Szar lehet Westeroson élni

A Grunge gyűjtése miatt kezdtem el átgondolni, hogy miért lehet iszonyatosan rossz Westeroson élni. Kezdjük a nyilvánvalóval: Westeros körülbelül annyira stabil politikai szempontból, mint mondjuk a jelenlegi Szíria, tök mindegy, hogy te is kavarod-e a szart vagy csak egyszerű anarchoszindikalista köztársaság-hívő paraszt vagy, úgyis kinyírnak. Oké, az tény, hogy az erőszak itt is velejárója a rendszernek.

1. Mindenki geci

Az a baj, hogy – azok alapján, ameddig a regényekben jutottam, meg amennyire belenéztem a sorozatba – mindenki geci. Ez teljesen normális, de ki akarna egy olyan fantasy-világban élni, ami pont ugyanolyan, mint a valódi, csak nincs benne internet?

Oké, a kardok azért jöhetnének, meg a hollókat is szeretem. De ha már hollók:

2. Hollóval kell kommunikálni

Most képzeld el, hogy lefested a reggelidet, aztán rákötözöd egy hollóra, és körbeküldöd a barátaid között. Mire visszaér az első like, már rég mindegy is. Mondjuk a twitter így új értelmet kap… Minek is lehetne hívni, croakernak?

3. Minden vallásnak igaza van

Erre a Grunge nélkül nem is gondoltam volna, de tényleg szívás lehet, ha egy vallásháborúban nem tudod hülyének nézni az ellenfelet, mert neki is igaza van. Most erre mit lehet mondani? A plusz kellemetlenség a dologban az, hogy a hívők emberáldozatokkal is hódolnak az isteneknek, ami valószínűleg magában még nem is akkora probléma, hiszen a kelták is elvoltak, sőt, állítólag tök jó buli volt áldozatnak lenni (ezt nem a mocsárból kipecázott fickó mondja, hanem egyes kutatók, akik szerint ez nagy megtiszteltetés volt, ráadásul a jóember úgy be is volt tépve a szertartás alatt, mint a ló). Ja, van még egy probléma a létező istenekkel: iszonyúan ki tudnak baszni az emberrel.

4. Szar lehet betegnek lenni

Betegnek lenni mindenhol szar, de itt – bármi bajod is van – jó eséllyel beledöglesz, ráadásul ha a magyarul nem is tudom, minek hívott greyscale-t kapod el, még jól száműznek is. Már ha szerencséd van. Olyan lehet, mint leprásnak lenni, csak valamivel szarabb.

5. Egy rosszindulatú vénember elméjéből pattantál ki

Ha George R. R. Martin nem épp a te karakteredet nyírja ki, felkészülhetsz rá, hogy a legjobb barátaid elárulnak, elárulnak és meghalnak, nem árulnak el, de meghalnak, meghalnak, de feltámadnak, elégnek, a lényeg az, hogy valami baj biztos történni fog mindenkivel, de senki nem tudja, hogy pontosan mi, mert a vén fasz még mindig csak ígérgeti a következő kötetet.

6. Jon Snow

Kit Harrington bamba képétől már eleve kiráz a hideg, de ha hozzávesszük, hogy a regényekben ez egy karakán figura, pláne döbbenetes az ellentét a sorozat és a könyvek között. Harrington néz, némileg tátva van a szája, történik valami, még mindig néz, még mindig tátva van a szája, az ember csak azt várja, mikor csöppen el szerencsétlennek a nyála az ikeás mű-báránybőr lajbijára. Rettenetes. Mondjuk tényleg úgy néz ki, mint aki nem tud semmit – többek között színészkedni sem.

Öröm az ürömben

Ami még menthetné a dolgot, az a westerosi konyha: ha nem is annyira, mint Durrelltől vagy Fekete Istvántól, de a Trónok harcától is kedvem támadt enni. Az árnyoldala a dolognak az, hogy ha kapsz is enni, jó eséllyel megmérgeznek, de valószínűbb, hogy nem kapsz enni, és simán éhen halsz.

+1: Némileg vigasztalhat, hogy Vaunak figyelemmel kell kísérnie a kalandjaidat, és írnia róluk.

33 thoughts on “Szar lehet Westeroson élni

 • August 15, 2017 at 13:54
  Permalink

  Jon Snow az egyértelmű mélypont. Ha én westerosi fogatlan paraszt lennék, beállnék zombinak, csak emiatt a fasz miatt.

  • August 15, 2017 at 14:12
   Permalink

   és a könyvben tényleg nem akkora hülye. jó, csak az első két évadot láttam, és a harmadikból egy keveset, de szinte látni lehetett, ahogy megalszik a tej a szájában.

 • August 15, 2017 at 13:55
  Permalink

  +1

 • August 15, 2017 at 14:05
  Permalink

  a folyóvíz, mosógép meg ilyenek hiányáról ne is beszéljünk…

  • August 15, 2017 at 14:08
   Permalink

   A folyóvizet szerintem meg tudták már oldani régen, az csak szervezés kérdése.

   Engem mondjuk a pizzarendelés hiánya baszna fel.

   • August 15, 2017 at 14:08
    Permalink

    A rómaiak, az inkák és a khmerek is megoldották.

    • August 15, 2017 at 14:34
     Permalink

     A pizzarendelést?

     Tudtam h semmi köze az olaszoknak az egészhez.

     • August 15, 2017 at 14:36
      Permalink

      Nem mondod, hogy nem ettél még Angkorban egy rendes khmer pizzát?
      Nem is ismerlek.

  • August 15, 2017 at 14:15
   Permalink

   nem tudom, ha megfelelő körülmények között élnék Westeroson, szerintem megoldanák ezt a dolgot helyettem. Segget törölni meg lehet kismacskával is

   • August 15, 2017 at 14:22
    Permalink

    A rómaiak nem kagylóhéjat használtak az ánuszrózsa tisztán tartására?
    Jó, mondjuk a rómaiaknál volt kifogyhatatlan borszökőkút is.

    • August 15, 2017 at 14:39
     Permalink

     Kagylóhéjat is? Közklotyókban mintha egy botra kötött szivacsdarab dívott volna, amit sós vízbe áztattak fertőtlenítés gyanánt.

   • August 15, 2017 at 14:41
    Permalink

    szerintem ezt a kismacskás dolgot ne próbád ki, a karmolásnyomoktól egy Burda szabásmintára fog hasonlítani a segged.

 • August 15, 2017 at 14:17
  Permalink

  a jon snow képen felröhögtem. george r.r. martin-on a lázálom idején még nem látszott, hogy ekkora szemét. olyan, mintha két külön pasas írta volna a könyveket.

 • August 15, 2017 at 14:24
  Permalink

  Még ha választhatnál is, hogy hol akarsz élni, akkor eldöntheted, hogy egy őrült, tömeggyilkos szőke kurva alatt, vagy egy másik őrült tömeggyilkos szőke kurva alatt szolgálsz, esetleg elmész északra, ahol hetente más más gyakorolja a végrehajtó hatalmat.

  Vagy egy irritáló, ambíciózus fattyú, vagy egy másik irritáló, ambíciózus fattyú.

 • August 15, 2017 at 14:30
  Permalink

  westerosban hollónak kell lenni, na.

 • August 15, 2017 at 14:43
  Permalink

  de ha mindezt túl is élnéd jön északról egy megszámlálhatatlan zombihadsereg több évnyi téllel karöltve amitől tuti megdöglesz.

  • August 15, 2017 at 14:53
   Permalink

   ja, és az idő is legalább olyan szar, mint Angliában

   • August 15, 2017 at 17:07
    Permalink

    Csak egy lehet, el a ködös Albionból.

 • August 15, 2017 at 15:55
  Permalink

  + légtérigényt is szar lehet beadni úgy, hogy 3 sárkány gyakorlatilag mindenféle szabályzás nélkül flangál jobbra-balra a levegőben, és ha összeakadsz velük akkor nem csak a termikből túrnak ki, hanem esetleg rádgyújtják a cájgot pusztán geciségből.

 • August 15, 2017 at 21:16
  Permalink

  a greyscalet ha jól emlékszem szürkehámként emlegetik a könyvben.

  • August 15, 2017 at 21:35
   Permalink

   amit olvastam belőle, angolul olvastam. feleakkora az angol kiadás, mint a magyar 😀
   mondjuk a kindle után ez már nem probléma, de úgy kezdtem el. az a baj, hogy javarészt már elfelejtettem, elölről meg kezdje a fene, talán ha lenne pár szabad hetem, egy kandallóm meg egy fél vaddisznóm a kamrában…

Comments are closed.

%d bloggers like this: