Szomáliai Yacht Klub

A Somali Yacht Clubtól először a Sightwaster c. számukat hallottam a The Sun c. albumukról. Eleve nagyon döglök a stoner rockért, ez meg kellően dábos beütésű volt ahhoz, hogy egyszerre halljam bele az áporodott, tűzforró tengerparti délutánok sörszagú felbüfögéseit és érezzem azt a végtelen nihilt, ami tényleg olyan érzés lehet, mint egy szétrohadt motorcsónak orrdobozán fekve betépni, miközben a nap süti az arcodat.

Egyszóval igenigen fasza. A trió az ukrajnai Lvivből származik és ez önmagában olyan finom mellékízt kölcsönöz a zenéjüknek, amit nehéz szavakba önteni. Műfajukat tekintve a rock, a pszichedelikus rock, a poszt metál és a stoner rock keverékének lehetne nevezni, de pont attól különlegesek ezek az együttesek, hogy még erősen útkeresési fázisban vannak, nincs letisztult stílusuk. Öt, rettentően elhúzott és túlcsinált számból áll az album:

1). The Loom (08:20)

2). Sightwaster (08:02)

3). Up In The Sky (08:12)

4). Signals (10:52)

5). Sun (7:19)

Nincs hatalmas nemzetközi sikerük, te játszottak már a Red Fang előzenekaraként, ami nekem az egyik személyes kedvencem a műfajból, plusz volt szerencsém élőben is látni őket, ami külön fasza, de rohadtul nem tartozik ide.

Az egész album egy műfajszintézisnek felfogható, egybefüggő opusz, amit csak mint ha muszájból tagoltak volna fel számokra. Rettentően kidolgozott, lassú tempójú és meglehetősen absztrakt munka, főleg ha a korábbi próbálkozásaikat nézzük. Az albumról semmit nem mutat meg az eleje: szerzett ízlés, mint az unikum és lassan épül fel. Csak ez nem szar.

Eredetileg egy együtt jammelő bandából alakultak, ami nagyjából a harmadik trekkre válik nyilvánvalóvá. Az improvizatív futamok egy olyan egyedi ízű, helyenként indiebe, shoegazingbe hajló valamivá alakulnak, amit tényleg nagyon nehéz kategóriákba sorolni.

Nem elég gyakran csinálok ilyesmit, de kimondottan szeretem az ilyen zenekarokat, szóval akinek tetszik a youtube változat, az dobjon nekik egy kis aprót és vegye meg a bandcampen.

  • taro

    wazze, torokénekel az első számban egy torzított elektromos doromb ☺

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Csak ennyit tennék hozzá:
    Lemberg, oroszul: Львов [Lvov], lengyelül: Lwów

%d bloggers like this: