Kurva szar autók – Mazda CX-7

Hmm, vajon mi lenne, ha megfognánk a Mazda 6 és 3 MPS hajtásláncát és ráraknánk az ötös alvázára? Összkerekes, nem? Na. Terepjáró, nem? Mi baj lehet?

Hát baj, az lett. Bár sikerült megalapozniuk vele a SUV szegmenset márkán belül, a recept finomanszólva is hagyott kívánnivalót maga után. Alapvetően tökéletes paramétereket mutat az autó papíron, viszont amint megteszi vele az ember az első húsz kilométert, rájön, hogy ez még mindig az MPS és nem egy terepjáró.

Mert bár emeltek rajta egy nagyot, hogy meglegyen a buggy élmény, rátettek akkora kerekeket, amiket nem hiszel el, amikor cseréled a téligumit, de meghagyták a betonkemény, pályára való futóművet és áthangolták egy picit. Szerintem arra sem vették a fáradságot, hogy az áttételeket áthangolják. A motor maga megnyerte 2006 legjobb motorja díját, de ahogy annyi minden mást, itt se lehet az egyes elemeket külön kritizálni. Kanyarítottak köré egy a Nagare (zoom zoom) dizájnban illeszkedő formát és mindenki baromi boldog volt.

A belseje is határeset. A kormány gyakorlatilag két éves korában elkezd kopni és nem áll meg ebben a folyamatban. A bőr mindenhol máshol nagyszerűen tart, egyáltalán nem nyúlik ki – ráadásul bőven mérik, még az ajtókra is jut belőle. Persze ahova nem jut, oda meg kellett találni a világegyetem legolcsóbb, recsegős műanyagjait, amiket már az első napon elkönyvel az ember, hogy soha nem fog tapogatni. Van kis bömbis tapogatófény a plafonba gyógyítva, hogy anyu combjait lehessen nézegetni a kék derengésben éjszaka is, meg egy elképesztően patent váltószerkezet. A zene a legalapabb kivitelben is Bose, amit addig élvezhetünk, amíg be nem rohad a fejegység és bele nem szorulnak a CD-k, mert USB bemenet, na az nincs. Mivel a kormányt egyazegyben áthúzták az MX-5-ből, gyakorlatilag sportautóban érezheti magát az avatatlan szemlélő (leszámítva, hogy ebben el is lehet férni). Annál is inkább, mert ezek az autók gyakorlatilag azonos alapokon nyugszanak:

 • 2006-2007 Mazdaspeed6, Mazda 6 MPS, Mazdaspeed Atenza
 • 2007-2013 Mazdaspeed3, Mazda 3 MPS, Mazdaspeed Axela
 • 2007-2012 Mazda CX-7 2.3

Ami azért fasza, mert mindenki el tudja képzelni, hogy egy családanya hogyan fogadhatta, amikor apu beállított ezzel a batárral, hogy ezzel hordja a kölköket a városba. A súlyát nem sikerült rendesen felhízlalni, de a nagy kerekek és a közel mázsás súlynövekedés miatt egyesben röhejesen köhögős. Piros lámpánál egyenesen komikus, hogy az elegánsnak szánt kaszniban a félhülye sofőr kövér gázzal indít, hogy meglegyen a kellő nyomaték az induláshoz, hogy aztán a megszaladó lóerőket (250-270, piactól és szériától függően) megfogja a következő lámpánál. El lehet képzelni az élményt egy körúti araszolásnál.

Optimalizálni egy SUV-ot a versenypályára olyan dolog, mint megtanítani egy vizilovat táncolni. Elismerésre méltó teljesítmény, de legalább ennyire faszság. Mert hiába baromi jó az alap autó, az emelés és a kényelmetlenséget épp csak fenntartó felpuhított sportfutómű pontosan annyira teszi távolivá a vezetési élményt, hogy az SUV standarddal nevezhető csak fergetegesnek. Annyira löffedt és ványadt egy sportos autóhoz képest is, amennyire csak lehet. Nem hogy egy valódi sportautóhoz képest.

Persze igazi retardáltnak kell lenni, hogy valaki komolyan akarjon venni egy hobbiterepjárót a versenypályán. Közúti cirkáláskor, illetve főúti joyrideokon érzi igazán jól magát az autó. Azt se igazán mondanám, hogy autópályán, mert ugyan hatodik az van és kényelmes is, annyira bántóan sok a nyomaték, annyira kis sportautósan rakosgatós a váltó, hogy a fordulatszámra ráfeszült, kétszázzal rodeózó vérpistikének kell lenni ahhoz, hogy valaki igazán ki tudja élvezni az autó adta lehetőségeket.

Plusz az alulméretezett fékek hajlamosak brutális fékezésekkor meghajlani, ami után az egész autó egy hétig úgy fog remegni, mint valami rozzant trabant. Igazán ezért országúton van elemében, de mondjuk ott nagyon. A szar utakat még pont ki tudja rugózni, viszont pont annyira be tud támasztani, hogy kanyargós utakon rettentőeket lehessen vele teperni.

Persze ha az ember nem használja túl sokat városban. Az összes turbós autók problémája, hogy hagyni kell őket felmelegedni és lehűlni, amikor használod. Ez városban gyakorlatilag sosem teljesül. A CX-7 a formája miatt eleve hendikeppes a hűtés terén, ami abban nyilvánul meg, hogy olajos plakk rakódik ki a motortérben, amit pár olajcserénként célszerű kitakaríttatni, mielőtt végérvényesen ráég és tönkrebasz mindent. Ezér van az, hogy a kicsit is régebbi autókat magabiztos pirult olajszag lengi körül.  A turbó beragadása vagy elhasználódása egyáltalán nem ritka jelenség. Ha szerencsések vagyunk elegendő egy felújítás, ha kevésbé, akkor komplett cserével oldható meg a városi használat.

Mondjuk egyáltalán nem olyan bosszantó, mint a típushibája, a gyenge és nyúlékony vezérműlánc. Számtalan recept van arra, hogy hogyan lehet vele összekúrni a motort és összehozni ezzel egy félmilliós cehhet, rosszabb esetben komplett cserét, de ezt az olvasó fantáziájára bízom. A legjobb megoldás persze a lejtőn hátrafelé motorfékkel megállás, kellően leharcolt autóval. A láncot egyébként nem szokták lecserélni 50-60 ezer kilométernél, ezért a piacon lévő autók jelentős része megjárta már a hadak útját és szinte mindegyik átesett már kisebb-nagyobb szervizeken.

Tök jó autó, teljesen elemében van az országúton, de igazából egy olyan crossover, amit csak autópályán, városban és földúton nem kellene használni. Instant get. Csak egy idióta ad pénzt egy ilyen siralomházra. Lényegében egy fajta ember bírja az ilyet megvenni: a szerencsétlen, felfuvalkodott wannabe-bmws pöcs, akinek az egyetlen öröme az életben, hogy le lehet tolni vele német kocsikat az autópályáról két bazi költséges szervíz között.

Ha újra választanom kéne autót, úgy megvenném még egyszer, mint a szart.

 

 • gulden
 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Akkor most mondd utánam: lexusslusszkulcs.
  Benzines hibrid kell. De ezt egyszerűen nem tudom értelmezni.
  Túl sok volt a sake Dizainu-szan?
  https://uploads.disquscdn.com/images/74fb452f7994ffb110f12c8cfa88d3d8b195af7d084594f3fe0f3d3398b39b17.png

  • vau

   Deranda bazd meg.

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Azért a Ssangyong még mindig alulmúlhatatlan, de itt mi lehetett az elképzelés?

    • gulden

     a japóknál többnyire kompromisszum a forma. ez persze annál is borzasztóbb, mint amit megszoktam tőlük.
     mondjuk szerintem a priusnak ezt még sikerült megfejelnie.

     https://media.ed.edmunds-media.com/toyota/prius/2016/oem/2016_toyota_prius_4dr-hatchback_two-eco_rq_oem_2_500.jpg

     • vau

      Nekem ez teljesen érthetetlen. Képtelen lennék Toyotát, vagy Lexust venni a mostani felhozatalból, annyira randák.

     • gulden

      sajna én másodkezi vásárló vagyok.szal a japánok közül szemezgetek többnyire..de 4-5 év múlva bajban leszek.talán a rav4 még elmegy szódával.

     • vau

      RAV4 meg a CR-V szerintem tök jók. CX-5 is gyakorlatilag kijavított minden hibát, ami a CX-7-nek volt.

      Igazából már a CX-7 dízel is sokat javított a 2.3-mas turbós benzines baromságain.

     • gulden

      én mindenképp legközelebb egy hybridet szeretnék,azért szemezgetek a toyotával.dízelt inkább már hanyagolnám. a hybridnél az a faszcibáló cvt ami visszatart. nincs olyan,hogy tökéletes

     • SpaceWolf

      Mi bajod a cvt-vel?

     • gulden

      bőgős köcsög,robogóba jó ,de ez autóknál nem működik,.:)

     • SpaceWolf

      Nekem rohadtul bevált. Meg kell tanulni vezetni, mert teljesen más stílus. Én _NAGYON_ sokat vezetek, fele pálya, fele városi dugó. Számomra megváltás, pedig úgy voltam vele, hogy nekem aztán sose lesz automata kocsim.

     • gulden

      nagy automata fan vagyok,de nálam a cvt a legalja.rengeteg típusú automatán vagyok túl
      nekem a cvt vált be a legkevésbé.ezt egy 2007-es prius után merem kijelenteni.a cvt kizárólag a fogyasztás miatt van előnye,ezért is ragaszkodik sok gyár a használatához ,mert így tudják tartani az emissziós normákat.csak ez kompromisszummal jár. a kia is rájött már erre,ők most az összes hibrid modelljüket duplakuplungos váltóval szerelik.csak sajna a legjobb rendszert a toyota csinálja. ők meg kitartanak a cvt mellett.én meg itt állok,és nm tudom ,hogy mi a faszt csináljak..

     • SpaceWolf

      Próbálj ki egy modernebbet is. Én egy 2016-os Aurist taposok. Nem gondoltam, hogy ilyen dinamikusan lehet neki küldeni, olyan mintha egy combosabb gokarttal csapatnád a forgalomban. 🙂

     • gulden

      99 v 136?

     • SpaceWolf

      136

     • gulden

      a kombi nekem bejön.csak az a kurva cvt..:D
      most ajánlottam pár hete itthon a woman apjának egy ilyet.használtan nem találtam magyarba csak 99 lovast.a macera miatt meg inkább vett gyorsan egy uj focus-t. .pff…

     • SpaceWolf

      Tavasszal volt egy fasza akció ahol a tavalyról megmaradt készletet szórták ki a szalonok, viszonylag elfogadható áron, így lett végül hibrid az autó.

     • vau

      VRRREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

      Ilyen a hangja. Most már imitálja a fokozatokat, nem?

     • SpaceWolf

      Nem imitál. Bőg amikor kigyorsítasz, de ha kellően nagy gázzal csinálod akkor pikk-pakk megvan az utazó sebesség, utána pedig csak duruzsol. Mondom, szokni kell a stílust.

     • SpaceWolf
     • gulden

      attól tartok ez lesz a következő juke.én még formát olyan gyorsan avittá válni nem láttam.de ez persze szubjektív.

     • vau

      Nekem ez valami elképesztően nem adja.

     • SpaceWolf

      Képről nekem se. Aztán egy szalonban belebotlottam, és rögtön ki is próbáltam. Engem megvett. Egyetlen gondot találtam ami tényleg zavar, hogy balra hátra a vállad fölött kurvára nem látsz semmit. Raktak is bele holttér-figyelőt, mondjuk attól én még nem vagyok nyugodt.

     • vau

      Nekem pici valahogy az egész. Igazából olyan, mint a CX-3, vagy a H-RV, hogy aranyos meg minden, de pont a cuccolás részére nem jó.

     • SpaceWolf

      Ja, hát igen, a méret az nem az erőssége, az tény.

    • Requiescat in pace

     two in one, hókotró included

  • SpaceWolf

   Fújmá’.

  • mokusON

   itt az lehetett a probléma, hogy véletlenül a tervező szoftver régi vektorgrafikus verzióját indította el.

 • Kolyok12

  az SUV önmagában egy faszság.

  • vau

   Köszönjük az összes SUV vásárló nevében. Mit javasolsz helyette?

   • Kolyok12

    a. rendes terepjáró, ha jársz terepen
    b. ha nem – mint ahogy a legtöbben nem mozdulnak ki ezekkel a szarokkal a város határán kívülre – akkor valami sedant/kombit, aminek rendes mérete van, le tud vele parkolni egy helyre a szőke feleség is, vagy nem kell lemennem a porosba, ha szembejön velem egy.
    c. ha rendszeresen sok a cuccod, nagy a család vagy költözöl, akkor vegyél furgont/kisbuszt mittomén.
    tényleg bármit, csak ne ezt a szart. ezek terepre nem valók, városba meg miafasznak ekkora dög.
    nem bántásból amúgy, nem kötekedni akartam, csak vélemény.

    • vau

     És akkor mi van, ha
     – rendszeresen járok terepen (horgászom, sziklamászom, ismerősök laknak sziklás földút tetején a hegyen)
     – rendszeresen sok a cuccom ugyanezekből az okokból, illetve vidéki az apám és sokszor kell sokat utazni
     – nem nagyon mozdulok ki a város határain belülről hétközben.
     – sokszor járok hosszan autópályán

     Mit javasolsz?

     • gulden

      egy defender ,egy transporter,egy yaris,és egy nagy köbcentis szedánt szerintem logikusabbnak hangzik:D

     • vau

      Oké. Ez tényleg környezettudatosabb és sokkal kisebb faszság 😛

     • taro

      két autót

     • Kolyok12

      az első pont miatt talán te vagy a kivétel (bár szerintem/tapasztalataim alapján ami suvval járható, az mással is). viszont a kategória büszke birtokosai jellemzően nem rendelkeznek ilyen indokkal. amúgy ez az elmegy/nem megy el terepen is egy érdekes dolog, egyszer írtad, hogy győri vagy, télen (kell hozzá hó) majd fogadjunk egy kocka sörben, hogy ahova én felmegyek anyámék suzukijával, oda nem jössz utánam a suvval (mondhatnám, hogy biztosra fogadok, de igazából mazda még pont nem volt tesztelve, meg azért az mégis csak jó autó. bmw, merci, fosvágen már igen).

     • vau

      Fogadjunk, hogy biciklizni is tudok győrig? Ahogy nyilván felmentem korábban is síelni, de nincs kedvem szkanderozni a havon, hanem simán csak megyek.

      Nem teljesen értem, hogy miért rossz a SUV, azon kívül, hogy nem tetszik a formája másoknak. Kétszáz kilóval könnyebb, mint egy insignia.

     • Kolyok12

      az elejét nem értem. nekem nincs bajom a suvval, a formáját meg leszarom – ízlések és pofonok. azért nem szeretem őket, mert szar velük egy úton közlekedni (mármint a sofőrjeikkel). most általánosítok teljes mértékben, tehát rád nyilván nem vonatkozik, nem téged akarlak megsérteni, de: nem húzódik le (pedig le kéne, mert bár adott esetben két autó elfér egymás mellett, egy autó és egy suv már nem) letol az útról (mert magasabban ül, többet lát, és nem fogja fel ezt a különbséget) meg ilyenek.

     • vau

      Nem sértődtem meg kicsit se. 🙂

      A SUV, pláne a prémium SUV egyértelmű tahómágnes, ez nem is kérdés.

     • Kolyok12

      sokkal tömörebben megfogalmaztad mint én.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ööööö… blökikkel télen-nyáron terep, hegyoldal, hatalmas jégtarajok és kátyúk. De a SUV még mindig tart.

     • SpaceWolf
     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A harmadik blöki nem is látszik, egy saját 90-es bokszban van a lehajtott hátsó ülésen.
      https://uploads.disquscdn.com/images/45f5af23f56fc1bbb37cc885a8d33dfb80e7ac28b19eaddd724ce5da3653321c.png

     • vau

      Simán elférnél egy transzporterben, nem értem, hogy miért akarsz normálisan kinézni.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Akkora ez az istenbaszása is már a SUV mivoltában, hogy még nekem is fel kellett állnom a trepnire a tetőbox normális bepakolásához.
      Pedig aszittem csak dekor elem. :))

     • Kolyok12

      lada niva is tart. amúgy lejjebb kifejtettema fenntartásaimat.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Akkor hozd kérlek a Nivát és megnézzük.

     • Requiescat in pace

      Az ember állati büszke, meddig eljutott a terepjárójával …..és szembe jön egy Wargult 🙂

     • QS (Patakokban folyik a rozé!)

      Veszel egy Volvo XC70-et, vagy egy Passatot 4motion hajtással. ennyi.

     • vau

      Passatot nemszeretem, viszont a Volvo többször terítékre került, mint reális alternatíva.

     • QS (Patakokban folyik a rozé!)

      Volvom volt (V40 és V70), Passat meg van. A Volvo szerethetőbb, de a fritzwágen sokkal tartósabb anyagokból van összerakva. A Volvoban nagyon gyorsan kezd szétmállni minden. Ha VW-t veszel és nem a Trendline fapadost, amiben botrányosan szar kárpitok vannak, akkor örök élet +2 nap.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Expert. 😀
   Na halljuk.

  • QS (Patakokban folyik a rozé!)

   És tényleg az.

 • taro

  szorult beléd némi mazochizmus…

  • vau

   mazdachizmus HÁHÁ.

 • orizatriznyák

  Lada Níva az utastérben bónusz benzin szaggal, megfizethetetlen élmény. Minden másra ott a Mazda. 🙂

 • mokusON

  én asszem egy suzuki samurai, nagy dízel, játszós benzines trióval lefedtem a teljes szegmenst amire autót használnék, és még mindig egy suv ára alatt vagyok.

 • Requiescat in pace

  A Matda az autók Kika-ja.
  Messziről jól néz ki, közelről kiderül, hogy vacak anyagból, csak a látszó helyeken úgy ahogy megcsinált kocsikat gyárt, és annyiért adják, amiért már autót is lehet venni.

  • Sanyi00

   Kivéve az MX-5.
   Persze az is olcsón van megcsinálva, csak más egyáltalán nincs ebben a szegmensben.

 • Miami Vice

  Nem csak a Voswagen, Benz, Bayerische Mist Wagen, VWajudi, stb letolása okoz örömet, de jót mosolyogtam. Zoom Zoom, elfelejtetted , hogy 15 alatt nem fogyaszt, és a service sem egy Lexus.. De nekem nem is volt soha kis fogyasztásu fostalicskám. Senki sem vágyna egy szar csajra, ezt dobta a gép. Az MPS CX-7 az én Lamborghini Urus -om. Sárga, h a sok irigy kis buzi trollkodjon. Ja, de van egy Ferrarim is, az sem eszik 20 alatt. 9000/perc redline, 50:50 súlyelosztás, mechanikus sperr, 6gang man, Kōzépmotor, manettino, stb. Ja lehet azt is fikázni, szar, de az enyém, már 15 éve. Zoom zoom, ja a mazda a high compression szétmálik már 100ekm – felett.

%d bloggers like this: