera kikerült video inspirációjára gondolták az Észak-Koreai felelősök, hogy faszra húznak valami közmondásosan amerikai gyereket, de az tény, hogy Otto rosszkor volt rossz helyen.

Otto épp beszopja rendesen

Gyakorlatilag azonnal elcsípték, hazafelé a reptéren még poénkodott a haverjának, hogy “Na, most láttatok utoljára!” és elvezették, hogy aztán államellenes bűncselekményért egy ottani mércével visszafogott tizenöt év kényszermunkára ítélték. Akkor látták utoljára.

Otto zokogva előadta, hogy ő mennyire könyörög a bocsánatért. Természetesen az egész meg volt rendezve és kellően felkavaróra sikerült.

Az egyetlen hiteles dolog az előadásban a könnyei voltak.

Ottót a viszonylag befolyásos apja sem tudta kirángatni a szarból. Próbált csipkekesztyűvel hozzányúlni a témához, hogy nehogy bántsák a fiát. Otto mindeközben egy kimondottan zavaros vallomásban, elképesztően gyenge színészi munkával bevallotta egy majd negyven perces monológban, hogy igazából a CIA szervezte be, hogy ellopja nekik a “Kim Jong-Il hazaszeretete legyen a fegyverünk” posztert.  Az USA áldozatának vallotta magát, illetve hogy az államok kormánya pénzelte azért, hogy ezt a megbocsájthatatlan bűnt véghez vigye. Persze szart nem segített, megint eltűnt a radarról, de legalább esténként a cellájában arcon köphette magát.

Otto végül hazament

Szerencsétlent végül hazaengedték, kómában. A sztori ezen része körülbelül ismert: a srác gyakorlatilag agyhalott volt, az agyszövetének jelentős része elhalt. A népidemokratikusok szerint azért, mert botulizmus ütötte fel a fejét nála hirtelen, mindenki más szerint azért, mert szarrá kínozták. Bizonyíték nincs és nem is lesz egy állásfoglaláshoz, de a lényeg, hogy Otto hamarosan belehalt az esetbe, már amerikai földön. Picit felbaszott mindenkit, nem teljesen alaptalanul. Gondolom Észak-Koreábanvan egy Szuperhatalom Agyfelkúrási Bizottság, ahol most valaki biztosan elveszítette az állását, amiért egy kicsit túl jól sikerült a műsor.

Ínyenceknek itt egy kis hab a tortára, ahogy Dennis Rodman magának tulajdonítja Otto szabadon bocsátását. Nem véletlenül kapta a fiú a “Féreg” becenevet. Ezt persze azóta egy párezer forrásból cáfolták már.

Végezetül, ha igazán okádni akartok, itt van egy videó egy egyébként fasza vlogger outputjaként. A srác egy világutazó, aki Ottonál szerencsésebbnek bizonyult olyan szempontból, hogy a gandzsától lelazult propagandisták inkább melléraktak valami szuperforró kis gádzsit (Miss Kim-et), kinyalták a seggüket és őt úgy használták totemállatnak, mint Dennis Rodmant. Mák. Daedalon ajánlott.

Disclaimer: Nem érdekel, ha nem írtam le fonetikusan jól a neveket, szerintem így is be tudjátok azonosítani, hogy mire gondoltam.

 • Dagimaczi

  Mindenkit azért nem baszott fel a halála,* (Lásd reddit ) (!) mert sajnos Otto, kimondottan a “Ki ha én nem típusú” “hülyegyerek”volt. Egy irritáló pöcs, aki házhoz ment a pofonért.
  Sajnos okulás nincs (mert elhunyt, mielőtt igazán magává tehette volna az élményt)

  • Mivanmivan

   Egyébként voltak gyerekei?

   • Reaktivált Dzsungelpusz

    nem voltak

   • vau

    Fiatal gyerek volt, egyetemista.

  • vau

   Tök arányos dolog kinyírni valakit, mert valaki szerint egy irritáló pöcs.

  • Reaktivált Dzsungelpusz

   Ld. még minek öltözött kurvásan, jó hogy megerőszakolják, ugye?

 • Wolfhauser Kincső

  Irjatok irást Magyarságról!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Csokkolom a kacsóját, hogy az ördögbe teccett idekeverredni? 😀

 • Pszeudopiréz

  amúgy mikor épp zárva a Holdkomp, éjjel meg vasárnap, van egy tartalák fórum lopótök néven

  *lenny face*

  • vau

   SZOMBATON nem dolgozunk. ha érted.

   °ᴥ ͡° ʋ

   • Pszeudopiréz

    én sem csak mosásban van a kipám!

 • mokusON

  én amúgy nem hiszem, hogy csak úgy meg mertek volna kínozni egy amerikai diákot mert ellopott egy plakátot. egy helyit persze, de egy amcsival ezt meredek lenne eljátszani, meg talán nyoma is maradt volna ha úgy összeverik, hogy abba áll le az agya.

  • vau

   Nem verték össze, az biztos. De fojtogathatták, waterboardolhatták vagy simán csak túlkábíthatták.

   • vau

    Fasz módon kihagytam a cikkből: gecire nem volt jelen semmiféle botulizmus a szervezetében.

   • vita

    Vagy telefonkönyvvel fejbe baszkodhatták. Külsérelmi nyomot nem hagy, mert ahhoz elég puha, viszont komoly agyrázkódást és komolyabb szövődményeket okozhat ha folyamatosan kapja.

 • Mad Max

  Nem érdekel, ha nem írtam le fonetikusan jól a neveket, szerintem így is be tudjátok azonosítani, hogy mire gondoltam .

  Meghalt bennem a nyelvtannáci.

 • Magister Ludi

  a sanghaji Park Hotelben (igen, ez az, amit az a magyar tervezett még a 30-as években) a lift csak azon az emeleten áll meg, ahová a szobakártyád szól. Hiába vannak a haverok 2 szinttel lejjebb elszállásolva, a tűzlépcsőn sem lehet kószafaszálni az emeletek között.
  A hotel előtti téren meg feltűnően jó angolsággal kedves lánykák invitálnak teázni valamiféle ellenzéki összejövetelre. Na, akkor tudni kell nemet mondani.

 • vita

  A fényképezőgépes poszthoz annyit, hogy a gyártók tehetnek arról, hogy nem megy úgy a tükrös szekér, ahogy várnák.
  Lehet nem csillagászati áron kéne árulni a kiegészítőket, az egy-két évenkénti 6-8 normális újítást nem kéne szétdobálni egyenként 5-6 gépbe, a fejlődés előrefelé mutasson az új modellnél, ne visszafele fejlődjön drágábban, haladni kéne a korral és a wifi-s fájlátvitelt és távvezérlést alapszolgáltatásként nyújtani az alsó szegmensben, nem pedig 20-25 ezer forintos adapterként. Meg ilyenek. Kompaktoknál meg elfelejthetnék végre a hangyafasznyi szenzorokat, 1″ lehetne az alap, az ez alattiak meg mehetnének a mobiltelefonokba.

  • vau

   Erről meg a m43/aps-c/ff vergődésemről terveztem írni még egy posztot, láthatólag eléggé sokakat érdekel.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
    • vita

     Vagy: Fogj egy Sony kamerát, tégy rá hasselblad feliratott, és add min. 4x-es áron.

   • vita

    Nem is beszélve az egy kisebb használt személyautó árába kerülő objektívre tehető vakukról, meg úgy általában az objektívekről.

    • cinnamonroll

     Ehy nagy látószögű akármilyen objektív árából vehetsz másfél Gopro-t (ugyanolyan nagylátószög).

     • vita

      Goprot mondjuk pont nem vennék, nekem bántja szemem a videós nagylátószög. Fotókon jobban mutat. De amúgy igen, kurva drágák.

     • vau

      körömnyi szenzorral.

     • vita

      Fhd-ra igazából tökéletes az a szenzorméret (natívba persze még jobb volna akkora térrészre). A nagyobb szenzor meg ugye nagyobb házzal járna, az meg nagyobb súllyal, és már nem férne bele az akciókamra szegmensbe, de szerintem ezt te is tudod.

     • cinnamonroll

      De egy krumplinál azért sokkal jobb, ráadásul egy tükrös óriással ellenben elfér a zsebedben és mindig nálad lehet.

  • cinnamonroll

   Sokkal érdekesebb, ha az ott található grafikont összeveted a nyugati családok eladósodásával hasonló időszakra vetítve.
   A tükrös gépeket egyszerűen meghaladta a kor, mint ahogy magát a “fényképész szakmát” is, már-már végtelen mennyiségű kép keletkezik naponta azzal hogy szélesebb rétegek számára vált elérhetővé az elfogadható minőségben való fotózás, az sem véletlen hogy épp a Lomo és más direkt elrontott művészkedés számít előremutatónak. Ja és a java még hátra van, amit a duplakamerás, akár utólag szerkeszthető fókuszú mobilok és egyéb eszközök már finoman előre jeleznek (tavalyi téma, nem új).

   • vita

    Grafikonokat keresgélni és összehasonlítani most semmi kedvem, meghagyom az analitikusoknak, a statisztika nem hoz lázba. A fényképész szakmát valóban meghaladta a a kor, bár még mindig vannak helyzetek amikor elkél a profi fotós tudása és tapasztalata, mert az instás meg facebookos fotók nem megengedhetőek. Ami az elfogadható minőséget illeti, elég nehéz behatárolni, itt is vannak szintek. Bár valószínűleg itt most egy felsőközép kategóriás telefonra gondolsz minimum autófókusszal, vagy valamelyik ismertebb márka alsó-közép kategóriás kompaktjára. Valakinek már ez is bőven elég, megint másoknak pedig csak harmatos libafing. A tükrösöket valóban meghaladta a kor, ezért is írtam, hogy kéne vele haladni, nem stagnálni, meg visszafejlődni az új generációval.
    Pl. nikon D3300—>D3400.
    A light field technoloógia egész jó ötlet, nekem tetszik, bár még van rajta mit csiszolni, mert ugye egyenlőre csak webes felületen nézhetők vissza képek, pedig szerintem arra is lehetne írni egy egyszerű programot, hogy a kívánt fókusznál a képen rendereljen neked egy jpeg-et a készülék, és elmentse azt a háttértárjára. Sőt, ha ez megvan, akkor már a stackingelhetné is, és akkor igény szerint az egész kép tűéles lesz, és ez sokkal felhasználóbarátabb lenne, mint a mostani netes felület. Szánék kérdése az egész, szerintem könnyen meg lehetne írni erre a megfelelő progit/firmware-t. Ami a duplakamerást illeti, egyik barátomnak van olyan teló, majd egyszer lehet több időre bestoppolom tőle, hogy mit is tud, van-e gyakorlati haszna.

    • cinnamonroll

     A statisztikát azért érdemes nézni mert látszik milyen arányban terjedtek el az eszközök (amivel ugye fotózni lehet 😊), míg régen tényleg a kiváltságosok hobbija – illetve szakma – volt, addig ma tulajdonképp bárki képes elfogadható képeket készítő masinához jutni. Az insta meg egy kiváló felület ha el akarsz érni embereket a képeiddel, a facebookhoz hasonlóan nem is annyira a profi felület, hanem a tömegek miatt.
     Egy kép nem elsősorban a felbontás vagy a drága eszköz miatt lesz jó, hanem az ötlet, a helyszín és az alkalom ami sokkal mérvadóbb. Azzal, hogy nagyságrendekkel többen fotóznak és teszik nyilvánossá, az egyes fotók “értéke” csökken, illetve amit akár csak öt évvel ezelőtt rengeteg időt ráfordítva kivitelezett egy – mondjuk így – profi, arra most van automatizált szoftver.

     • vita

      Nem is mondtam egy szóval sem hogy a nagy felbontás vagy a drága gép teszi jóvá a képet. Az ár/érték arányt érzem nagyon gyengének. De ha már felbontás, jobban örülnék pl kisebbb felbontásnak a kis szenzorokkal szerelt gépeken, ezzel is növelve az érzékenységet.

     • cinnamonroll

      Most vissza kell olvasnom az egészet, mertmár nem emlékszem hol tartottunk 😂

   • vau

    Szerintem a fotós tud egy krumplival is jó fotót csinálni, de szívesen vitatkozom erről a következő poszt alatt.

    • cinnamonroll

     Ezt pont így látom én is.

 • Mogimed

  “Épeszű ember nem akarja oda betenni a lábát” – tehát elismered, hogy nem ebben a paradicsomban következett be a sajnálatos agyelhalása

  • Pszeudopiréz

   nem a paradicsomban, de tuti egy narancsban BWÁHHHÁÁ

 • α Centauri

  A Pin kódom: 6564562984

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Mr. Hyde-ot anyukája várja a pénztárnál…
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Mr. Hyde-ot anyukája várja a pénztárnál…

%d bloggers like this: