A sötét oldal #2

Isaac Newton lehet talán a második legismertebb természetes filozófus, de egészen biztosan mindenki érintett az általa felfedezett és Einstein által a téridő-kontinuumra kiterjesztett tömegvonzásban.

Aki tud levitálni, az ne olvasson tovább.

Tehát Newton miután összeveszett mindenkivel, Halley megkeresésére csak kiadta valahogy a Principia-t és világsztár lett.

Mert hogy akkoriban a brit birodalom volt a világ ura, szóval úgy könnyű. És a matematikai analízis volt a rock-and-roll. Csodás integrálok, parciális deriváltak, huh, ki ne borzongana bele még ma is?

De volt egy (na jó nem egy, legyen kettő) sötét oldala.

Imádta például az alkímiát. Egészen biztosan tagja volt titkos társaságoknak, de nem csak a bölcsek kövét kereste, hanem meggyőződése volt, hogy a higany és az ólom annyira hasonlítanak az aranyra, hogy egész biztosan kell legyen eljárás az átalakításra.

Kis siker volt az életében, hogy sok-sok, közel 30 alkímiával eltöltött év után ő lett a birodalom aranytartalékának a felügyelője is.

És ez nem kacsa.

Volt viszont egy ennél is sokkal sötétebb oldala, amire közel 210 évvel a halála után, 1936-ban derült először fény, aztán évtizedes homály, végül 2003 környékén kerültek elő a nyilvánosság számára részben megismerhető formában is kéziratai. A Próféciák.

Fun fact: egy kőkemény közgazdász, materialista, nevezetesen Milton Keynes szerezte meg a kéziratok egy részét, hogy aztán elzárja és senki ne láthassa évtizedekig.

Newton rajongott az Apokalipszisért. Valamiért meggyőződése volt, hogy a Biblia és az Ószövetség, azon belül is a Látomások könyve tartalmaz egy kódot, ami alapján ki lehet matekozni a végét mindennek, ha már a kezdetét nem. Neki is állt, évtizedeket töltött számításokkal.

Szétszedte betűről betűre, eseményről eseményre az Ószövetséget és végül az elme hatalmával kikalkulálta, hogy Salamon templomának újjáépítésekor (ez a harmadik esemény), egész pontosan legkésőbb 2060-ban jön el, aminek el kell jönnie, az élet vége (címlapfotón bekeretezve). Onnantól nincs tovább, az emberiségnek és az ismert világnak annyi.

Newton végül nem találta meg az arany előállításának módját, de a halálát nagy valószínűséggel az alkimista kísérletei során összeszedett higanymérgezés okozta.

HOLDKOMP