A Roopkund-tó, India

1942 volt, amikor H. K. Madhwal rábukkant a tóra, és a benne rejlő csontvázakra.

A dolog nem egészen volt újkeletű, a helyiek addig is suttogtak a több mint 5000 méter magasan fekvő tóról. A két méter mélységet is elérő, rendszerint befagyott tó a gleccserekből született, és csak ritkán olvadt fel.

Madhwal megvitte a hírt a világnak, és a tudósok vakarni kezdték azt az okos fejüket. Elsőre egy eltévedt, második világháborús japán csapatra gondoltak, de – amint az a mellettük talált leletekből hamar kiderült -, a csontvázak ennél jóval régebbiek voltak. Erre vallottak a gyűrűk, lándzsahegyek, és bőrbocskorok.

A helyiek legendája szerint egy király, és várandós felesége, valamint a kíséretük egy szentély felé voltak útban, amikor jégeső kerekedett, és mindannyiukkal végzett. Az ökölnyi nagyságú jégdarabok agyonverték őket.

A kormeghatározás alapján a csontok eredeti tulajdonosai 850 körül halhattak meg. Mintegy 300 csontváz maradványait találták meg a tóban, és a DNS-vizsgálat szerint két külön csoportról volt szó. Az egyik csoport magas testalkatú, főként iráni eredetet mutató tagjai rokoni kapcsolatot mutattak egymással, valószínűleg egy család lehettek. A másik csoport alacsonyabb tagjai a helyiekkel mutattak rokonságot.

A halál oka minden csontváznál ugyanaz volt; súlyos trauma a koponya hátulsó részén, ezenfelül sokaknál a váll- és karcsontok is összezúzódtak.

Minden kétséget kizáróan fentről érték őket a sorozatos ütések, valószínűleg kerek, nehéz tárgyak formájában.

A legenda tehát – ha csak részben is -, de igaznak bizonyult. Akárkik is voltak ezek az emberek, valamilyen okból úton voltak a hegyek között – a perzsa gyökereket mutató család talán letelepedési helyet keresett a helyi vezetők segítségével -, és a jégeső halálra zúzta őket.

A legbizarrabb a sztoriban azonban mégsem ez. A helyi hatóságok mostanában azon tanakodnak, hogyan tudnák megóvni a csontvázakat. A hely ugyanis mostanra kedvelt turistacél lett, és a turisták szívesen visznek haza magukkal szuvenírt – a csontokat.

HOLDKOMP