Sarki fény

A földöntúli színekben játszó, sarkköröket fényszalagokkal körülölelő, fagyos égbolton táncoló fényjelenséget nevezzük sarki fénynek. A létezését főként a Napnak, és a Föld mágneses mezejének köszönhetjük. Ugyanis a csillagunk által kibocsátott részecskék amikor elérik a bolygónkat, akkor az azt körülölelő magnetoszféra a legtöbbjüket eltéríti, és nem jutnak be a légkörünkbe. Kivéve a mágneses pólusok  közelében, ahol a napszél atomjai atomszféránk legfelsőbb rétegébe hatolva azokkal kölcsönhatásba lépnek. Itt egyrészt ionizáció történik, másrészt a gerjesztett atomok fényjelenség kíséretében térnek vissza az alapálllapotukba. A kialakuló fény színe a beérkező atomokra lesz jellemző. A hideg űrből érkező, főként elektronokat és protonokat tartalmazó plazma így enyész el a sarki égboltunkon.

A kialakulása

Legtöbbször csak a sarkkörökön élő emberek láthatják ezt a szemkápráztató jelenséget, gondolom ez egy kis engesztelés a természet részéről a csontig hatoló hideg, és a hónapokig tartó éjszakák miatt. Nagy ritkán, amikor kiugróan erős mágneses viharok érik el bolygónkat, akkor a magnetoszféra szerkezete megváltozik, és nagyobb területen figyelhető meg a jelenség. Néha-néha még kishazánkból is látható, de ez nagyon ritka. Egyébként az északi féltekén kialakuló fényt Aurora Borealis (északi fény) néven ismerjük, míg az Antarktisz jegét megfestő képződmény az Aurora Australis (déli fény) nevet kapta. Érdekesség, hogy más bolygóknál is megfigyelték már ezt a jelenséget, a Szaturnusz, a Neptunusz, a Jupiter, és több más bolygó és hold is színes fénybe borul néha.

Csodás lehet a hideg, tiszta égbolt alatt bámulni az eget, ahogy fényszalagok és pászmák járják rajta a táncukat. Ha pedig egy ilyen háttér elé berakunk egy megvilágított repülő tárgyat, akkor másnapra tuti az egekbe ugrik az ufóbejelentések, és koccanásos balesetek száma. Ufó, vagy nem ufó? Döntse el mindenki maga a reggeli kávé melett:

 

 • orizatriznyák

  Bakancslistás.

  • SpaceWolf

   Bizony.

 • taro

  a természet a legnagyobb giccsmester.

 • Gab

  Murmanszkban melóztunk öt hetet és kétszer is volt szerencsénk látni és
  hallani északi fényt. Elsőre ( na jó, másodszorra is ) elég rémisztő. Délebbre is előfordul, Leningrádban a fehér éjszakák idején is szokott lenni, oda amúgy is érdemes ellátogatni.

 • mokusON

  Napszél atomjai ?

  • SpaceWolf

   Meg molekulái. Sok mindent idefúj hozzánk. Egyszer elolvastam, hogy miket lök ki magából, meg sodor ide. Nem mondom, hogy mindent felfogtam. 🙂

   • mokusON

    valamiért fotonok meg egyéb részecskék rémlettek, nem gondoltam, hogy effektíve mindenféle atomot is kilök magából.

    • SpaceWolf

     Érdemes utánaolvasni. Felfoghatatlan anyagmennyiséget lök ki magából a Nap másodpercenként.

 • Kiry

  Alaskában megszokott dolog.

  • A Kink Kong új részében is, azt nem is sarki zöldséges a mazsom host 🙂

%d bloggers like this: