Szerszám szombat speciál – óda egy hűtőszekrényhez

A görögök óta tudjuk, hogy az otthonok központja a konyha. A családi tűzhely őrizője nem más volt, mint Zeusz főisten legkedvesebb felesége, Héra.

Modern világunkban, ahol a budi a szentély, a napi elmélkedés és meditációs gyakorlatok színhelye, a konyha az otthonunk lelke, a család és társaság ott gyűlik össze, a kisülő zsír illata összeköt. A konyhában a hűtőszekrény pedig a szívcsakra.

Nincs is annál őszintébb pillanat az életben, mint amikor hajnal háromkor félig letolt alsógatyában segget vakarva állunk a nyitott ajtajában és egy kenyérvéggel tunkoljuk a jus állagú pörköltszaftot mély átéléssel, ennél talán csak az ünnepi időszak kellemesebb, amikor kanállal torkoskodunk a harmadnapos hideg töltött káposztából.

Ez az intimitás az, ami miatt hűtőt választani nem egy egyszerű feladat. Legyen magas, de ne túl magas, mert akkor nem fér be az ajtón. Legyen széles, de ne túl széles, mert a lakberendezők 60 centiben gondolkoznak és a kétajtós már nem fér be. Legyen alul a fagyasztó, segget vakarni senki nem szeret hajolgatva. És legyen vízhűtője. A vízhűtő az egyik legnagyobb találmánya az emberiségnek. Sokan literszám pazarolják el a csapvizet csakcsupán azért, hogy nyáron megigyanak alkalmanként egy pohár hűs nedűt, percekig kiengedve a csövekben felgyűlt meleget. A vízhűtő 4,5 literes kapacitása egy kétszemélyes háztartás napi ivóvízkészletét 3 Celsius fokon tartja és nincs más dolog vele, mint időnként újratölteni. A konyhai készülék színe pedig legyen inox vagy antracit. Inkább utóbbi, mert az setét, mint a lelkem. A sötét inox a kettő közötti átmenet, majdhogynem tökéletes.

Hónapokat lehet eltölteni weboldalak böngészésével, szakáruházak kínálatának személyes szemrevételezésével, ha viszont döntést hozunk, az egy tartós kapcsolat kezdete kell legyen.

Ezért nincs is fájóbb annál, amikor évek elteltével szeretett társunk egyik napról a másikra megadja magát és a gyász fázisai emésztik fel a lelkünk bugyrait. A tagadás: ez nem lehet, esetleg kihúzva a konnektorból újraindul? A düh: nem indul, de miééééééért? Az alkudozás: próbáljuk újra, hátha. A depresszió: nincs mit tenni, kampec. Az elfogadás? Na ezt nem!

Első lépés: hívjuk fel a szakszervizt, hiszen rá van írva a készülékre, hogy 10 year warranty. Valamire csak kötelez. Az ügyfélszolgálat udvariasan hárít, az apróbetűs részben kifejtősen le van írva, hogy a gari csak a kompresszorra szól, amúgy pedig a hatályos fogyasztóvédelmi rendelkezések alapján érték szerinti a kötelezettség, legfeljebb két év. De honnan tudjam, hogy a kompresszor szart be? – Bököm ki a kérdést. Hívjak szakembert, ha beviszem a kompresszort, adnak helyette másikat. Esetleg tudnak küldeni is, kiszállási díj ellenében.

CSAPDA!

Korábban megtörtént, hogy kijött a szakember egy megkotlott mosogatógéphez. Két óra alatt szétborította, megállapította, hogy a szivattyú műanyag valamije eltörött, kb. 3-5000 Ft az alkatrész, ha kérem, visszajön és kicseréli. Egyúttal közölte, hogy most tartunk 32000 Ft-nál, ha össze is kell raknia a gépet – javítás nélkül -, akkor 45 ezres lesz az aznapi munkadíj. Nem kértem a javítást.

A műszaki végzettség kötelez. Ha egyszer már rengeteget költött arra a mindenkori oktatási rendszer, hogy villamossághoz értőt faragjon belőlem, nem volt más választás, mint nekiállni és megkezdeni a javítást.

Aki hasonló helyzetbe kerül, annak egy jó tanács: hívja fel a barátait, ismerőseit, akad-e valahol használaton kívüli hűtő, esetleg fagyasztó, mert hosszú az út, mire a szeretett társ megjavítódik.

Maga a hűtőgép alapvetően nem egy ördöglakat. A működés alapelve egyszerű: a táguló gáz hőt von el, tehát nincs más dolog, mint összesűríteni, majd hagyni tágulni a hőcserélőben. Tehát van egy kompresszor. Ezen kívül van egy vezérlés, amelyik a belső hőmérséklet alapján ki-be kapcsolja a kompresszort, ez hagyományosan egy rém egyszerű bimetallos, hőtáguláson alapuló kapcsoló, a modernebb készülékekben inverteres okos elektronika.

Az inverter az egyfajta varázsszónak számít a hűtéstechnikában, pedig csak arról szól a történet, hogy a kompresszor egy villanymotor, annak a fordulatszámát ha szabályozni szeretnék, akkor el kell felejtenünk az egyfázisú, ON/OFF 50 Hz-es technikát, jobban járunk a három fázissal és ha elérakunk egy megfelelő teljesítmény-félvezetőkkel szerelt elektronikát, akkor nem csak szabályozhatóságot, hanem egyúttal energiahatékonyságot is kapunk.

Ennek viszont ára van. A hűtőnk bonyolultabb lesz, kell egy háromfázisú kompresszor, egy teljesítmény panel és egy vezérlő agy, nevezzük kompjúter panelnek. Pontosan ezt találtam a hátlapi burkolatot levéve.

A nulladik lépés és legeslegeslegfontosabb dolog, hogy bármit is csinálunk, először áramtalanítsuk a készüléket!

Az elrendezés rendkívül jól átgondolt, az alsó áramköri panelen találhatók a magasfeszültségű részek, onnan kapja a kompresszor is a delejt, a felső panel pedig felelős a szenzorok jeleinek feldolgozásáért, továbbá onnan kapja az összes kisfeszültségű rész az áramot, többek között a világításért, a hűtőajtón lévő információs panelért is felel.

Hogyan zárjuk ki a kompresszor hibát? – Merülhet fel egyből a kérdés.

Sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk, a kompresszor felé menő csatlakozót lehúzva a háromfázisú motor egy multimétert ellenállásmérő állásba kapcsolva pár perc alatt ellenőrizhető, a tekercsek nem lehetnek szakadtak és az ohmos ellenállásuknak meg kell egyeznie mindhárom áramkörön. Ezt tehát ki is lehet gyorsan pipálni.

De melyik lehet akkor a maradék két komponensből a hibás? Ha szakembert hívunk, Mézga Aladár nyomdokain meg is fogja mondani, csak éppen nem 1 Ft-ért, hanem húszezerért. Tehát a legegyszerűbb, ha magunk járunk utána és betartva a 20e Ft alatti összegből kizárást felkeressük a hűtőalkatrészeket árusító szaküzletek ügyfélszolgálatát, ahol nem csak azt mondják meg, hogy mi a helyettesítő cikkszám, hanem azt is, hogy mennyibe kerül és mennyi a szállítási idő. Magyarországon legalább két jól bevált forrása van az ilyen alkatrészeknek, az Orczy közismert, a HQ Elektronika kevésbé, mégis érdemes mindkettőt felcsörgetni vagy e-mailben megkeresni, gyorsan válaszolnak.

Három hét szállítási idő nem kevés. De ha már hetekre kiesik a hűtőgépünk, egy-két hét nem számít, jöjjön, aminek jönnie kell: AliExpress. Ott aztán tényleg minden van, természetesen mindkét panelt megtaláltam. Új, bontott, amit csak el lehet képzelni. A következetesség  azt diktálta, hogy kezdjük az olcsóbbal, 26 dollár levámolva sem durva költés, nagy hibát nem követhetünk el, Európában az ebayen legalább a duplája.

Öt hét után meg is érkezett, természetesen nem az volt a hibás, de a kizárás megtörtént, jöhet a kompjúter panel. Újabb hat hét elteltével megérkezett az is és lássunk csodát, a mesés hűtőszekrény mindenki legnagyobb meglepetésére életre kelt!

A hűtöszerelés alapszabálya tehát: ess kétségbe, de soha ne add fel!

A gondos törődés a siker egyik legbiztosabb záloga.

HOLDKOMP