Több aszteroidatalálat érte a Földet mint korábban

Na persze nem kell beszarni, mert százmillió évekről van szó.

Brit és amerikai tudósok elkezdték összeszámolni a becsapódási krátereket és arra jutottak, hogy a közelmúltban, azaz az elmúlt 290 millió évben 2,6x annyi aszteroida trafálta telibe a bolygónkat mint az azt megelőző 650 millió évben.

A Földön nem annyira egyszerű fellelni a nagy krátereket, mert a többségük az erózió miatt már részben eltűnt a szárazföldeken, az óceánokban vagy hóval fedett területeken pedig szintén nehezen találhatók meg.

De szerencsére segítségükre sietett a Hold, ott nincsenek sem tektonikus sem pedig eróziós hatások, úgyhogy lehetett számolgatni a szép nagy krátereket.

A 800 méternél nagyobb objektumok becsapódásai számítanak igazán veszélyesnek, ezek olyan 20 km átmérőjű krátereket hagynak maguk után, de erről a dínók tudnának csak mesélni. Ha tudnának, de nem tudnak, mert 65 millió évvel ezelőtt kipusztultak egy ilyen esemény következtében.

De mi történhetett 300 millió éve, hogy megszaporodtak a találatok?

Arra tippelnek, hogy az aszteroida övből leválhatott egy nagyobbacska csapat, aztán szépen elkezdték bombázni a Földet és a körülötte közel azonos Nap körüli pályán orbitáló Holdat.

A NASA egy jó ideje számon tartja a Földre potenciálisan veszélyes égi objektumokat, ezek közül a legnagyobb 1,3 km széles, de 99,988% a valószínűsége, hogy elkerül minket a következő 861 évben.

Nyugodtan vegyetek tartós tejet.

via The Washington Post

HOLDKOMP