Told meg a hobbidat nyaralás helyett

Ha már kiderült, hogy nyaralni szar, akkor mit kéne helyette csinálni? Kurva egyszerű: azt amit szeretsz, csak érdemes kipróbálni máshol.

Eleve rettentően téves az az elképzelés, hogy elmegyünk valahova, ahol majd jó lesz. Mert ugye nem lesz jó, mi a fasztól lenne csak azért jó valami, mert máshol van? Semmitől. Attól lesz jó valami, hogy ott olyan dolgokat csinálsz, amit szeretsz. Ha alapvetően a nemdolgozás, az alkalmi napondöglés és az állandó középszerű éttermezést nem szereted, akkor gecire nem lesz jó egy klasszikus értelemben vett nyaralás sem. A városnézős nyaralások tulajdonképpen csak azért tudnak működni, mert az emberek kíváncsi természetűek és a város jellemzően teli van olyan meg nem tapasztalt újdonságokkal, amik lekötik a figyelmét.

Az egyetlen megoldás az, ha elmész valahova valamit tervezetten csinálni. Ha sosem voltál még fotózni Pozsonyban, akkor kurva jó lesz fotózni Pozsonyban. Ha szeretsz lovagolni, de Zalakaroson még nem lovagoltál, akkor kurva jó lesz Zalakaroson. Ha nem horgásztál még soha Marokkóban, akkor állati jó élmény lesz kipróbálni a horgászást Marokkóban.

A nyaralást az emberek úgy várják, mint valami transzcendens tudatállapotot. Az az általános elvárás, amit már mindenki megtapasztalt ünnepek közeledtével, vagy a szilveszteri buliknál, hogy hirtelen minden baromság, ide értve az értelmetlen motorcsónakázást, vagy még rosszabb esetben a napon döglést valahogy megszépíti a tény, hogy a picsába vagyunk otthontól. De közben sajnos egyáltalán nem. Ha valahogy feltapasztjuk magunkra a bájvigyort a napon baszódás mellé, akkor is maximum a “nem olyan szar” életérzésig tudunk eljutni.

Túrázni például óriási dolog és eszméletlenül fel is tudja dobni az ember és már jellegéből fakadóan is el kell menni hozzá otthonról. Minél inkább elmész a bús francba, a tapasztalatok annál értékesebbek lesznek, hiszen elérhetetlen dolgokat tapasztalsz meg. Ellenben például rondán berúgni Lisszabonban is pontosan olyan lesz, mint Szolnokon. Hogy miért? Mert a jutalomérzet fog elmaradni amiatt, hogy rútul elbasztál a szabadidődből egy napot és nem fordítottad semmi különlegesre. Kivéve persze, ha valakinek a vedelés a hobbija. Ez esetben mondjuk egy villányi nyaralás kimondottan üdítő lehet..

Magyarán ne nyaraljunk. Soha. Menjünk el helyekre dolgokat csinálni nyaralás helyett. Sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, mint a sok ténfergő barom, aki csak el akarja baszni az időt, amit nem munkával tölt. Próbáljuk meg elkerülni a tizenkettő egytucat túrabrókereket, akik a huszonharmadik buszos utazást ajánlgatják a római romokhoz, vagy az ezredik néprajzi esetet ajánlgatják a szállodában. Mert nem lesz jó.

Ne legyünk azok a csávók, akik el akarják tölteni az életüket faszságokkal, csak mert hurrá, épp nyaralunk.

 

20 thoughts on “Told meg a hobbidat nyaralás helyett

 • August 8, 2017 at 12:37
  Permalink

  az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy mi az, ami igazán jó lenne neki

  • August 8, 2017 at 13:40
   Permalink

   Ki kell próbálni mindenféle dolgokat ahhoz. Az meg idő, meg pénz, és ami a legrosszabb: emberek közé kell menni hozzá.
   (Persze nem. Például kajakozni a Tiszán nekem abszolút faszaság, amikor éppen nem öntik teli a románok hulladékkal, és nem sok idő, mert közel van, nem sok pénz, meg nem sok ember jön szembe.)

 • August 8, 2017 at 13:16
  Permalink

  Na ezzel viszont már teljesen egyetértek.

 • August 8, 2017 at 13:36
  Permalink

  Kikapcsolódás szempontjából, csak a sport jött be eddig. Na az teljesen jó. Nyaralni nem emlékszem mikor voltam utoljára, nekem már a külföldi munkavállalás is nyaralás volt.

 • August 8, 2017 at 14:14
  Permalink

  vagy b. vegyetek egy lanciát, így az összes problémátok megoldódik mert mindeneteket a lanciára költhetitek, ha mégis maradna szabadidőtök, akkor azt lancia alkatrészek keresgélésével és szerelőknek való könyörgéssel fog telni..

  • August 8, 2017 at 14:14
   Permalink

   Mindenkinek kell egy hobbi.

   • August 8, 2017 at 14:17
    Permalink

    én pl. most tudtam meg, hogy a külön legyártatott stabilizátor szilentek berakása kb 3 napos munka, mert ki kell venni hozzá a fél motort. de ez nem probléma mert ami pl. probléma, hogy menet közben elhagytam az ablaktörlőmet, és a kar egy csodálatos félkörívet vágott a hétfői esőben a szélvédőbe amíg hazaértem.

    • August 8, 2017 at 14:55
     Permalink

     szép ótó, jó ótó…
     nem kell neked játszós autó. van.

     • August 8, 2017 at 15:11
      Permalink

      azért szerencsére van játszós is arra a fél évre amíg emez szervízben van.

  • August 8, 2017 at 14:37
   Permalink

   Akkor vagy add el a lanciát, vagy meg kell tanulni a szerelését és a könyörgést megúszod! Csak ez lehet.

   • August 8, 2017 at 14:43
    Permalink

    te ilyen life coach féle lehetsz

    • August 8, 2017 at 14:50
     Permalink

     Az.

 • August 8, 2017 at 14:38
  Permalink

  Számomra a nyaralás fogalma eddig is az volt, hogy új környezetben csak azt teszem, amit szeretek.

  • August 8, 2017 at 14:56
   Permalink

   Sok embernek viszont a szó legszorosabb értelmében azt, hogy kimennek a helyszínre és úgy viselkednek, mint otthon, kivéve a díszleteket. Általában megfejelik éttermezéssel vagy tengerparton üléssel.

   • August 8, 2017 at 15:09
    Permalink

    Utoljára a Griswold családot láttam menő módra nyaralni..na meg minket.
    17 év alatt kétszer voltunk és az eredmény két gyerek!! 🙂

   • August 9, 2017 at 07:44
    Permalink

    Ó igen! Találkoztam már “túrázóval”, akinél hangosan szólt a Sokol. 🙂

 • August 8, 2017 at 16:23
  Permalink

  hoppá mit találtam.
  http://ontherun.blog.hu/
  az elkövetkezendő egy-másfél évben szerintem egész jó kis olvasmány lesz.

Comments are closed.

%d bloggers like this: