A sikeres kurvák évszázados hazugsága

Hányszor lehet hallani a bezzegezős pretty woman sztorikat a felvilágosodáskori kurvákról, akik mennyire rettentően exkluzív státuszban voltak és mennyire befolyásosak voltak. Csak egy valami tudott vetekedni ezekkel a tulajdonságaikkal: a műveltségükkel párosuló kifinomultságuk.

Baromság, az egész nyilvánvaló hazugság. Veronica Franco szétidealizált története, amit 1992-ben farigcsált Margaret Rosenthal, amiből a Velencei Kurtizán is készült szolgál alapjául a legtöbb ilyen modern víziónak olyan szajhákról, akik az egyébként akkoriban morálisan szétesett Velencében verseket írtak és bájologtak az úri közönséggel.

A reneszánsz Velence ilyen szempontból egy speciális hely volt, körülbelül olyasmi volt szabadosságát tekintve, mint a mai Tel-Aviv a meleg közösségnek, vagy Amszterdam a kábszisoknak, esetleg Phuket a kurvázóknak. Külön kasztja volt az okos kurváknak (cortigiana onesta) és az útszéli lányoknak (cortigiana di lume).

Hogy mennyire borzalmasan fenszi lehetett az életük, azt jól mutatják a korabeli iratok: Veronica tagja volt a rettentően cirádás nevű Catalogo de tutte le principal et più honorate cortigiane di Venetia-nak, ami leegyszerűsítve a netes kurvaregiszter oldalak korabeli megfelelője volt. Bár ennek ellenkezőjét a kortársaik és egyébként a mostani szakmabeliek is szeretik baromira hangsúlyozni: a szexmunkások élete kurva szar volt akkoriban is. Franco 18 éves korában már egyszer házasodott és megszületett első gyereke is. Összesen hat gyereket hoztak neki össze büszke olasz úriemberek és három meghalt születéskor.

Più honorate cortigiane volt, ami tulajdonképpen a “megbecsült ringyó” akkori definíciója. Semmi köze nem volt a “tiszteletreméltó” asszonyok köréhez, talán a mostani pornósztárok társadalmi státuszában lehetett: mindenki ismerte, sokan elismerték és álmodoztak róla, de a velenceiek jelentős része úgy gondolta, hogy egy tárgy, ami beszél.

Margaret Rosenthal baromi sokat tett azért, hogy kibasszon a mostani szexmunkásokkal és elhitesse a nagyközönséggel, hogy igazából milyen jó is nekik. A daddy issuekkal küzdő szerencsétlen ribancokról és társaikról, akik húszért szaxiznak a Marina parton már nem is beszélve.

Mert a való élet rohadtul nem olyan, mint egy Tintoretto festmény. A kurtizánok izmos munkásnők voltak, akik kurvára nem dönthettek szabadon a sorsukról. A prostitúció most is és akkor is arról szólt, hogy mások teste felett rendelkezel pénzért.

Sokakban az a tévképzet alakul ki, hogy a prostitúció is csak egy munka. Vagyis a kurva felemelkedhet, közben békésen prostituálja magát, kitör, meggazdagszik és válogat a kuncsaftok között, csodás jólétben, megtalálja élete szerelmét, meg boldogan él amíg meg nem hal. Persze menet közben néha összevarrják itt-ott, meg pár perverz ököllel az arcába csap szopás közben, de hát balesetek mindenhol történnek.

A valóság ennél egy picit szomorúbb és mindig is az volt. Egy átlag szexmunkás (és az átlagon felüliek is) igazából váltogatják a stricijeiket (menedzsereiket, pasijaikat) és masszív drogfüggők lesznek, miközben párszor elverik, szétszaggatják, megfertőzik őket.

Kivétel nélkül életre szóló lelki sérülésekkel élik le az életüket a segítség leghalványabb reménye nélkül. Nincs boldog kurva.

Többségük behallucinál mindenféle kapcsolatot magának, amiben a mecénása, vagy a társa, vagy a szerelme tolerálja a “munkáját” és elviseli, hogy pénzért baszatja magát. Persze ezek az emberek is a pénzre, a másik teste feletti hatalomra hajtanak és élvezik, hogy van egy saját ágyasuk. A ritka konstelláció, amikor valami komoly kötődési zavar révén mindkét fél megtalálja  a másikban a számítását. De ilyenkor sem épp egy Richard Gere az illető. Neki tuti nem lesz hörcsög a seggében.


Mert ugye ez csak egy munka, amit lehet tolerálni. A prostituált élvezi a munkáját, mert csupa móka és kacagás, csak baszni kell, azt meg ki nem szereti? Nos a szexmunkások, az örömlányok rohadtul nem élvezik a műszexet a kuncsaftokkal. Nagyon sok őszinte örömöt nem lehet abban lelni, hogy rabszolgának kibérelik a testét egy vagy pár órára és rendelkeznek felette. De legalábbis mindig ott lebeg a teljes rendelkezés ténye és a nemi erőszak természeténél fogva leplezve marad, ha megtörténik. Igazából talán ők se tudják sokszor felmérni, hogy megtörtént-e.

Aki kurvának áll, ne sírjon, ha basszák.

A legősibb mesterség egyrészt tutira nem a legősibb, másrészt nagyon görény és lealacsonyító megfogalmazás. Azt sugallja, hogy a nők a szexért kapták az ellenszolgáltatásokat és nem azért, mert integráns részét képezték a családnak, mert gondoskodtak róla, az otthonról, a gyerekekről, amióta világ a világ.

Az ókortól kezdve a férfiak gyakorlatilag tulajdonként kezelték a feleségüket és a férfiak privilégiuma volt bordélyházakba járni, ahol a szajhák kiszolgálták a szexuális vágyaikat. A hetérákat, az ágyasokat, akik a megunt feleségek helyét jelentették gyakorlatilag arra használták, amire most: hogy a legmélyebbről felbugyogó vágyaikat, meg nem élt örömeiket kiélhessék velük a családi megvetés nélkül. Legyen ez akár olyan egyszerű dolog, mint a sima szex.

Kaari Utrio így ír az egyik könyvében:

A prostituált nem volt szabad nő. Az újszülött leánygyermeket agyagedénybe helyezték és magára hagyták, fagyhalálnak, éhhalálnak kitéve, vadállatok martalékául. Vállalkozó szellemű egyének aztán magukhoz vették ezeket a csecsemőket, nyolc-tíz éves korukig nevelték, aztán eladták valamelyik bordélyháznak, vagy maguk alapítottak ilyen intézményt.

A görögöknél, a rómaiaknál is pontosan ugyanolyan soruk volt a kurváknak, mint most: rettetően gyors leamortizálódás, alkohol vagy drogfüggés és a bántalmazásokkal együtt járó korai halál. Aki már járt Pompeiiben láthatta, hogy milyen nyomorult kis szargödrökben baszatták magukat a szerencsétlenek a betevőért.

Rettentő ritka volt, hogy egy prosti a kor popsztárja legyen és akkor sem ő lett a társaság középpontja: csak egy Michelle Wild, akit mindenki csípett, de nem azért, mert 140-es az IQ-ja, hanem mert senki nem szopik jobban.

A rómaiak szabályozták a prostitúciót, de tisztességtelen munkának számított. Jogilag is hátrányosan voltak megkülönböztetve. A legzorallabb hátrányuk az volt, hogy már amikor az aedilisnek (a munkaügyi hivatalnak) benyújtották a prostiigényüket, már akkor infamissá, becstelenné váltak. Az infamia nem csak erkölcsi szopóágat jelentett, hanem konkrétan jogfosztott volt: nem tanuskodhatott és csak felszabadított rabszolgákkal (libertinus) vagy más infamisszal házasodhatott. Ha abbahagyta a strihelést, akkor is maradt a bélyeg, halálukig.

Ez azzal is járt, hogy nem vehetett fel tisztességes asszonyhoz méltó öltözéket (matronalis habitus), ezért az utcán kötelező volt ringyósan öltözködnie (meretricia vestis) és el kellett viselnie nonstop a kőművesfüttyögetést meg a zaklatást. De egyébként is számolnia kellett azzal, hogy a sérelmére elkövettek hébe-hóba egy kis bántalmazást vagy nemi erőszakot.

És persze régebben nem nagyon volt gumióvszer, magyarán garantált döghalál tizedelte őket egészen korán. A nem várt magzat elhajtásáról, az akkori kezdetleges módszerekről és az egészségügyi kockázatokról nem is beszélve. Ez nem sokat javult a középkorra és a reneszánszra sem. A vallásosság miatt buja és állatias dolognak számított és kötelezően rossz volt, pláne a keresztény kulturkörben ami azért jórészt magában foglalta az általunk ismert világot akkoriban.

A húdejónekik kategória élharcosai még a gésák. Azok a japán nők, akik a tizenhetedik század kurtizánjaiból alakultak ki, gyakorlatilag zenélő, vélemény nélküli élettelen bábukká. A gésák és a maikók olyan szigorú smink, hajviselet és öltözködési szabályok közé voltak szorítva, amiket mai ésszel fel sem lehet fogni. Megnyomorított lábukkal patává alakítva vergődtek gyakorlatilag mozgásképtelenül. Eredetük egyébként nem olyan régi, mint amilyennek egyesek gondolnák:  drága kurvákból (orianokból) alakultak át és először ezekkel a kurvákkal együtt dolgozó kobzosokat nevezték gésának, az 1500-as évek végére alakult ki az intézményesített gésulás. Igazán az 1700-as évekre nyert teret, ami finoman szólva sem túl ősi dolog.

Néhány hivatalos személy úgy vélte, a prostituáltaknak és gésáknak csak a munkamódszere eltérő, ám ugyanazért a célért, a fizetett szexért dolgoznak, és hogy minden prostituáltat a továbbiakban gésának kellene nevezni. Végül a kormány úgy határozott, határt von a két csoport közé, mondván, a gésák jóval kifinomultabbak, és nem kellene őket a „prostituált” kifejezéssel bemocskolni. Ezután újabb gésanegyedek, azaz hanamacsik jöttek létre a nagyvárosokban. De persze a problémáik azonosak maradtak: a fiatal lányokat eladták teaházaknak, a gazdag férfiak technikai rabszolgákként kezelték őket és nem mehettek férjhez. Az új gésalányok szüzességét pénzért árulták.

A japán vígasznők még ennél is sokkal szarabb helyzetben voltak, és mivel akkoriban Korea, Kína és a Fülöp-szigetek egy része a birodalom által elfoglalt területekhez tartozott, ezért ott is honolt az elhurcolt nők rabszolgasorban tartása. De egyébként “vigaszállomások” üzemeltek Burmában, Thaiföldön, Vietnamban, Malajziában és Makaóban is.

Úgyy általában mindenhol megjelent az elitkurva definíciója: Japánban az oiranok, koreában a kiszengek, görögöknél a hetérák, az olasz kultúrkörben a kurtizánok vagy a babiloni nadituk. Közös tulajdonságuk, hogy kibaszott szar egy életük volt és hamarabb haltak, mint a mosónők. Nyugodtan küldjetek el bárkit a picsába, aki bezzegezik, ha prostikról van szó. Az, hogy cimbalmozhatsz, amíg a szó legszorosabb értelmében dagadt, zakkant faszkalapok kúrnak véresre, az nem sokat dob az összélményen.

Szexmunkásnak lenni szopás. De tényleg.

 • vau

  Lehet, hogy ki kellett volna írnom, hogy nsfw, de végülis tökmindegy.

  • SpaceWolf

   Már.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  Erről egész konkrét infókkal rendelkezem, de majd talán egyszer, sör mellett.

  • vau

   Nekem ilyen másodkezű információim vannak, meg neten fellelhető fórumokról származó, valóságtól elszakadt képzelgések.

   A szerencsétlen prostik azt remélik, hogy egy darabig csinálják ezt, aztán “majd” csinálnak valami “tisztességes” dolgot. Nagy hányaduk intézetis, abuzált gyerek, semmi perspektívával, szegény faluból.

   Vannak olyanok, akik elszöktek otthonról és masszázsszalonokban és hosszában tagolt lakásokban, pici szobákba költöznek be és nyomják az ipart, tejelnek a menedzsernek és reménykednek abban, hogy sose derül ki és majd egyszercsak varázsütésre vége lesz az egésznek.

   Nyilván egy életre megnyomorodnak érzelmileg és semmit nem tudnak elsajátítani azokból az ismeretekből, ami egy tisztességes élet kialakításához, vagy egy tisztességes kapcsolat kialakításához szükséges és mire odaérnek, hogy ezt szeretnék kialakítani (harminc éves korukon felül, amikor már igazából nem kellenek a kuncsaftoknak, vagy nem annyira), akkor meg már késő.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    nem leszólni akartam a cikket, inkább csak majd mesélek adalékokat.

    • mokusON

     tolhatod, unatkozok.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      nem.
      leírni sehová nem fogom.

     • mokusON

      pedig már elmúltam 16, most írta Bernard is.

   • Magister Ludi

    egyszer találkoztam egy szociológus sráccal, aki londoni férfi prostikkal (akik férfiaknak árulják magukat, de nem szükségképpen melegek) csinált életút interjúkat. Hát bakker, az sem egy egyszerű történet.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok
  • vau

   Erről akartam írni, csak reggel láttam, hogy rárepültek a négyesek. Viceon láttam asszem.

 • mokusON

  Sajnálom, hogy így kellett felnőnöd vau.

  • vau

   van rosszabb is, legalább japán autóm van.

   • mokusON

    szopás-szopás.

 • Ziles Gizi

  Mizuage. Így hívják a növendék gésa szüzességének eladását. A gésát és a kurvát nem szabad összekeverni, bár ezt sokan megteszik a mai napig.
  Nem teaházak, okiják. Alapból gésának képzik a lányokat, akik előbb szolgálóként majd maikoként szolgáltak tovább. Egész életükben tanultak.

  • mokusON

   tehát eszkort lányok

   • Ziles Gizi

    Hát gondolom drágák. Sose szexeltem még gésával 😛

  • vau

   A kommented sokkal pontosabb, mint aminek én utánaolvastam.

   (nem)

   Kiótóban alapították meg a Simabarát, amiben luxusprostikat neveltek és az oiranok ott dolgoztak. Több száz teaházat (ocsaját) hoztak létre Kiotóban és a nagyvárosokban is, amiben a csajok mellett mindenféle bájgúnár kobzos szórakoztatta a közönséget. Eredetileg őket hívták gésának. Ezt amúgy le is írom.

   Az, hogy hova finomították a dolgot az évszázadok folyamán, az kurvamindegy. És mit jelent az, hogy gésának képzik eleve a lányokat? A maiko definíciója az, hogy gésának nevelt lány.

   Keversz egy csomó dolgot, manapság a gésák nem nagyon ringyulnak, ellenben 18 évesen képzik őket és már nem rabolgatják el őket. Régen meg lehettek szolgálólányok, meg mittomén, de akkor meg nem volt semmi ilyesmiről szó, hogy “gésának nevelik őket”.

   • Ziles Gizi

    Oké. Szóval eszkort lányok.

    • vau

     Jah.

    • BitFigyelo a sültkrumpliárus

     Csak ha eletben cannak. Ha meghaltak akkor kurvak.

   • Ziles Gizi

    Nyilván nem lehet pontos, mert éppen hazaértem és leültem olvasni. Amit írtam, csak eszembe jutott, spontán. Ha rá keresnék, beleásnám magam, bizonyára tudnám cáfolni amit írtál. Itt és most csak a gésákra gondolok. Abszolút nem keverek semmi dolgot, pontosan tudom mi a különbség, gésa és kurva között. Amit én olvastam erről, régen sem rabolgatták el őket, hanem sokkal inkább, nyomorban élő családok eladták őket. Nyilván nem mindegyik szolgálóból lesz maiko és nem mindegyik maikóból lesz gésa.

    • vau

     Szerinted hibás amit írtam és szerinted tudnád cáfolni, csak nem olvasod el mindehhez, amit írtam?

     • Ziles Gizi

      A nyilván tudnám cáfolni nem azt jelenti, hogy hibás amit írtál. Inkább azt, hogy te jegyezted meg, hogy én nem pontos kommentet írtam. Ezt tudnám cáfolni, de természetesen nem fogom.

     • vau

      De Gizi, nem olvasod ez az állítást, másról beszélsz és utána azt állítod, hogy az enyém nem pontos.

      Azt írod: “nem teaházak, okiják” ill. azt az értelmezhetetlen félmondatot arról, hogy kit hogy nevelnek gésáknak.

      Én a gésák történetéről és a prostitúcióról írtam. És arról, hogy kurvák voltak. Hogy most mik, meg ki pózol gésaként, az nem tárgya a cikknek.

      Nehéz úgy vitatkozni, hogy eleve olyat állítasz, amiről nem is volt szó.

     • Ziles Gizi

      Én nem a mostanról írtam, basszus. Pont arról, hogy a szó pejoratív értelmében nem voltak kurvák.

 • orizatriznyák

  Richard Gere seggébe a pretty woman dugta a hörcsögöt?

  • Ziles Gizi

   Igen. De előtte fogselyemmel kiszedte az összes epermagot a hézagok között.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  1902 volt az az év, amikor a nők politikai jogokhoz jutottak. Magyarán egyáltalán szavazhattak, dönthettek a sorsukról. Ausztrália, egy távoli gyarmat döntött erről először.
  Egészen borzasztó, hogy ezt megelőzően az ún. “fejlett világ” hogyan viselkedett a női nemmel.
  A szegényebbek körében egy ilyen szülésre rendeltetett emse volt a nő, a gazdagabbaknál meg hozomány, a nő teljes vagyona a férjét illette házasodást követően.
  Ha összeszámoljátok, alig pár emberöltőre vagyunk attól a kortól, amikor a nők jogai jóformán a rabszolgákét sem érték el.

  • Ziles Gizi

   Svájc, talán 1972 vagy 1978 nem tudom pontosan. Döbbenet.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Ezért írok pl. vagány, vörös lányos posztokat. 🙂

   • orizatriznyák

    1971. február 7.

    • Ziles Gizi

     Számok bizonytalanná tesznek, de azért 1-10-ig skálán belőttem. Ez is siker!

  • taro

   konkrétan nálunk sem illette meg a férjet a felesége vagyona

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Mert nem volt vagyona, hozomány volt.

    • taro

     dehogynem volt, pl. lánynegyed. ha többedszerre házasodott, akkor is rendelkezhetett az özvegysége alatt szerzett vagyonával.

 • Ziles Gizi

  Egyébként szépírás. Kurvákról még így nem beszélt senki.

  • vau

   Köszcsi, sokat dolgoztam vele.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Az az érdekes, hogy az egész testiséget a katolikus egyház tette tönkre.
   A római birodalomban külön bejárat volt a hedóniákra a fiúknak és a lányoknak, a lányos ajtónál például kan szobrok álltak.
   Keresztelő János volt az a faszparaszt, aki alkesz és kurvázós múltját feladva egy ilyen idióta rendszert vezetett be (az írások szerint), ráadásul azért, mert Jézus Mária Magdalénát ajkával illette, de nem úgy, mint a fiúkat.
   Beszarás.

   • Ziles Gizi

    Nyilván mindnek kicsi fasza volt 🙂

   • vau

    Tuti h azért, mert kapott valami durva nemi betegséget.

 • Ziles Gizi

  Lassan rajzoljon valaki egy 18 plusz karikát a bal sarokba.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nincs egyetlen 20 év alatti olvasónk.
   Vagyunk ugye hárman: bernard, vau és én, meg most így te. Összesen négy olvasó.
   A médiaizés szabályok sem érvényesek ránk, USA szerver.

   • Ziles Gizi

    Jó, de most, hogy engem is belekevertél, nem tudom magamról lemosni, hogy gyakorlatilag érdekel a szex.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Az semmi.
     De kiderült, hogy hiába állítom mindenkinek, hogy épp csak 18-as szülinapot ünnepeltél, nem tiltakoztál a 20 ellen.
     Shame on me.

   • Bernard Black

    van még mókus is, de az is vén.

    • mokusON

     vagy nem.

     • Bernard Black

      van autód, tuti elmúltál tizenhat

     • Ziles Gizi

      Apja is vehette, akkor meg alig múlt, 14. Szegény póni 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A vagyonjogi kérdések hogy kerülnek ide?
      Egy egy hetes kislány is lehetett akár hivatalos uralkodó. Két országé is
      Erről lesz poszt.

     • Ziles Gizi

      Szerintem szülnöm kéne még a héten. Az országot meg a palástot én választom.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     De ő nem olvasni jár ide csak kommentel.

    • Ziles Gizi

     De a kibaszott átázós autójában lakik!

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     és azzal a kurva lekváros palacsintával mi van?

   • Kolyok12

    én is elolvastam. ésugye a nevemből látszik, hogy 12 éves vagyok.

    • Bernard Black

     olvasd el visszafelé, akkor elmúlik

     • Ziles Gizi

      Nyerő lap.

 • vau

  Amúgy tökre megoszthatjátok, ha tetszett.

  • Ziles Gizi

   Hol?

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Itt.

    • Ziles Gizi

     Hát jó. De szerintem nem fogják sokan lájkolni.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Egy kurvás poszt alatt a rekurzív (rekurvás) kommentelés nem menő?
      Mint egy arany édszkészlet.

     • Ziles Gizi

      A Facebook az egy külön állatfajta.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nincs szükségünk fészbúkra, amíg több a moderátor, mint az olvasó, mert így mi vagyunk az erősebbek.
      Aztán jön a kohorsz és a gládiusz,

     • Bernard Black

      egy személyben te vagy a felelős azért, hogy az egyik kollégám BURZSUJ holdkompnak hívja az oldalt

     • vau

      Jó hát nem volt olcsó.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A sebesség ára.

     • Ziles Gizi

      Nem csodálkozom!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★
     • Ziles Gizi
     • orizatriznyák

      És ez csak a hátsó peceráj ahol a svájci óráit is szereli.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ennyire pocsék fényképezőgépem persze nincs, elég kellemetlen is volna. Mélységélesség? Gammakitörés?
      Amúgy nem láttad a saját kézzel ácsolt napszemcsi házioltáromat?
      Még néha én is rácsodálkozok.

     • Ziles Gizi

      Nem, ez sokkal izgalmasabb. Amúgy.

     • orizatriznyák

      Fecskefarkas csapozással készült intarzia berakásos? Jöhetne róla kép! Érdekelne, mint hobbiasztalos.

  • BitFigyelo a sültkrumpliárus

   Nem.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   ne provokálj.

  • BitFigyelo a sültkrumpliárus

   Megnyugodhatsz, kiraktam a ceges portalra.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    rosszlanyok.hu?

    • BitFigyelo a sültkrumpliárus

     Mindannyian kurvak vagyunk, en pl a melohelyen sokszor szopok es ezert penzt kapok

     • Ziles Gizi

      Szerencsés vagy. Átlag nő aki ezért pénzt nem kap, simán feleségnek nevezi magát.

     • BitFigyelo a sültkrumpliárus

      Mondjuk engem meg nem szoptak 12 oran keresztul egy ablaktalan pinceben 🙁

     • vau

      Mert vadidegeneket pénzért leszopni meg az általad választott férjjel együtt élni ugye tök ugyanolyan.

      Erről beszélek, hogy rettentően lealacsonyító hozzáállás és bagatelizálja a problémát.

     • BitFigyelo a sültkrumpliárus

      Ne itelkezz masok hazassaga felett!

     • Ziles Gizi

      Szerintem én pont azt mondtam, hogy ez teljesen rendben van. Esküszöm a Dunának megyek.

  • Manócska

   Megtettem.
   Igényes, tartalmas írás, látszik, hogy sok energiát fektettél bele!
   El ne menj újságírómak, csak “elkurvulnál”! ☺

 • Ziles Gizi

  Nem akarom offolni eme csodálatos írást, de ha valakit érdekel, esetleg…..

  http://travelo.hu/tura/2017/09/20/tura/

 • BitFigyelo a sültkrumpliárus
 • Fisherman’s wife Margit

  Nagyon jól megírtad. Tetszett. A téma persze szomorú.

 • Pszipszina

  Kínában volt divat a lábelkötözés, azaz a láb “patává” alakítása. Na ez egy kedves kis dolog volt, amikor édesanyának kellett a 3-4 éves kislány lábfejcsontját eltörni. Japánban ilyesmi nem volt, csak a tízcenti magas talpú papucsban kétujjú(vagy milyen) tabizokniban kellett szerencsétlenkedniük.

 • myname

  néha itt is érdemes elolvasni írásokat. 🙂

  egyébként talán tegnap hallottam a tévében, egy intézetekben illetékes nő mondta, hogy az intézetbe került lányok 70%-ából menthetetlenül prosti lesz.

  • Bernard Black

   mi az, hogy NÉHA?!

   • myname

    magyar szó. 🙂

 • dzsungelmacs

  ok, ez tényleg kemény női poszt lett. egy olyan exprostit ismerek, akinek úgymond sikerült kitörnie. persze igazából nem, csupán lecserélte a függőségeit és a rabszolgatartóját. ma már ultraortodox zsidó feleség.

%d bloggers like this: