Tajgetosz

A Tajgetosz-hegység egy durván 100 kilométer hosszan elhúzódó hegylánc Görögország déli részén a Peloponnészosz félszigeten. Legmagasabb csúcsa a Hágiosz Ilíasz ami az összetéveszthetetlen piramis formájával uralja a környék látképét, kicsivel 2400 méter fölé nyúlva. A hegyvonulat lejtőin dús erdőket találni, a görög jegenyefenyő és a feketefenyő nagyon jól érzi magát ebben a környezetben. Sajnos a kétezres évek közepén az itt dúló erdőtüzek jelentősen megritkították az növényzetet, a terület közel fele a lángok martalékává lett. A történelemben a hegylánc kivette a részét a helyiek védelmében, természetes akadályt képezett mindazoknak akik nézeteltéréseiket karddal és lándzsával szerették volna rendezni a spártaiakkal.

Hágiosz Ilíasz

Ez az a hely ahol a görög mitológia szerint Zeusz és Léda a dioszkuroszokat nemzették, nevezetesen az emberfeletti erővel bíró Kasztórt és a halhatatlan Polüdeukészt. Az ikerfiúk rendkívül erős testvéri szeretetükről voltak ismertek, vállvetve verekedték végig magukat többek közt a kalüdóni vadkanvadászaton, az amazonok elleni csatákban, stb. Amikor Kasztór elesett az egyik harcban fivére kérte apját, hogy vegye el tőle a halhatatlanság ajándékát, hogy csatlakozhasson testvéréhez a túlvilágon. Zeusz végül halhatatlanná tette mindkettőjüket, azzal a feltétellel, hogy ezentúl az egyik napot az égben, a rákövetkezőt pedig az alvilágban töltik együtt. Az égen az Ikrek csillagkép őrzi emléküket.

Az Ikrek csillagkép

Másik közismert nevezetessége a környéknek az Apothetai, ami a kitevés szóból ered. Amennyiben egy újszülöttet valamilyen okból (fogyatékosság, visszamaradott fejlődés, stb) nem akartak felnevelni a szülei, az apának joga volt a vének tanácsát kérni, és a döntésük alapján cselekedni. Amennyiben valóban nem tartották életképesnek a csecsemőt, az apa elvitte az Apothetaira, és otthagyta. A közhiedelemmel ellentétben nem szakadékba dobták, és megölték a gyermeküket, hanem “adtak neki még egy esélyt”. Ez gyakran be is jött amúgy, a gyermektelen házaspárok legtöbbször magukhoz vették a kitett újszülöttet. A szakadékos történet is igaz, csak éppen felnőttekkel. A bűnözőket, árulókat, hadifoglyokat itt büntették, a klasszikus gravitációs megoldással. Újkori kutatások bőven találtak erre bizonyítékot, mégpedig a sziklákon szétroncsolódott csontok formájában.

Jellegzetes tájkép

És hogy miért jutott mindez eszembe? Ma reggel a rádióban nyilatkozott egy homeopátia párti ORVOS, aki képes volt valami hasonlót előadni:

A világunkban nem csak anyag és energia létezik, hanem az információ is jelen van elemi szinten. Például én meglátok egy nyolcszögletű piros táblát vezetés közben, és tudom, hogy az egy STOP tábla, és meg kell állnom. Pedig nem jutott sem anyag, sem energia eközben a szervezetembe!

Hát a foton ami beesik retinádon az mi a faszom, te gyökér?

 

 • vau

  Castor és Pollux az Alpokban is megjelent. Ez a két szépség ott van.

  https://db-service.toubiz.de/var/plain_site/storage/images/orte/zermatt/castor/mueller-03-035/1371322-1-ger-DE/Mueller-03-035_front_large.jpg

  A Tajgetoszos asszociációdat nem is értem 🙂

  Mellesleg általában ki szokott derülni, hogy a szélsőségesen barbárnak tartott ősi megoldások általában egy jogos emberi igényre (itt ugye az eutanázia) adott válaszok. Nyilván kurvára nem PC, de ahogy írtam a kurvás posztban az sem volt az, hogy az agyagedényben hagyták a szerencsétlen elsőszülött lányokat, akiket összegyűjtögettek és kurvát neveltek belőlük.

  • SpaceWolf

   A Tajgetoszos asszociációdat nem is értem

   Ordítottam a kocsiban reggel.

  • Vaníliás Póni Puding

   Castor és Pollux két név az Éhezők Viadalából

   • 

    A Castor nem olaj? Amit Mussolini itatott azokkal, akiket nem kedvelt, amikor éppen jókedve volt?

 • Fisherman’s wife Margit

  Köszi a törileckét! Kicsit más így a Tajgetosz-sztori is.
  A dokihoz meg:
  https://media.tenor.com/images/515225255e088eb7494587081d805674/tenor.gif

 • mokusON

  A foton megérne egy külön cikket, gondoltam rá, hogy írok a kétrés kisérletről is, de szívesen átengedem másnak.

  • SpaceWolf

   Írd csak meg, engem érdekelne kicsit mélyebben is. 🙂

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Jöhet mindkettő.
   Kevesen emlékeznek arra is fizikából, hogy Einstein a mikrovilágban is jelentőset alkotott, nem csak a kozmikus léptékben a relativitással. Többek között a Brown-mozgás (füst, pollenek) matematikai leírása, a Bose-Einstein kondenzátum a kvantumos mérettartományban, de Nobel-díjat kapott a fotonokhoz kapcsolódóan a fényelektromos hatás leíásáért 1905-ben. Utóbbinak köszönhetően kezdett képfelvevő csöves kísérletekbe sorokra bontva a képet egy fiatal srác és született meg a televízió a huszas évek közepén.

 • egyedi

  én ma egy-két embert meglóbálnék a Tajgetosznál.
  ez a cikk tetszett 🙂 az ikres sztorit nem ismertem

 • Vaníliás Póni Puding

  Valamelyik nap múlthéten épp eszemben volt a Tajgetosz. Mondjuk nekem a saját tabletjavítási kísérletem miatt, na az is megér egy misét. Mindegy most várom az alkatrészt 😀

  Amúgy a cikk jó, az utolsó mondat különösképp 😀

 • :/
 • Pszipszina

  Nem kellene ide Tajgetosz sem. A homeopátia híveit ne is lehessen máshogy kezelni. Rövid időn belül kihalnának, mint az őstulkok.

 • Magister Ludi

  fotonokról jut eszembe:
  koleszos szobatársam bioszosként mindenféle dolgokkal traktált, felmondta nekem a tételeket, ilyesmi.
  Ami megmaradt (szó szerint idézem): “a fény hászor nű adagokban érkező szar.”

%d bloggers like this: