Táncoló múzeumok

A legtöbb érdekes közösségi eseményről általában lemaradok, mert egy cipősdobozban élek a pincében, plusz nem használom a Facebookot, az online sajtó pedig gyakran csak utólag számol be a történésekről. Akkor aztán össze-vissza káromkodom, meg fogadkozom, hogy majd jövőre nem bénázom el és időben utánanézek a dolgoknak. Ilyen volt idén pl. a víz világnapja (felmászhattam volna a víztoronyba), az állattenyésztési napok a sok cukin csíkos mangalica malackával vagy a könyvári éjszaka, ahol amnesztiát adnak az olyan notórius könyvtolvajoknak, mint én.

Viszont a múzeumok éjszakájáról kivételesen időben értesültem egy hasonszőrű cipősdobozbeli haveromtól, akinek legalább a tesója tájékozott a világ dolgairól. (Most hétvégén lesz, ha véletlen ti is cipős-, pláne kalapdobozban élnétek.) Programkeresgélés közben akadtam bele abba a táncversenybe, ami 2014 óta fut és egy Maggie nevű muzeológus indította Baltimore-ból.

Eredetileg ez is hülyéskedésnek indult, mint a legtöbb full értelmes dolog: a blogján mindenféle anekdotákat, mémeket gyűjtött múzeumi történésekről – kb. akkora érdeklődői kört célozva meg, mint mi, igen, a 3 olvasónkra célzok, akik vagytok –, aztán az Indianai Állami Múzeum küldött neki egy rövidke videót az épület különböző részein idiótán vonagló alkalmazottakról. Kitette ezt is az oldalára a többi baromság közé, amire válaszul még több zenés videó érkezett más múzeumoktól, úgyhogy meghirdette az első versenyt, ami elég jól sikerült, a résztvevők száma pedig évről évre nőtt.

A versenyre már létező vagy kifejezetten az alkalomra készített 2-5 perces zenés videóval jelentkezhettek a múzeumok, gyűjtemények és könyvtárak bárhonnan a világból. Az alkalmazottakon kívül látogatókat is be lehetett vonni a partizásba. Idén hirdették meg utoljára, úgyhogy ha többmilliós gyűjtemények között akartátok volna rázni a seggeteket egy csapat muzeológussal, régésszel, kutatóval, portással és takarítóval, akkor arról lemaradtatok.

De ne szomorkodjatok, vigasztalásul megnézhettek pár táncoló múzeumi alkalmazottakat, hogy jól teljen a nap!

Itt egy 2016-os pályamunka:

Ez pedig 2017-ből:

HOLDKOMP